Rangadóval rajtol a rájátszás

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.04.07. 20:40
Címkék
A bajnokság rájátszásában jó néhány csapatnál megváltoznak a célok, ezért módosítani kell a premizáláson. A Borsodi Liga alapszakaszának befejezését követően, a rájátszás hétfői sorsolását követően arra (is) választ kerestünk, eztán az egyes csapatoknál miként ösztökélik jobb teljesítményre a játékosokat (tegyük hozzá: nem mindegyik együttesnél kopogtattunk a kérdésünkkel, hanem inkább ott érdeklődtünk, ahol a jó, avagy a rossz szereplésnek akár pozitív, akár negatív értelemben komolyabb anyagi következményei is lehetnek). A bajnoki cím első számú várományosánál, a Ferencvárosnál konkrét összegekről nem nyilatkoznak. "A Ferencváros gazdasági társaság, a játékosokkal mint vállalkozókkal szerződünk  mondta Szeiler József, az Rt. cégvezető vezérigazgatója.
Pénteken este az Üllôi úton küzdhet egymás ellen Lipcsei Péter (balra) és Illés Béla
Pénteken este az Üllôi úton küzdhet egymás ellen Lipcsei Péter (balra) és Illés Béla
Pénteken este az Üllôi úton küzdhet egymás ellen Lipcsei Péter (balra) és Illés Béla
Pénteken este az Üllôi úton küzdhet egymás ellen Lipcsei Péter (balra) és Illés Béla
Pénteken este az Üllôi úton küzdhet egymás ellen Lipcsei Péter (balra) és Illés Béla
Pénteken este az Üllôi úton küzdhet egymás ellen Lipcsei Péter (balra) és Illés Béla
A vezető általánosságban elárulta, hogy már a bajnoki nyitány előtt, a szerződések megkötésekor rögzítették, a játékosok mekkora pénzt vehetnek fel meccsprémium gyanánt, illetőleg a nemzetközi szereplés kvalifikálása esetén. Szeiler József elárulta, az utóbbi másfél évben egyre inkább úgy próbálják megkötni a szerződéseket, hogy azok ösztönző hatásúak legyenek, és ma már a játékosok fizetésének ötven százalékát a meccs- és a célprémiumok teszik ki.
Fülöp Ferenc, a második helyen álló MTK Hungária igazgatója sem óhajtott pontos összegekről beszámolni, azt azonban megtudtuk tőle, hogy a futballisták jövedelmének jelentős része a mérkőzésprémiumból és a szezon végi teljesítményösztönzőből tevődik össze. A mérkőzésprémiumként kapott pénzt győzelem és döntetlen esetén vehetik kézhez a játékosok, míg a jelentősebb összeg akkor üti Illés Béláék markát, ha az MTK nemzetközi szereplést érő helyen végez (miután a múlt nyáron a harmadik helyen zártak a kék-fehérek, a futballisták egyetlen fillért sem kaptak). A teljesítményösztönzés rendszere egyébként egyénre szabott, s a legnagyobb summát azok kapják, akik a meccsek hatvan, hetven százalékán pályára lépnek. Fülöp Ferenc nem árult el titkot, amikor azt mondta: milliós nagyságrendű összegekről van szó. Ekképp sejtetni engedte, az MTK-ban megéri jól teljesíteni. Az elöljáró mindenesetre hozzátette: amennyiben a csapat bajnoki címet nyer, a labdarúgók megérdemlik az ilyen nagyságrendű javadalmazást.
A bajnokság negyedik helyén álló DVSC-MegaForce ügyvezető igazgatója, Szilágyi Sándor megkeresésünkkor a következőket mondta: "A DVSC-nél előírták, pénzügyekről senki nem nyilatkozhat, így csupán annyit árulhatok el, minden játékos az egyénileg kialakított szerződésében foglaltak szerint kap mérkőzésprémiumot, illetőleg helyezés utáni pluszjuttatást.”
Nézzük a másik végletet: a nehéz anyagi helyzetben lévő Siófoknál egyelőre nincs meg annak a lehetősége, hogy prémiummal ösztönözzék jobb teljesítményre a játékosokat. Sallói István klubigazgató így fogalmazott: "A felsőházba jutásunkkal növekszik a káefté értéke, nagyobb esélyünk van arra, hogy többször kerüljön tévéképernyőre a csapat, és így arra számítunk, hogy a pénzügyi helyzetünk stabilizálódik. Amennyiben ez történik, és jól teljesít a gárda, szó lehet arról, hogy visszamenőleg jutalmazzuk a játékosainkat.”
Az alapszakaszt az utolsó helyen záró Békéscsaba ügyvezető igazgatója, Kerekes I Györgyné megkeresésünkkor azt mondta, hogy korai beszélni a premizálásról, és arról, miként tudják rávenni a játékosokat: mindent tegyenek meg a bentmaradás érdekében. A direktoraszszony szerint elképzelhető: a gyengébben szereplő futballistákat megbüntetik, és az egyeztetés után akár az is megtörténhet, egyesektől elköszönnek.
A bajnoki címvédő Zalaegerszeg nem jutott a felsőházba, ezért a játékosok csupán a prémiumok felét kapták meg. Lang József, a ZTE Rt. elnöke elárulta, a játékosok abban az esetben vehették volna fel a teljes összeget, ha a csapat az első hatban zárja az alapszakaszt. Megtudtuk, a tavalyi jó eredmények után nem volt kidolgozva, miként kapják meg fizetéseiket az alsóházban a játékosok, ezért a következő hetek premizálásáról még nem tudott beszámolni az elöljáró, mint mondta, e kérdés a hétfő esti igazgatósági ülés napirendjén is szerepelt, amelyen újfajta javadalmazási rendszert dolgoztak ki.
Az elhangzottak fényében a summázat így szólhat: most sem lettünk sokkal okosabbak, legfeljebb azt könyvelhettük el, hogy a magyar futballban a pénz tabutéma, s már-már úgy tűnik szégyellnivaló, hogy az oly nagyon remélt sikeresség mennyit is ér a kluboknak.

Bőséges a fociprogram péntektől vasárnapig

Hétfőn elkészítették a Borsodi Liga rájátszásának menetrendjét. A sorsolás szeszélye folytán már pénteken összecsap a listavezető Ferencváros és a mögötte egy pont hátrányban lévő második MTK Hungária. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert a sorsolás előtt felvetődött, az MTK és FTC közötti összecsapást mindenképpen az első fordulóban kellene megtartani, mivel a két együttes ugyanabba a tulajdonosi körbe tartozik, s nehogy az örökrangadó eredménye esetlegesen találgatásokra adjon okot. A jelenlévők azonban egyöntetűen leszavazták a javaslatot.

A rájátszás párosítása
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik