A kétgólos előny is kevés volt

TÓTH PÉTER, VARGA T. RÓBERTTÓTH PÉTER, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.05.14. 22:54
Címkék
Bosszankodhattak azok az autósok, akik szerda délután a 85-ös úton próbálták megközelíteni Sopront. Megmozdult ugyanis a sertéslobbi  pontosabban Csorna határánál nem mozdultak a kereskedők.
A traktoros felvonulással egybekötött tüntetést azért tartották, mert "disznóságnak” érzik, hogy terméküket rendkívül alacsony áron tudják továbbadni. A demonstrációt persze nem direkt a Matáv Sopron–ZTE bajnoki mérkőzés előttre tervezték, hiszen aligha gondolhatta volna bárki is, hogy az alsóházi összecsapásra a főváros felől tömegek indulnak. Már csak azért sem, mert népes nézősereget a felújítás alatt álló Káposztás utcai stadion nem is tudna fogadni. Ezzel együtt, ha ezer érdeklődőt írunk a meccs kapcsán, akkor már azt a nyolc munkást is a nézők közé soroljuk, akik az újonnan felhúzott lelátórészen ácsorogtak…
Szerencsére a pályán nemcsak álldogálás, futás is volt bőven, vagyis a nem túl nívós honi bajnokság színvonalát figyelembe véve ezt a találkozót nem lehet a "futottak még” kategóriába sorolni. Soproni részről a kezdőcsapat összeállítása nem sok érdekességet kínált, Bozsik Péter viszont több helyen is változtatott: Urbán Flórián érezte korábbi sérülését, így őt a padra sem jelölte a nyáron távozó vezetőedző, maga mellé ültette viszont Egressy Gábort és Nagy Lajost, akiknek a helyét Koplárovics Béla és Darko Ljubojevics foglalta el a kezdőegyüttesben.
Jobban kezdtek a hazaiak, többet birtokolták a labdát, az első negyedórában szinte csak az egerszegi térfélen zajlott a játék. Sőt a 13. percben egy remek akció végén gólt is szerzett a Matáv, ám Székely Ferenc partjelző intése nyomán Arany Tamás les címén nem adta meg a találatot. Gyanítjuk, a játékvezető ennél a szituációnál rosszul döntött, csakúgy, mint a következő percekben több alkalommal. Nem állt azonban le a vendéglátó, és a 21. percben Szabó Zoltán hibáját kihasználva az osztrák bajnokságba igyekvő Tóth Mihály vezetéshez juttatta együttesét. A gól után is Komjáti András csapata volt a kezdeményezőbb, és Somogyi József tizenegyesével hamarosan kettőre növelte az előnyét (megjegyzendő, a büntetőt az első találat előtt is hibázó Szabó kezezése miatt ítélte meg a bíró, ám a sajtópáholyból úgy tűnt, Tóth Mihály meglökte a felugró védőt). Kissé magára talált ezután a Zalaegerszeg, és talán mert Arany Tamás is érezte, hogy a tizenegyes megítélésénél hibázott, szűk fél óra után "korrigált”: amikor Mladen Lambulics hátulról nekifutott Kenesei Krisztiánnak, a rutinos center – ahogy azt ilyenkor kell – eldobta magát, és pár másodperccel később rúghatta is a büntetőt. Márpedig a gólkirályi címre vágyó csatár ilyen ziccert nem szokott elhibázni, így a félidőben már csak egygólos hátránnyal vonult az öltözőbe a ZTE.

Tóth Andrást szívesen látnák az Újpestnél

Soproni és zalaegerszegi részrôl is bizonytalan a jövô. Kezdjük elôbb a hazaiakkal: mint azt már korábban megírtuk, a kft. vezetôi befektetôt keresnek. Hogy ki lehet a új tulajdonos (vagy lesz-e egyáltalán ilyen), arról semmit sem tudni. A kérdésnek a hónap végéig illene eldôlnie, hiszen a hamarosan lejáró a szerzôdéseket is meg kellene hosszabbítani. Nem tudni azt sem, mi lesz Komjáti András sorsa. A városban és a jelenlegi vezetôk körében egyaránt népszerű szakember jövôje azért bizonytalan, mert ha új tulajdonos érkezik, lehet, hogy más edzôvel képzeli el a folytatást. A játékosok közül valószínűleg külföldre távozik Tóth Mihály, Tóth Andrást a hírek szerint az Újpest hívja, míg Mladen Lambulicsnak és Bojan Lazicsnak az MTK-hoz kell visszatérnie. Márpedig erôsen kérdéses, hogy a négy alapembert miként tudják pótolni Sopronban…
Zalaegerszegen az már eldôlt, hogy új trénert hoznak a tavaly bajnokságot nyerô együtteshez. Távozik tehát a Bozsik Péter, Simon Antal edzôpáros, helyükre minden bizonnyal Csank János érkezik. A labdarúgócsapatot működtetô rt.-n belül is lehetnek változások, hiszen a hónap végén tartja közgyűlését a gazdasági társaság, bár a hírek szerint nagy mozgás nem várható.
A szünet után is izgalmas volt az összecsapás, ráadásul a színvonal sem csökkent túlzottan. A két játékrész között annyi volt a különbség, hogy most a ZTE támadott többet. Ennek meg is lett az eredménye: Ljubojevics mesteri fejesével egyenlített a vendégcsapat. Bozsik Péternek kényszerűségből kellett cserélnie, hiszen Koplárovics megsérült, helyette a szombaton a Videoton ellen győztes gólt szerző Gyánó Szabolcs lépett pályára, azonban most ő sem tudta sikerre vezetni az egerszegieket. A hajrában ráadásul még az egy pontnak is örülhetett az alsóház bajnoki címére pályázó ZTE, hiszen egy-egy kontrából a Sopron veszélyeztetett, és több esetben csak Bardi Gábor bravúrjai mentették meg a vendégcsapatot a góltól.
Azzal, hogy az összecsapás 2–2-re végződött, semmilyen sorozat sem szakadt meg, a két "Vasas-nevelésű” szakvezető életében: a Komjáti András vezette Matáv ugyanis negyedik próbálkozásra sem tudta legyőzni az egerszegieket, hiszen a két zalaegerszegi meccsen a hazaiak győztek, míg Sopronban mindkét alkalommal döntetlen lett a csata vége. S mivel most is, csak úgy mint az alapszakaszban, 2–2-t játszottak a felek, Bozsik Péternek továbbra sincsenek kellemes emlékei a Matávról: vezetőedzői pályafutása során eddig még egyik csapatával sem tudott győztesen távozni a hűség városából.


Mestermérleg:
Komjáti András:
"A mérkőzés első felében kimondottan jól játszottunk, ám a fordulást követő első húsz percben visszaesett a csapat teljesítménye, s akkor már a vendégek kezdeményeztek többet. Végül voltak lehetőségeink, ám kimaradtak, így igazságosnak tartom a pontosztozkodást. "

Bozsik Péter: "Az első félidőben nem bírtunk a soproniak két agresszív támadójával, azután azonban átalakítottuk a csapat szerkezetét, és ennek eredményeként javult a játékunk. Mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet, éppen ezért korrekt eredménynek érzem a döntetlent."


Percről percre

Fény és árnyék

Tóth Mihály bebizonyította, hogy tud futballozni. A támadó ezen a találkozón szinte hibátlanul, agresszívan és kapura is veszélyesen futballozott, megmutatva, hogy milyen egy jó csatár. Pedig az elsô negyedóra végén akár el is mehetett volna a kedve, hiszen Arany Tamás játékvezetô érvénytelenítette csodás fejes gólját. Ô azonban sértôdés helyett – talán dacból – a hátralévô idôben még jobb teljesítményt nyújtott, és nem sokkal késôbb gólt is szerzett.


Egyfelôl akár pozitívum is lehetne, hogy Sopronban rengeteg a szurkolókat vonzó sportesemény. Csakhogy szerdán a Matáv futballcsapata és a Soproni Ászok férfi kosarasai egy idôben játszottak bajnoki összecsapást. Annyi különbséggel, hogy a futballisták öt órakor, míg a Szedeák gárdája ellen fellépô kosarasok hat órakor kezdtek. Ezután nem csoda, hogy mindkét találkozón kevesebben voltak a lelátókon a szokásosnál…
6. perc: Az első kapura lövésnek tapsolhatott a hideg szélben didergő publikum: Somogyi bal lába lendült, Bardi meg repült, mert a labda egyébként a bal alsó sarokban landolt volna.
13. perc: Szép támadás végén szerzett vezetést a Sopron. Legalábbis néhány pillanatig azt lehetett hinni, ám Arany Tamás játékvezető szerint Tóth Mihály gólját lesállás előzte meg. Az akció ekképpen zajlott le: Tóth András a jobb oldalon lépett az ellenfél térfelére, a tizenhatos oldalvonalához érkező Fehér Zoltánhoz ívelte a labdát, aki kapásból centerezett, középen érkezett Tóth Mihály, és az ötösön felugorva a kapu közepébe fejelte a labdát.
21. perc: A 21-es számú játékos a 21. percben szerencsés gólt szerzett. Tóth Mihály kapott Pintértől nagyszerű labdát, a balösszekötő helyén beszaladt a tizenhatosra, Szabó Zoltán keresztezni próbált, s úgy tűnt, szerelni tud, ám átesett a labdán, így a hazai csatár könnyedén guríthatott jobbal öt méterről a bal alsó sarokba.
1–0
24. perc: Szabó Zoltán és Tóth Mihály párharca nyomán növelte előnyét a hazai csapat. A két játékos a tizenhatoson belül ugrott fel fejelni, a csatár kissé meglökte ellenfelét, aki emiatt kézzel ért a labdához. Büntető! Somogyi magabiztosan lőtte ballal a jobb alsó sarokba a labdát.
2–0
Arany Tamás játékvezetônél hiába reklamáltak a zalaegerszegiek a hazai büntetô elôtt
Arany Tamás játékvezetônél hiába reklamáltak a zalaegerszegiek a hazai büntetô elôtt
Arany Tamás játékvezetônél hiába reklamáltak a zalaegerszegiek a hazai büntetô elôtt
29. perc: Lambulics a hazai büntetőterületen belül hátulról testtel meglökte Keneseit, a zalai támadó azon nyomban elesett, Arany ezúttal is megítélte a tizenegyest. A sértett jobbal laposan a jobb alsó sarokba gurította a labdát.
2–1
40. perc: Előbb hibázott, majd nagyot védett Farkas Balázs. Kenesei balról lőtte középre szabadrúgásból a labdát, Koplárovics megcsúsztatta, s bár Farkas megfoghatta volna a labdát, az kicsúszott a kezéből. Így került Molnár Balázs elé: a középpályás három méterről lőtt, ám a hazaiak kapusa a bal alsó sarokba tartó labdát szögletre ütötte.
41. perc: Majoros a bal oldalon egészen az alapvonalig vezette a labdát, és ballal középre lőtte. A labda érdekes módon Bardi háta mögött és a gólvonal között elsuhant, a bal kapufa közelében érkezett Sira, ám már csak az oldalhálóba tudta piszkálni.
47. perc: Mindkét csapat gólt szerezhetett volna. Előbb Kenesei lőtt a jobbösszekötő helyéről jobbal nagy erővel (Farkas a mezőnybe ütötte viszsza a labdát), az ellentámadás végén Majoros próbálkozott, de a lövésbe Csóka belelépett, és majdnem így került a kapuba a labda: a végén azonban a kapu tetejére pattant.
49. perc: Kenesei játszotta meg Koplárovicsot, aki majdnem betalált Farkas kapujába. Azért csak majdnem, mert a kapus nagy bravúrral, lábbal hárított. A kipattanó labda Szamosi elé került, ő ismételt, a labda már túljutott a kapuson, ám Fehér a gólvonal előtt felszabadított.
63. perc: A bal oldali vonal közeléből Szamosi középre csavarta a labdát, a mélységből a kapu elé érkező Ljubojevics futtából, hét méterről a kapu bal oldalába fejelte.
2–2
65. perc: Somogyi 23 méterről ballal végzett el szabadrúgást, a jobb felső sarokba tartó labdát Bardi a kapufára tolta.
79. perc: Kenesei 25 méterről, jobbal, szabadrúgásból veszélyeztetett, Farkas a jobb alsó sarok elől üggyel-bajjal hárította a labdát.
85. perc: Javrujan ment el a jobb oldalon, középre ívelt, Tóth Mihály pedig előrevetődve belefejelt a labdába, ami előbb a földre, onnan pedig a jobb oldali kapufára, végül pedig a mezőnybe pattant. Tóth András a balösszekötő helyéről próbálkozott, ám Bardi nagyszerűen hárított.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik