Hatvanéves lenne a horvát kosárlegenda, Drazen Petrovic

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2024.10.22. 07:46
null
Az NBA-ben ma minden valószínűség szerint a legnagyobb sztárok egyikeként kezelnék, ám saját korában nem becsülték meg őt eléggé a tengerentúli profi ligában.

TÖBB MINT HARMINCEGY ÉVE, 1993. június 7-én németországi autóbalesetben hunyt el a horvát kosárlabdázó, Drazen Petrovic, aki október 22-én lenne hatvanéves. Még nyugodtan ­edzősködhetne, vezethetné valamelyik európai élcsapatot, esetleg dolgozhatna egy NBA-franchise menedzsmentjében, ám a korszakos dobóhátvédnek nagyon rövid életet szabott a Teremtő. Kevesebb mint 29 esztendejébe így is belefért egy olimpiai ezüstérem (1992-ben már nem Jugoszlávia, hanem a horvát válogatott színeiben), világ- és Európa-bajnoki cím, négy idény az észak-amerikai profi ligában (benne egy vesztes nagydöntővel), két diadal a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, no meg temérdek egyéni elismerés.

Ez utóbbiból nem kapott eleget a tengerentúlon, a Portland Trail Blazersnél eltöltött két évad után hiába közelített a kiteljesedéshez a New Jersey Netsnél, s átlagolt az 1992–1993-as évadban 22.3 pontot 52 százalékos, egészen kiváló mezőnymutatóval, nem kapott lehetőséget első európaiként az All Star-gálán, viszont legalább a liga harmadik legerősebb ötösébe beválogatták. Ahelyett, hogy karrierje tovább ívelt volna felfelé, Petrovic már a Nets első körös playoffbúcsúja után arról beszélt, nagy valószínűséggel visszatér az öreg kontinensre, szóbeli megállapodása volt és előszerződést kötött a görög Panathinaikosszal, azonban a kontraktus sohasem léphetett életbe.

Ha napjainkban lenne játékos Drazen Petrovic, biztosan megkapta volna azt a figyelmet és rajongást, amire vágyott, és amire rá is szolgált gyilkos dobásaival (bár a védőmunkája hagyott maga után kívánnivalót, talán ezért is kezelték fenntartásokkal őt az Egyesült Államokban), fantasztikus tripláival. Egyrészt ma már a távoli kísérletek az NBA-játék alapját adják, másfelől az európai csillagok végérvényesen utat törtek maguknak – a német Dirk Nowitzki 2007-es MVP-címe óta a görög Janisz Adetokunbo kétszer, a szerb Nikola Jokics háromszor lett az alapszakasz legjobbja.

A kosárlabdázás Mozartjának nevezett Petrovic ösztönös zseni volt, a sportág művésze, aki 1985-ben a Cibona színeiben 112 pontot szerzett az Olimpija Ljubljana ellen a jugoszláv bajnokságban, de még ennél is elképesztőbb, hogy a Kupagyőztesek Európa-kupája 1989-es fináléjában a Real Madrid játékosaként 62 ponttal szomorította az olasz Casertát.

Szeptemberben emlékmeccset rendeztek Drazen Petrovic tiszteletére Zágrábban, 15 ezer néző előtt a horvát válogatott 110–107-re kikapott a Team Drazentől, amely Euroliga-sztárok sokaságát vonultatta fel.

Filmet mutatnak be a horvát ikonról
 

A fiatalon elhunyt Drazen Petrovic emlékét természetesen a mai napig őrzik, nem merül a feledés homályába. 1993. október 4. óta az ő nevét viseli a Cibona Zagreb kosárlabdacsarnoka, a klubé, amelynek kötelékében négy évet húzott le. Az aréna mellett 2006-ban megnyílt az életét bemutató múzeum-emlékközpont is. 2018 januárjában a zuglói Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tornatermét ugyancsak Drazen Petrovicról nevezték el, oldalán emléktáblát avattak. Az ünnepélyes ceremónián tiszteletét tette Drazen édesanyja, Biserka és bátyja, Aleksandar is. Hatvanadik születésnapján, kedden bemutatják a Drazen című filmet, mégpedig Petrovic szülővárosában, Sibenikben, a rendezője Danilo Serbedzija. Korábban, 2010-ben az ESPN sugárzott egy dokumentumfilmet Once Brothers (Egykor testvérek) címen, amely bemutatja, hogy a háború, a délszláv válság miként verte szét Petrovic és a szerb sztárjátékos, Vlade Divac barátságát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik