Aranylabda menni Japán

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2012.01.09. 20:01
Kicsit féltünk, hogy a női Aranylabdát is Messi nyeri idén, de a Japán offenzíva megakadályozta ezt. Egy borzalmasan induló év meseszerű eredményeinek...

Kicsit féltünk, hogy a női Aranylabdát is Messi nyeri idén, de a Japán offenzíva megakadályozta ezt. Egy borzalmasan induló év meseszerű eredményeinek méltó elismerése ez az ázsiai ország számára: mind edzői, mind játékosi fronton övék lett a győzelem. Megérdemelten.Kicsit féltünk, hogy a női Aranylabdát is Messi nyeri idén, de a Japán offenzíva megakadályozta ezt. Egy borzalmasan induló év meseszerű eredményeinek méltó elismerése ez az ázsiai ország számára: mind edzői, mind játékosi fronton övék lett a győzelem. Megérdemelten.



Ahogy az várható volt, a 2011-es FIFA-gálán japán válogatott és az INAC Kobe Leonessa játékosa, Szava lett a végső befutó. Nem is csoda, hogy a többség szinte biztos volt a japán játékos győzelmében. Az átadón csodálatosan szép, tradicionális kimonóban megjelenő Szava ugyanis a tavalyi, németországi vb-n elvitte az Aranylabdát, az Aranycipőt is, beválogatták az all star-csapatba, klubjával megnyerte az L. League küzdelmeit is. Egészen megdöbbentő tény, de Szava akkor volt először válogatott, amikor a mostani japán nemzeti csapat legifjabb tagjai megszülettek (!), 1993 óta nem létezik nélküle a Nadesiko. Egy bámulatos nő lenyűgöző életpályájának megkoronázása ez.

Szaszaki Norio, a japán válogatott szövetségi kapitánya úgy vezette világbajnoki győzelemre csapatát, hogy az országot sújtott természeti katasztrófák pusztításáról készült felvételeket mutatott a lányoknak a sorsdöntő meccsek előtt. Azt mondta, éreztetni akarta Szaváékkal, mennyit jelenthet az újjáépítés időszakában az országuknak egy világbajnoki cím. A taktika (a pályán és azon kívül egyaránt) bejött, a japán csajok mérhetetlen küzdeni akarása meghozta az áhított eredményt.

A Nadesiko tagjai azóta nemzeti hősök Japánban, az Audi saját A1-est tervezett a tiszteletükre (Szász Kitti mutatta be Tokióban), az országban pedig dúl a futball-láz. Mindezek tekintetében a 2011-es Aranylabda nem is kerülhetett volna jobb helyre, mint Szaszaki úr vitrinje.

A FIFA Fairplay-díjat a tragédia után talpra álló, nagyszerű klubvilágbajnokságot rendező Japán Labdarúgó-szövetség kapta. Szerettük a vb-n is körbehordozott köszönőüzenetet, szeretjük a sportszerű gesztusokt!

おめでとう。

(Gratulálok!)

Hadd jegyezzem meg azt is, hogy mennyire imádom Shakirát. Nem, nem feltétlen zenei munkásságát, de azt, ahogyan példát mutat a világ nőinek és asszonyainak abban a tekintetben, hogyan is kell a futballhoz viszonyulni. Izgul kint a stadionban, elkíséri a pasiját a díjátadóra (nem mellékesen ultradögösen), sír, ha kikap a csapat, megünnepli a bajnoki címet a koncertjén - respekt, Shakira, végre egy tökös csaj a sok nyavalygó WAG között!

Bár a döntős három találat közé végül nem került be, de továbbra is nagyon büszkék vagyunk a FIFA Puskás-díj egyetlen idei női jelöltjére, Heather O’Reillyra, akivel nemrég jelent meg exkluzív interjúm itt, a Kötényblogon.


Nos, ki mit szól az eredményekhez?


Íme, a díjátadó bennünket leginkább érdeklő része, autentikus japán szinkronnal!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik