Vezérek az arany árnyékában

VAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁSVAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.04.09. 21:54
Címkék
Örökrangadó. A kifejezés a múltból ered, még ha hozzá is kell tenni: a dicső hagyományoknak a jelenkori futball színvonala a legritkább esetben felel meg. Noha a legendás FTCMTK összecsapások iránti érdeklődés nem hasonlítható a korábbiakhoz, a két csapat találkozása még manapság is sokakat érdekel, függetlenül attól, a két csapat hogyan áll a tabellán.
Gera Zoltántól félhetnek az MTK-sok: a csatár fura góllal döntötte el az ôszi rangadót
Gera Zoltántól félhetnek az MTK-sok: a csatár fura góllal döntötte el az ôszi rangadót
Gera Zoltántól félhetnek az MTK-sok: a csatár fura góllal döntötte el az ôszi rangadót
Gera Zoltántól félhetnek az MTK-sok: a csatár fura góllal döntötte el az ôszi rangadót
Gera Zoltántól félhetnek az MTK-sok: a csatár fura góllal döntötte el az ôszi rangadót
Gera Zoltántól félhetnek az MTK-sok: a csatár fura góllal döntötte el az ôszi rangadót
A pénteki randevú azonban különlegesnek ígérkezik: a két legjobbnak tartott magyar alakulat, a két legerősebb honi együttes csap össze a rájátszás első körében, és kijelenthető, a végeredmény döntő lehet a Borsodi Liga idén kiosztandó aranyérme szempontjából. Aligha kétséges, a zöld-fehérek teljesítményét Lipcsei Péter, a vendégek játékát Illés Béla produkciója határozza meg – e két futballista beszél egymásról és a pénteki ütközetről.

Lipcsei Péter kihagyhatatlan a Ferencvárosból. A válogatott középpályás túl a harmincon – 31 éves volt március 28-án – is az együttes legjobbjai közé tartozik. Példa a nélkülözhetetlenségére: a 22 eddigi játéknapon csak egy találkozóról hiányzott (akkor a Békéscsabától az Üllői úton kapott ki 1–0-ra a Fradi), egyetlen alkalommal sem cserélte le Garami József szakmai igazgató. A Ferencváros csapatkapitánya társaival együtt az örökrangadóra készül, s mint mindenki az Üllői úton, Lipcsei is győzelmet remél.
– A jelek szerint – ha nem jön közbe sérülés, betegség, eltiltás – pályafutása egyik legjobb évét zárhatja. Minek tulajdonítja az eredményes, hasznos játékot?
– Egyszerű a válasz: pályafutásom során háromszor is leigazoltam a Ferencvároshoz, ezért nyugodt szívvel mondhatom, a mostani a legjobb Fradi. De van más ok is: Garami József optimális helyet talált számomra a jelenlegi, általa kitalált játékszerkezetben. Adem Kapic szerződtetésével, és a szlovén labdarúgó kiváló védekezésének köszönhetően előrébb futballozhatok, így többször kerülök a kapu közelébe. Korábban, gondolok második visszatérésemre és Csank János edzőségének idejére, gyakorta megesett, hogy emberfogót játszottam, de volt úgy, hogy középhátvéd voltam. Most, ebben a bajnokságban minden mérkőzésen azonos a feladatom, a csapat mozgatása, a támadások segítése, ám közben a védekezést sem hanyagolhatom el.
– Sokan féltették, mondván, nem bírja majd a sorozatterhelést. Az utóbbi időben nemcsak a bajnoki mérkőzéseken, hanem a lengyelek és a svédek elleni válogatott mérkőzéseken is helyt kellett állnia.
– Bevallom, féltem, hogy elfáradok, szerencsére, és ezt a családomnak köszönhetem, minden mérkőzés után sikerült pihennem, regenerálódnom. A feleségem szenzációs partner, mentesít minden otthoni teendő alól, például nem várja el, hogy sétálni vigyem a gyerekeket, hogy bevásároljak, vagyis a futballon kívül nem kell mással foglalkoznom. Csodálatosak a fiaim is, akik bár még kicsik, de megértik a helyzetemet. Egyébiránt Garami József is figyel ránk, válogatottakra, éppen ezért a Videdoton elleni mérkőzés után a többiektől eltérően két nap pihenőt kaptunk. Érzem is, újra friss, harcra kész állapotban vagyok.
– Meg sem kell kérdeznem, nyilvánvaló a válasz: győzelemre készül.
– Ez csak természetes, bár a pénteki sem tartozik majd a könnyű mérkőzések közé, hiszen jó játékosai, nagyszerű edzője van az MTK-nak, ám ha nyerünk, négy pontra nő az előnyünk. Remélem, senki nem veszi rossz néven, de a Fradi és az MTK között dől el a bajnoki cím sorsa, ezért is lenne nagy szükségünk a négypontos előnyre.
– Úgy tudni, Gera Zoltán is játszhat az örökrangadón. Mennyit számít a csatár visszatérése?
– Az egészséges Gera Zoltán egyértelműen erőssége a csapatnak. Hiányzott a Fradiból és a válogatottból is, persze tudjuk, és tisztában van vele ő is, nem lesz könnyű a hosszú kihagyás után. Ám azért vagyunk mi, a csapat rutinos játékosai, hogy megkönnyítsük Gera számára a visszatérést.
Második helyen fejezte be a bajnokság alapszakaszát az MTK Hungária csapata, azonban az, aki ismeri a legutóbbi forduló eredményeit, tudja, csakis a kék-fehér klub labdarúgóin múlott, hogy a gárda nem az élről várhatja a folytatást. Az Egervári Sándor vezette alakulat szombaton a találkozó 30. percében már 3–0-ra vezetett Dunaújvárosban, ám a hazaiak végül egyenlítettek, és így a fővárosiak a már megszerzettnek hitt három pont helyett csak egyet kasszíroztak. A pontvesztés a legkevésbé a vendégek csapatkapitányán, Illés Bélán múlott, aki két gólt is szerzett és a mezőnyben is jól futballozott. Pénteken a bajnokságot vezető Ferencváros vendége lesz az MTK, és aligha hihető, hogy a dunaújvárosihoz hasonló fordulatokat hoz majd a rangadó.
–Tévedek, ha azt mondom, a Dunaferr ellen szerzett két találatának egyáltalán nem tudott örülni?
– Valóban nem volt túl jó a kedvem, mégpedig azért, mert háromgólos előny birtokában illett volna hoznunk a mecscset – válaszolta Illés Béla. – Sajnos, az első bekapott találat után a második félidőre szétesett a játékunk, és ez még akkor is igaz, ha tudjuk, újabb lehetősé-geink maradtak a gólszerzésre. Nagy luxus volt a részünkről két pontot Dunaújvárosban hagyni…
– Mi az oka annak, hogy bár a tavaszi idényt két győzelemmel kezdte az MTK, azt követően olyan együttesek ellen játszott döntetleneket– a Békéscsaba ellen kettő nulláról, a már említett Dunaferr ellen pedig három nulláról… –, amelyek a kiesés elkerüléséért küzdenek?
– A papírforma ezeken a találkozókon valóban a mi győzelmünket ígérte, azonban korábban számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a kötelezőt a legnehezebb hozni. Előfordult már korábban is, hogy bár simán nyertük a bajnokságot, menet közben mégis volt olyan periódus, amikor öt-hat mérkőzésen képtelenek voltunk nyerni.
– Nem tart attól, hogy ha így folytatják a szereplést, akkor nemcsak a bajnoki cím úszik el, hanem akár a második helyről is lemaradhatnak?
– Az biztos, hogy még egyszer nem szeretnék hasonló tavaszt megélni, mint legutóbb. Nem akarok kifogásokat keresni, de a pályafutásom során még soha nem volt annyi sérült az aktuális csapatomban, mint jelenleg. A keretünk eleve szűkebb, mint néhány riválisunknak, és ha ehhez még hozzáveszem, hogy meghatározó labdarúgóink hiányoznak heteken keresztül, akkor finoman fogalmazva sem könnyű a helyzetünk. Azonban minden gond és baj ellenére muszáj olyan helyezést elérnünk, amely biztosítja a nemzetközi szereplést.
– Nem várnak könnyű napok önökre, hiszen következik a Fradi elleni idegenbeli fellépés, majd a DVSC elleni ugyancsak idegenbeli kupatalálkozó.
– Ezek a meccsek valóban létfontosságúak számunkra. Különösen a debreceni kilencven perc, hiszen amelyik gárda ott továbbmegy, az szinte biztosan indulhat a nemzetközi porondon. Előbb azonban az Üllői úton kell úgy futballoznunk, ahogy tettük azt az őszi idény nagy részében.
– Képesnek tartja a csapatát arra, hogy csakúgy, mint az ősszel, ismét három pontot szerezzen a Ferencváros otthonában?
– Amint mondtam, az utóbbi három mérkőzésünk amolyan kötelező győzelem kategóriába tartozott, és ez a tudat elaltatott bennünket. Ott voltunk a pályán, de hiányzott belőlünk az az egészséges agresszivitás, ami az Üllői úton meglesz. Mint az eredményeink is mutatják, szeszélyes csapat lettünk, azonban bárhol, bárki ellen képesek vagyunk a győzelemre.
– Még egy személyes kérdés: tisztában van azzal, ha a soron következő tíz bajnokin tíz találatot szerez, akkor éppen 200 gólos lesz az élvonalban?
– Ha ez valóban összejönne, akkor huszonöt találattal egyéni csúcsot állítanék fel, hiszen korábban egy bajnoki évben "csak” huszonhárom gólig jutottam. Azonban őszintén mondom, amennyiben az egyéni csúcs és a nemzetközi szereplés között kell választanom, akkor a tavasszal inkább már egyszer se találjak be a hálóba, az MTK azonban legyen ott valamelyik nemzetközi kupában…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik