Már negyvenöt perc után eldőlt

SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSSZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.09.13. 23:32
Címkék
Ha abból indulunk ki, hogy a Videoton a legutóbbi fordulóban 21-re legyőzte a Siófok együttesét, és egy héttel korábban a Csertői Aurél edzette Balaton FC éppen a székesfehérváriak mostani ellenfelét, a DVSC-t múlta felül 10-ra, akkor egyértelműen a piros-kék alakulat számított az összecsapás favoritjának.
Csakhogy, amint tudjuk, ilyen megközelítésből nem szabad megítélni egyetlen mérkőzés esélyeit sem, már csak azért sem, mert a tapasztalatok azt mutatják, a magyar élvonalban bármi, de még annak az ellenkezője is megtörténhet…
Itt van például a Loki, az a csapat, melyet sokat a bajnoki cím egyik várományosának tartanak. Nos, a Szentes Lázár által irányította piros-fehérek eddigi teljesítménye elmaradt a várakozástól, mégpedig azért, mert idegenben a két fellépésén – Újpesten és Siófokon – pont nélkül maradt a gárda. Igaz, a debreceniek hazai pályán eddig még gólt sem kaptak – 3–0-s siker a Lombard, gól nélküli döntetlen a Matáv, míg 4–0-s győzelem a ZTE ellen – ám amíg vendégségben nem tud acélosabb futballal előrukkolni a csapat, addig az aranyérem csak nagyon távoli álom maradhat.
A Videoton három eddigi hazai találkozóján ugyanúgy hét pontot szerzett, mint szombati riválisa, ám mivel Csank János együttese az Üllői úton is képes volt a pontszerzésre, a meccset a házigazda várhatta kedvezőbb pozícióból. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a forduló előtt a Videoton hiába állt a hatodik helyen, a piros-kékek eddig még nem voltak képesek olyan markáns teljesítményre, mint Csank János előző együttese, a Siófok…
Aztán elkezdődött a kilencven perc, a DVSC labdarúgói pedig mintha rá akartak volna cáfolni az addigi idegenbeli szereplésükre: nyolc perc alatt két hatalmas gólszerzési lehetőséget is kialakítottak. Azonban hiába tudott a jobb oldalon kétszer is a hazai védelem mögé kerülni a vendégalakulat, előbb Bajzát Péter késett egy ütemet, majd a csapat kapitánya, Böőr Zoltán kapáslövése találta telibe a fehérvári kapust, Daniel Tudort. Tekintélyt parancsoló kezdés volt ez, ám a hasonlóan jó folytatás elmaradt. Egy veszélyes Dvéri Zsolt-szabadrúgás, valamint ugyancsak a hazai karmester által kezdeményezett jobb oldali akció jelezte, a Vidi játékosai ugyancsak a három bajnoki pont megszerzésében gondolkodnak. A román Ion Voicu korai sérülése miatt Csank János hamar változtatni kényszerült: a becserélt Szabó Tibor nem a román légiós helyére állt be, hanem a középpályára, úgymond "bal kettőbe”, míg az oldalvonal mellé Tereánszki-Tóth Péter került. A változtatásnak köszönhetően feljavult a Videoton futballja, és egyáltalán nem okozott meglepetést, amikor az olimpiai válogatott Tóth Balázs bombáját követően a debreceni kapu jobb alsó sarkában kötött ki a labda.
És még nem volt vége… Egy remek bal oldali adogatás végén megduplázódott a hazaiak előnye, és ez már előrevetítette, ha nem javul fel jelentősen a folytatásra a Debrecen, továbbra is pont nélkül marad idegenben.
A szünetet követően Dombi Tibor helyén Madar Csaba futballozott (az első félidőben a vendégek orvosi stábja háromszor is kezelte a Loki jobb oldali futóját), az első veszélyes, a szurkolók tapsát is kiváltó akciót mégsem a DVSC jobb oldala jegyezte, hanem Szalai Tamás révén a Videoton jobb szárnya. A középpályás középre ívelése ugyan lágyra sikeredett, mégis dicsérni kell őt, hiszen kétszer is eleshetett volna a támadás során, ám a magyar szokásoktól eltérően nem tette ezt, hanem erőszakosan küzdött addig, amíg beadta a labdát. Az elkövetkezendő időszakban jobbára a két tizenhatos között küzdöttek a felek, helyzet azonban egyik kapu előtt sem adódott.

Schwarcz Zoltán (középen) jól játszott (Fotó: Danis Barna)
Schwarcz Zoltán (középen) jól játszott (Fotó: Danis Barna)
Schwarcz Zoltán (középen) jól játszott (Fotó: Danis Barna)
Bő negyedórai futballt követően Sándor Tamás felesleges reklamálásával nehéz helyzetbe hozta a csapatát, a következő gólszerzési lehetőség mégis a már tíz emberrel küzdő vendégek előtt adódott. A Loki futballistái nem tudtak élni a hatalmas ziccerrel, és mivel a későbbiekben sem voltak képesek olyan futballra, ami elegendő lett volna a szépítéshez, harmadik idegenbeli mérkőzésükön harmadik vereségüket szenvedték el. Nagy kérdés, hogy mi lett volna akkor, ha a Loki játékosai a mérkőzés elején egyik kínálkozó helyzetükből vezetéshez jutnak, ám mivel képtelenek voltak gólt szerezni, játékuknak csakis vereség lehetett a vége. A Videoton csapata sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint legutóbbi hazai fellépésén a Siófok ellen, és úgy tűnik, Csank János keze alatt egyre inkább formálódik az együttes.

Percről percre

2. perc: Sándor Tamás jobb oldali beadása elsuhant a fehérvári védők között, Tudor sem lépett ki, Bajzátot mindez annyira meglepte, hogy későn mozdult, így óriási ziccerben két méterre a jobb oldali kapufától nem érte el a labdát.
8. perc: Nikolov jobb oldali beadása után Böőr öt méterről, kapásból lőtt jobb lábbal kapura, de a középre tartó labdát Tudor hárította.
17. perc: Szalaival szemben szabálytalankodtak a debreceni védők kapujuktól 26 méterre. Dvéri jobb lábbal, centiméterekkel csavarta a bal felső sarok mellé a labdát.
32. perc: Szabó Tibor a balösszekötő helyén egy csellel Éger mellett elhúzta a labdát, majd jobb lábbal, 15 méterről kapura lőtt, de Tomic elcsípte a labdát.
35. perc: Szabadrúgáshoz jutottak a fehérváriak a debreceni kaputól 24 méterre. Dvéri belőtt labdáját Hercegfalvi ügyesen visszagurította a berobbanó Tóth Balázs elé, aki 17 méterről, jobb lábbal, kapásból a jobb alsó sarokba bombázott.
1–0
38. perc: Sándor Tamás 16 méteres szabadrúgását követően Tudor bravúrral kiütötte a labdát.
42. perc: Hercegfalvi és Dvéri játszott össze, majd a fehérvári középpályás egy labdaátvétel után 15 méterről, ballal a jobb alsó sarokba lőtt.
2–0
50. perc: Szalai Tamás több csel után az alapvonal közeléből középre adott, de Hercegfalvi elől Tomic jó ütemben húzta le a labdát.
52. perc: Dvéri jobb oldalról belőtt labdáját Schwarcz elől Éger az ötösön az utolsó pillanatban vágta ki.
62. perc: Egy erős passz után a vendégek térfelének közepén Szekeres bal karjáról vágódott le a labda – bár úgy tűnt, a védő keze a teste mellett volt, vagyis nem a kéz mozdult a labdára, hanem fordítva. A játékvezető azonban sárga lapot mutatott fel a védőnek, ezért Sándor Tamás reklamált, kapott is érte egy sárgát. Ám a Loki középpályása tovább "elégedetlenkedett”, Kassai játékvezető pedig néhány másodpercen belül másodszor is felmutatta neki a sárgát – így aztán jött a piros…
70. perc: Hercegfalvi visszagurított labdáját Dvéri tíz méterről lőtte rá, ám a labda a 16-oson belül tartózkodó Habi kezéről pattant vissza. A játékvezető továbbot intett…
92. perc: Szabó Tibor lépett ki (igaz, lesről…), bevezette a labdát a debreceni 16-oson belülre, majd hét méterre a kaputól jobbal lövésre szánta el magát. Hogy nem lett gól, az csak néhány centin múlott: a labda a jobb kapufáról pattant vissza a mezőnybe – éppen Dvéri elé, aki 11 méterről, jobbal fölébombázott.

Mestermérleg

Csank János a Videoton vezetőedzője:

Jó csapatot győztünk le, az első negyedóra után kezünkben tartottuk a mérkőzést, és megérdemelten nyertünk. Idegesek voltunk, ezt a sok sárga lap is jelzi, amit egyébként túlzottnak tartok.

Szentes Lázár a Debrecen vezetőedzője:
Hogy miért kaptunk ki? A válasz roppant egyszerű: a helyzeteit jobban kihasználó hazaiak megérdemelten nyerték a mérkőzést. Hiába adódtak lehetőségek előttünk is, csakhogy ezeket nem tudtuk kihasználni.

Fény és árnyék

Zengett-zúgott a "Hajrá, Vidék!” a stadionban. A két tábor tagjai folyamatosan nótáztak, tapsoltak, drukkoltak, és becsületükre váljék, hogy az ellenlábast egyszer sem gyalázták. Igaz, aki jártas a honi szurkolói kultúrában, az tudja, a Videoton és a DVSC ultrái felettébb barátságos viszonyt ápolnak – így eshetett meg, hogy néhány Loki-fanatikus már péntek este a koronázóvárosban sörözött székesfehérvári cimborájával karöltve…

Nemrég örömmel adtunk hírt arról, hogy a Videoton csapata beköltözhetett az új öltöző- és kiszolgálóhelyiségbe. A vezetők azt szerették volna, ha a Debrecen elleni mérkőzésen már a szurkolók is a fedett lelátón foglalnak helyet. Erre azonban nem kerülhetett sor, mert amikor két éve megtervezték a lelátót, az illetékesek nem gondoltak arra, hogy 24 hónap múlva lényegesen többe kerülnek majd a munkálatok, mint arra számítottak…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik