Rászakadt az ég a hazaiakra

S. TÓTH JÁNOS, VARGA T. RÓBERTS. TÓTH JÁNOS, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.05.03. 23:59
Címkék
"Hallom a pletykákat én is, hogy hírbe hoztak a Zalaegerszeggel, meg az Újpesttel, de őszintén mondom, engem senki nem keresett, egyetlen csapat vezetőivel sem tárgyaltam  bizonygatta Bicskei Bertalan, a Videoton vezetőedzője a soproni városi sportcsarnok öltözőfolyosóján, ahol a Káposztás utcai stadion építése idejére albérletet kaptak a futballisták is.
A mesteredző tehát, ami szakmai karrierje folytatását illeti, egyelőre nem tudott konkrétumokkal szolgálni, miképpen bizonytalan soproni kollégája, Komjáti András helyzete is. Igaz, a hírek szerint a Matávnál szívesen vennék, ha a gárdát az ősszel a kiesőzónából kiemelő és a középmezőnyben stabilizáló, a szurkolók körében elfogadott és kedvelt tréner tovább dolgozna a bordó-szürkéknél. Nos, úgy tudni, a várhatóan kedden kezdődő szerződéskötési tárgyalásokon elsősorban arról kell majd egyeztetniük a feleknek, miként alakulhat az új évadra a társulat összetétele. A jelenlegi keretben ugyanis majdnem csapatnyi labdarúgónak lejár a szerződése, vagy a kölcsönadási megállapodása, s e körbe olyan alapemberek is beletartoznak, mint például a két szerb légiós, Mladen Lambulics és Bojan Lazics, illetve az ebben a bajnokságban 11 találatnál járó házi gólkirály, Tóth Mihály. S hogy van érdeklődés a Matáv – no meg persze a Videoton – futballistái iránt, azt jelzi: a szombat délutáni meccsen is jegyzetelt egy játékosügynök a sajtópáholyban. Emil Kovarovics, az angol Ipswich Town közép- és kelet-európai megfigyelője azt nem árulta el, hogy konkrétan kikre kíváncsi, csupán annyit mondott, pozsonyi illetőségűként Jozef Majoros nemcsak földije, de családi barátja is (Majoros, persze, az eredeti terveknek megfelelően a Matáv kezdőegyüttesében kapott helyet). Komjáti és Bicskei egyébként csupán egy-egy poszton változtatott a beharangozott alakulatokon. A házigazdáknál az olimpiai válogatott Fehér Zoltán helyett taktikai megfontolásokból Tóth István lett a bal oldali emberfogó (a poszt első számú gazdája, Tóth András három sárga lapja miatt maradt ki), míg a látogatóknál a három, vonalban védekező fedezet mögött Pomper Tibor lett az elősöprögető, a biztosító ember. A két gárda alapszakaszbeli, fehérvári mecscsén az első Videoton-gólt jegyző 26 éves középpályásnak tudniillik a combján keletkezett vérömleny miatt mindössze a múlt csütörtöki edzést kellett kihagynia, azaz Sopronban kockázatmentesen vállalhatta a fellépést, és így Frantisek Kunzo került a kispadra.
A labdát vezetô Jozef Majoros játékát menedzser figyelte, mégis a fehér mezes Pomper Tibor nyújtott emlékezeteset: gólt lôtt
A labdát vezetô Jozef Majoros játékát menedzser figyelte, mégis a fehér mezes Pomper Tibor nyújtott emlékezeteset: gólt lôtt
A labdát vezetô Jozef Majoros játékát menedzser figyelte, mégis a fehér mezes Pomper Tibor nyújtott emlékezeteset: gólt lôtt
A szokványos óvatos, eseménymentes erőfelmérésnek ez alkalommal gyorsan vége szakadt, a hazai szurkolók ugyanis már az ötödik percben a szívükhöz kaptak, mert Szabó Tibor szabadrúgása után Farkas Balázs kevés híján a saját kapujába tessékelte a labdát. E semmiből jött helyzet afféle jeladás volt, hiszen mindkét csapat tempós mozgásba kezdett, s így változatos, párharcokkal tarkított futballt láthatott a publikum, sőt, a helyzetek sem maradtak el, Majoros például magának dolgozott ki ziccert, ám nem nyesett alá a labdának, így az elé vetődő Végh Zoltánnak sikerült a labdát az alapvonalon túlra terelnie, fél óra után pedig Tóth Mihály neve kerülhetett volna fel az eredményjelzőre, ám névrokona, Tóth István bal oldali beadása után leheletnyit tévedett, és fejéről a bal kapufa mellé szállt a labda. A közönség tapssal honorálta a Matáv kísérletező kedvét, noha akadt egy kritikus hangulatban lévő néző is a lelátón, aki egy zajos "Fiúk, ne hozzak kávét?!” felszólalással jelezte elégedetlenségét. Bár ha elfogadjuk Nick Hornbynak a Fociláz című örökzöldjében olvasható megállapítását, miszerint "A futballszurkoló természetes állapota a keserű csalódottság, függetlenül az eredménytől”, akkor ez a reakció is megbocsátható. A soproni rohamokat csillapítandó Bicskei Bertalan már a szünet előtt cserélt: Tóth Balázs helyett Kunzót vetette be, és ezzel el is érte, hogy miként azt Esterházy Péter írta "…a csatársor hozta a nulla nullát, a védelem nem veszített.”
A második felvonást hazai találat nyitotta, mégsem lehetett felhőtlen a soproni boldogság, hiszen Balaskó Iván a partjelző szerint leshelyzetben volt, amikor elindította Végh Zoltán kapuja felé a labdát. A labdabirtoklásban a folytatásban is a Matáv volt valamelyest erősebb, bár ennek az eredményben megmutatkozó jutalma nem volt. Komjáti András Eguja Javrujan bevetésével jelezte is, hogy a hazai környezetben egy pontnál azért többet remél, ugyanakkor Bicskei Bertalan is szeretett volna aktívabb támadófutballt látni csapatától, ezért kockáztatott, és a sérülés miatt másfél hetet kihagyó Dvéri Zsoltot is pályára küldte. Egy-egy ziccer volt is mindkét oldalon a csereemberek előtt, csak hát Javrujan, illetve Róth Ferenc is elvesztette a kapusokkal vívott különmeccset, s amikor a nyűgösebb hazai nézők már szalonremit kiáltottak, rászakadt az ég a soproniakra. Igazságtalan lenne persze kizárólag Farkas Balázs nyakába varrni az első vendéggólt, de gyanítható, ezzel a találattal azért nem lesz könnyű elszámolnia a Matáv kapusának. A megroggyant házigazdák még próbálták ikszre menteni a meccset, de a végjátékban egy riasztó védelmi kihagyást – Róth finom passza után – Tóth Norbert is góllal büntetett. Így az egyébként döntetlen karakterű mérkőzésen biztossá lett a tavasszal immár nyolcadik győzelmét jegyző Videoton sikere.

Percről percre

Fény és árnyék

Aligha rajonganak mostanában Sopronban Pomper Tiborért. A Videoton középpályása egy éven belül immár harmadszor talált a Matáv kapujába. A tavalyi bajnokságban egy látványos szabadrúgásgólt lôtt, az ôsszel Fehérváron is eredményes volt, szombaton pedig váratlan találatával megtörte a soproniak ellenállását.

Igencsak nehezteltek a soproni szurkolók Farkas Balázsra a Videoton elsô találata miatt: a lelátóról valóban úgy tűnt, hogy a Matáv kapusa rossz ütemben, késve mozdult labdára. Aligha vigasztalja a futballistát, hogy Pomper Tibor igen korrekten úgy vélekedett, szerinte nem bakizott a bordó-szürkék 23-asa, mert a kapu elôtt tolongó védôktôl és támadóktól túlságosan késôn láthatta meg az utolsó pillanatban amúgy is megpattanó labdát.
5. perc: Szabó Tibor ívelt be jobb oldalról szabadrúgásból, és az ártalmatlanul befelé szálló labdát Farkas Balázs nyugodtan megfoghatta volna, csakhogy… Az egyszerű feladat gondot okozott neki: olyan ügyetlenül nyúlt a labdáért, hogy az majdnem saját kapujába pattant – és azért csak majdnem, mert nagy szerencséjére a jobb kapufa mellett hagyta el a pályát.
8. perc: Majoros kényszerítőzött Sirával az ellenfél büntetőterületén belül, a visszakapott labdával elfektette Riszticset egy csellel, majd a kapuval szemben állva, ballal nyolc méterről Végh Zoltánba lőtt.
23. perc: Balaskó a Videoton tizenhatosának jobb sarkának közeléből szabadrúgást végezhetett el, a laposan meglőtt labdát a védők kivágták, így került lövőhelyzetbe Somogyi, aki ballal, nagy erővel a bal felső sarok mellé lőtt, mintegy másfél-két méterrel.
37. perc: Somogyi ezúttal a jobbösszekötő helyéről kísérelt meg kapura lőni: az alapvonaltól 20 méterre leállított labdát szabadrúgásból küldte meg, és a veszélyesen csavarodó lövés után a labda a jobb felső sarok mellett centikkel ment el.
38. perc: Tóth István a bal oldalról beívelve Tóth Mihályt kereste, s meg is találta: a csatár nyolc méterről felugorva fejelt, és bizony csak rajta múlt, hogy nem szerzett gólt: a próbálkozását követően a labda egy méterrel ment a bal kapufa mellé.
47. perc: Balaskó betalált a Videoton kapujába, igaz, a lövését lesállás előzte meg: Somogyi remek átadással hozta helyzetbe Tóth Mihályt, aki ahelyett, hogy a teljesen üresen álló Sirának passzolt volna, a cselek után Balaskót választotta – balszerencséjére.
70. perc: Szabó Tibor a támadótérfél közepéről a két soproni védő között helyezkedő Róthnak adott, aki nagyszerűen fordult a kapu felé – kiváltképp a labdaátvétel volt tetszetős –, majd közelszaladt Farkas Balázs kapujához, s végül lőtt is, ballal, tíz méterről, ám a kapus vetődve menteni tudott.
71. perc: A csereként beállt Javrujannak megtetszhetett, amit az imént Róth csinált, mert Somogyi passza után ugyanúgy ért a labdához, mint kollégája, ráadásul az ő kísérletét is mentette a kapus. Az örmény játékos spicclövéssel próbálta elgurítani a labdát Végh Zoltán mellett, ám a kapus egy merész rúgással felszabadított.
79. perc: Bal oldali szögletrúgás után – amelyet Szabó Tibor végzett el – Majoros a tizenhatoson kívülre fejelte a labdát, ám ott éppen Pomper állt, ő 18 méterről jobbal lőtt – közben elcsúszott –, Farkas Balázs pedig későn vette észre a labdát, ennek ellenére háríthatta volna a nem túl erős, középre tartó lövést, de elkésett a közbeavatkozással.
0–1
90. perc: Tóth Norbert fölöttébb érdekes góllal növelte a vendégek előnyét. A bal oldalról Szabó Tibor passzolt Tóth Norbertnek, a középpályás a tizenhatos vonaláról próbálkozott, lábáról azonban leperdült a labda, amely így Róthhoz került, aki rögvest visszapasszolta azt. Innentől kezdve nem lehetett elhibázni a helyzetet: Tóth Norbertnek nem okozott gondot 13 méterről ballal a kapu közepébe emelnie a labdát.
0–2

Mestermérleg

Komjáti András a Matáv Sopron edzője:

Az első félidőben több gólszerzési lehetőségünk adódott, ezeket, sajnos, nem tudtuk kihasználni. Bosszantó, hogy megbeszéltük: a szöglet utáni kipattanóknál külön figyelni kell Pomper Tiborra, mégis ilyen szituációból kaptuk a gólt. Csalódott vagyok.

Bicskei Bertalan a Videoton vezetőedzője:
Nem a legjobban sikerült mérkőzésünk volt ez a tavasszal, már ami a játékunk szépségét illeti. Örömteli viszont, hogy milyen jól küzdöttek játékosaink. A Sopron többször is létszámfölényt alakított ki a középpályán, nekünk ez nem sikerült. Pomper Tibor gólja hozta meg a meccs fordulópontját. Csapatomból Végh Zoltán és Gabriel Vochin remek teljesítményt nyújtott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik