Filipovity Márkó: Nem így terveztük...

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.05. 14:48
Filipovity Markó győztes mentalitású csapatot szeretne Fehérváron (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Öt év után visszatért Székesfehérvárra Filipovity Márkó, aki nem akart a kieső Kaposvárral a B-csoportban játszani, és csak egy opció létezett neki Magyarországon.

Tulajdonképpen senki sem lepődött meg, amikor a férfibajnokság bronzérmese, az Arconic-Alba Fehérvár hétfőn bejelentette, hogy kétéves szerződést köt Filipovity Márkóval. A 27 éves magyar válogatott erőcsatár négy évet játszott légiósként Olaszországban (Pesaro), Spanyolországban (Obradoiro), Törökországban (Belediyespor), Németországban (Chemnitz) és Brazíliában (Flamengo), majd februárban hazatért Kaposvárra, nevelőklubjához. Noha rögtön kulcsember lett, a Kometa kiesett a B-csoportba.

„Sajnos kiestünk, nem így terveztük, amikor hazajöttünk Brazíliából – mondta a Nemzeti Sportnak Filipovity.Majdnem négy évet töltöttem el az Albánál, és mivel Magyarországon kevés hely van, ahová szívesen mennék, nem volt kérdés, hogy visszatérek. A családot is számításba kell vennem, feleségem és hat hónapos kislányom van. Fehérvár központi hely, egy órára az otthontól, a szüleimtől. Kicsit gondolkodtam rajta, maradjak-e, de a B-csoportban nem akartam játszani. Öt év után jöttem haza Kaposvárra, a részletekbe nem akarok belemenni, de elsősorban a család miatt. Élveztük, hogy egy városban élünk, úgy rendezkedtünk be, sokáig maradunk. Ilyen a sport, improvizálnunk kellett és a külföldi folytatás most nem volt opció. Az Alba ígéretesen alakul, nagyon várom, hogy Vojvoda Dáviddal együtt játsszak, eddig csak a válogatottban voltunk csapattársak. Az Albában sokan szeretnének játszani, a legstabilabb magyar klubok egyike.”

Információink szerint több honi egyesület is szerette volna átigazolni Filipovityot, ám neki csak az Alba jöhetett szóba.

„Ismerem a várost, a klubot, tudom, mi hol van, ez is számít – folytatta a válogatott kosaras. – Az elmúlt években sokat tanultunk, tapasztaltunk, de már családfő is vagyok, és olyan légkört szeretnék otthon, ami ideális és erre nagyszerű hely Székesfehérvár. Hét évvel ezelőtt a bajnokságot és a kupát is megnyertük, de nem ezt emelném ki, hanem a klubot, ahol minden adva van ahhoz, hogy jól érezze magát a játékos, fejlődjön, elérjen valamit, mindig van megfelelő motiváció. A spanyol Alejandro Zubillaga vezetőedzővel már beszéltem a szerepemről, ő a következő évben érkezett, miután én átigazoltam a Falcóba, így nemigen ismerjük egymást, de erre lesz időnk. Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, annak örülnék, ha győztes mentalitású csapat alakulna ki Fehérváron, aminek a nézők is részesei, mi pedig élvezzük a játékot”.

Filipovity szerdától részt vesz a magyar válogatott egyhetes székesfehérvári összetartásán. A szlovén Gasper Okorn szövetségi kapitánnyal a Falcónál már dolgozott együtt, és a keret folytatja a felkészülést a törökök elleni novemberi Európa-bajnoki selejtezőre. 

Filipovity Márkó a 2023–2024-es idény első felét a brazil Flamengónál játszotta le, ahol a bajnokságban átlagban 24 perc alatt 11.4 pontot és 4.7 lepattanót szerzett. Februárban hazatért Kaposvárra, és azonnal húzóember lett. Az erőcsatár 14 mérkőzésen 34 percet töltött átlagban a parketten, ezalatt 16.4 pontot és 8.1 lepattanót szorgoskodott össze. Idénycsúcsát tavaly novemberben a Brasilia elleni győzelem (92–55) során érte el, ekkor 26 pontot dobott, ettől egy ponttal maradt el az Oroszlány ellen elveszített (84–102) alapszakaszmeccsen március közepén.

Ponterős hazatérés


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik