Csak nézhetik az új gyepet

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.02.15. 20:39
Címkék
Stadionügyben helyzet van. Illetve... Van, ahol még helyzet sincs (legfeljebb csak meg nem valósult ígéretek), van, ahol azért valami megmoccanni látszik (persze úgyszintén az ígéretek szintjén), van, ahol... No, de ne is folytassuk: szerkesztőségünk nap nap után különböző információkkal találkozik. Ahol a hírek azonosságot mutatnak, az az, hogy a két évvel ezelőtti nagy nekibuzdulás után a stadionrekonstrukciós program megtorpanni látszik. Stadionügyben helyzet van, és most mi ezt a helyzetet vizsgáltuk meg, ezúttal három helyszínen, Pécsett, Celldömölkön és Pápán, hogy később más városokban is körülnézzünk.
Sokan gondolták azt 2000 decemberében, mostantól itt lesz a kánaán. Fölépülnek a stadionok, lesz profifutball, végeláthatatlan sorokban jönnek majd a nézők.Alighanem Pécsett is erre számítottak. Tehették: a helyi sporttelep felújítására 500 millió forintot ígért az akkori sportkormányzat, számolhattak a helyi önkormányzat 250 milliójával, valamint magánvállalkozók csaknem félszázmilliójával.
Ebből a pénzből egyetlen fillér sem érkezett meg, holott a fiók alján ott vannak az elfogadott tervek, a városi önkormányzat közgyűlése pedig megszavazta, kifizeti a rá eső összeget.

Mindezek ellenére a múlt tavasz óta mégsem történik semmi. Május 8-án a város látta vendégül a magyar és a horvát nemzeti csapatot (0–2), s a válogatott találkozó megrendezéséhez elengedhetetlen volt néhány apróbb munkálat elvégzése. Az ehhez szükséges 40 millió forintot a Magyar Labdarúgóliga hitelezte meg (az öszszeget a kormányzati 500 millióból annak kézhezvétele után kell visszafizetni), amiből fölújították a fogadóhelyiséget, vizesblokkostul varázsolták újjá az öltözőt, és rendbe hozták az irodákat is.

"Kétségtelen, spórolnunk kellett, ez a munkán azonban nem látszódik meg – mondta Tamon Attila ügyvezető alelnök. – Éppen emiatt reménykedünk abban: a tervek megvalósulása esetén valóban szép, korszerű létesítményben fogadhatjuk ellenfeleinket.”
A tervek tényleg impozáns stadion képét vázolják: a 14 ezer férőhelyes lelátó 80 százaléka fedett lesz, megépül egy füves és egy műfüves edzőpálya, valamint az irodaépület és a kiszolgálóhelyiségek is minden igényt kielégítenek majd. Már amennyiben a mostani kabinet teljesíti elődje ígéretét, azaz átutalja a félmilliárd forintot.

"A legutolsó hírek arról szólnak, hogy még ebben az esztendőben megérkezik a pénz – újságolta Tamon Attila. – Elnökünk, Toller László nemrégiben tárgyalt Jánosi György sportminiszterrel, és az egyeztetésen elhangzott: a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kifizeti a pénzt.”
Fontos lenne: a GYISM mihamarabb teremtse elő az összeget, mert az építőipari árak gyors emelkedése miatt a stadion építésében egyéves csúszás hét-tíz százalékkal megnövelheti a költségeket. Emiatt elképzelhető, hogy "csak” 8000 férőhelyes lesz Pécs város új stadionja.

Az NB I B-ben szereplő Celldömölk pályáján már elvégezték a munkát, még sincs nagy öröm a csapat vezetőinek körében. Időközben felmerült ugyanis a létesítményfelújítási program egyik legkényesebb kérdése: miféle stadionrekonstrukciót lehet elvégezni 66 millió forintból (az állam 44 milliót, a városi önkormányat 22 milliót vállalt magára az átépítésből)?
Kiderült: leginkább semmilyet. Tudniillik sok mindennek lehet nevezni azt, ami Celldömölkön történt, csak stadionrekonstrukciónak nem.

Fehér László, a korábbi ügyvezető elnök – aki az októberi önkormányzati választáskor lemondott tisztéről, s azóta kizárólag polgármesterként tevékenykedik – elmondta: 2001 tavaszán az illetékesek tanulmányt készítettek, mi mindent kellene fölújítani a Kolozsvári utcában. Elengedhetetlennek ítélték a pálya talajának cseréjét, füvesítését, a klubház és az abban lévő kocsma tatarozását, a sajtószoba megépítését, két jegypénztár lebontását, azok helyére újak fölhúzását, az eredményjelző beszerelését, labdafogó hálók fölszerelését, parkosítást.

Aztán kiderült, mindennek a megvalósítása csaknem 200 millióba kerülne.
Szép lassan kihúzgálták a listáról a "nem annyira fontos” kategóriába tartozó bekezdéseket, így maradt a klubház szépítése (a meglévő összeg kétharmadából) és a füvesítés. Utóbbi kapcsán meg kell jegyezni: szerették volna a földet kicserélni, öntözőfejeket beszerelni, gyeptéglát lefektetni. Csakhogy a 22 millióból csupán a földcsere és a fűmagos eljárás volt megoldható (a gyeptéglás rendbetétel 60 milliót meghaladó költségekkel járna).

Tehát a pénzt elköltötték, ám egy évig továbbra sem lehet a centerpályára lépni, mert még nem nőtt ki a fű (addig a szomszéd edzőpályán tartják a meccseket, mobil lelátók előtt), ráadásul az illemhelyre már nem futotta a keretből.

"Eddig pottyantós vécék voltak itt, azokat lebontották, viszont már nem jutott pénz újak építésére” – kesergett a polgármester, akitől megkérdeztük, véleménye szerint mekkora összegre lenne szükség, hogy elfogadható legyen a stadion. A város első embere így válaszolt: "Minimum százmillióra. Igaz, akkor lenne ez elég, ha mi adhatnánk ki a munkát az iparosoknak. Mert ugye a közbeszerzési pályázat következtében jóval több kellene...”

Pápán már birtokba vehette a csapat a stadiont, a korszerűsítés keretében épült fel a címerrel díszített vadonatúj klubház is (Fotó: Németh Ferenc)
Pápán már birtokba vehette a csapat a stadiont, a korszerűsítés keretében épült fel a címerrel díszített vadonatúj klubház is (Fotó: Németh Ferenc)
Pápán már birtokba vehette a csapat a stadiont, a korszerűsítés keretében épült fel a címerrel díszített vadonatúj klubház is (Fotó: Németh Ferenc)
Pápa városa egyedülálló helyzetben volt a stadionrekonstrukciós programban, mivel egyik kategóriába sem sorolták, ehelyett átmeneti megoldás gyanánt a C- és a D-csoport között kapott helyet. Ez a számok nyelvén azt jelentette, hogy 200 millió forintot az állam, 100-at pedig az önkormányzat adott a létesítmény szépítésére. A munka egyébként a meghirdetettnél jóval később kezdődött – erre Áldozó Tamás alpolgármester szerint az a magyarázat, hogy a központi közbeszerzési pályázatokat többször is meg kellett ismételni –, ám a 2000. kora tavaszi alapkőletétel után már minden a tervek szerint haladt. A meglévő futópályát fölszámolták, az egyik lelátót pedig lebontották, így az új nézőtér jóval közelebb került a pályához. Most az állóhelyekkel 5000 férőhelyes a stadion. A nagyobbik lelátón 2700 szurkoló fér el, s annak egyharmada fedett, míg a pálya túloldalán a vendégekdrukkerek számára 400 férőhelyes, fedetlen építmény került. Mindemellett a korszerűsítették a klubházat is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik