Megszökött a kubai válogatott két sztárja az olimpiai selejtezőkről

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2012.01.26. 12:01
Vancouverben most zajlanak az olimpiai selejtezőmérkőzések, a kedélyeket azonban nem az eredmények borzolják, hanem a kubai válogatott két sztárjának...

Vancouverben most zajlanak az olimpiai selejtezőmérkőzések, a kedélyeket azonban nem az eredmények borzolják, hanem a kubai válogatott két sztárjának disszidálása. Akciófilmbe illő szökés a hajtás után.Vancouverben most zajlanak az olimpiai selejtezőmérkőzések, a kedélyeket azonban nem az eredmények borzolják, hanem a kubai válogatott két sztárjának disszidálása. Akciófilmbe illő szökés a hajtás után.

A huszonkét éves Yizel Rodriguez és a húszéves Yezenia Gallardo krimikbe illő módon szökött meg a kubai futballcsapat vancouveri szálláshelyéről. A két lánynak fontos szerepe volt a kubai válogatottban, Gallardo állandó kezdőjátékosnak számított, és Rodriguez is egyre gyakrabban játszotta végig a meccseket. A két lány az éjszaka közepén szökött meg a táborból, hogy hajnalra már az Amerikai Egyesült Államokba érjenek. A kubai disszidenseknek – amennyiben lebuknak – súlyos szankciókkal kell szembenézniük hazájukban.

Az ESPN-nek sikerült Rodriguezt elérnie telefonon, aki így mesélte el a szökés történetét:

„Megvártam, amíg az edzők mással foglalkoznak, szóltam szobatársamnak, Yezeniának, aki gondolkodás nélkül pakolt, és már indultunk is. Sikerült taxit fognunk a határig, hajnali kettőkor már az USA területén voltunk.”

A lányok ezután besétáltak egy menekültügyi irodába, és bejelentették emigrációs szándékukat. Mivel útlevelük a kubai szövetségnél volt, igazolni csak Rodriguez személyi igazolványával tudták magukat, amit a lány jó előre a cipőjébe rejtett.

Itt még együtt a csapat

Az Egyesült Államok törvényei szerint abban az esetben, ha valaki bizonyíthatóan fenyegetett helyzetben szeretne belépni az USA területére (legyen az faji, vallási, politika vagy egyéb fenyegetettség), akkor a hatóságok kötelesek beengedni. Valószínűleg emiatt engedték be a két futballistát az Államokba. A lányok csak annyit mondtak, abban reménykednek, hogy futballkarrierjük jó irányt vesz, és egyszer amerikai színekben léphetnek pályára valamelyik világversenyen. Rodrigueznek egyébként a bátyja is emigráns, a lány tizenhat év után találkozott most újra testvérével.

Nem ez az első szökési botrány a kubai válogatottnál: az U23-as válogatott hét tagja 2008-ban, Floridában szökött meg a CONCACAF-zóna selejtezői során, tavaly pedig Yosniel Mesa szökött meg a férfiválogatottból.

(A találatot köszönjük a Ki a jobb?-nak)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik