Szolnokon ünnepelhette újabb kosárbajnoki címét a Falco

Vágólapra másolva!
2024.05.20. 19:57
Szolnokon nyert és bajnok a Falco (Fotó: Árvai Károly)
A szombathelyiek végig jobban játszva, megérdemelten győztek a magyar kosárlabda-élvonal fináléjának negyedik találkozóján, így a legutóbbi öt befejezett kiírást egyaránt ők nyerték meg.

 

OPTIMISTA HANGULATBAN vonultak a Tiszaligeti Csarnokba az NHSZ-Szolnoki Olajbányász drukkerei a bajnoki döntő negyedik összecsapása előtt, noha 2–1-es hátrányban volt szeretett csapatuk a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathellyel szemben. Az egyik szurkoló arról beszélt, hogy bár most is jó a kedvük, szerdán, az esetleges ötödik mérkőzés napján még vidámabbak lesznek, egy másik nem nagyon értette, hogyan kerülhettek az egyik városi ágyásba sárga virágok – utalva arra, hogy a rivális vasiak a sárga-fekete klubszínekben feszítenek.

Hétfőig egyik fél sem engedte a másiknak, hogy bevegye a saját pályáját – Milos Konakov együttesének ez most már bajnoki címet érhetett. Sztefan Pot triplájával és duplájával kezdett a legutóbb Szolnokon kapott 100 pontra pénteken ugyanennyivel felelő Falco, aztán Matthew Tiby szerzett örömet a vendégtábornak, két ember között is sikerrel tette fel a labdát a palánk alatt, és a büntetőt is értékesítette (4–10).

A Szolnok nehezen fogott ritmust, tiszta dobóhelyzetek maradtak ki, aztán egy nagy elrontott ziccer utáni támadás során Pongó Máté törte meg a jeget, majd Anthony Durham talált be távolról, James Eads pedig óriásit zsákolt. Pot mutatott a kispad felé, hogy időt kell kérni, Konakov mester talán ennek hatására, talán másért magához is rendelte fiait.

Durham újabb hármasával a második negyed elején már az Olaj járt előrébb, igaz, azonnal kapott egy Perl Zoltán-triplát (21–23). A Falco próbálta stabilizálni néhány pontos előnyét, ezt megnehezítette Pot fegyelmezetlensége, a szerb irányító technikai hibát kapott színészkedésért. Ennek ellenére a fordulás után 11-re nőtt a különbség, a szolnokiak nem tudták azt a teljesítményt hozni, amit múlt kedden mutattak hazai közönségük előtt. Korántsem volt vége azonban a találkozónak, Dustin Thomas sarokkettesével 45–41-re jött fel a házigazda – az amerikai erőcsatár rendre épphogy rálép a vonalra a dobásainál.

Hat nullás sorozattal állította vissza a tízpontos differenciát a Falco, 12 pontos vezetésénél kezdett meleg lenni a helyzet Oliver Vidin legénységének, nem csoda, hogy Benke Szilárd elszántan csapott a kosarat szerző Pot tenyerébe. Nem is állt meg a lejtőn a Szolnok, újabb két könnyű találatot és egy Benke-trojkát jegyeztek a látogatók (43–62).

Perlnek minden sikerült, a záró periódus elején már 23 pontnál járt, és Tiby távoliját követően kijelenthettük, ezen a napon egyértelműen az ekkor már 21-gyel vezető Falco akarata érvényesült. Nem maradt más hátra, mint várni, hogy leperegjen a maradék hét perc, és bizony 2021 után ismét a szolnoki aréna hálóit vághatták le a bajnoki címet ünneplő szombathelyiek. Mindent megtett a tisztességes befejezésért a szurkolói által a biztos vereség tudatában is folyamatosan éltetett Olajbányász, a végeredmény 77–89 lett. Konakov boldogan ölelte meg Gráczer György ügyvezetőt, miközben Pongó Marcell a televíziónak nyilatkozott, Tanoh Dez András bajnoki baseballsapkát nyomott a fejébe. Perl Zoltán, aki 30 pontig jutott ezen a mérkőzésen is, megkapta az idény legértékesebb játékosának járó díjat, majd Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke átadta az ezüst- és aranyérmeket is, kinek-kinek érdemei szerint.

A Falco-dinasztiát továbbra sem lehet letaszítani a trónról, 2019 óta sorozatban ötödik aranyérmét szerezte meg (2020-ban a koronavírus-járvány miatt törölték a bajnokságot), és az már biztos, hogy a következő évadban is eséllyel száll harcba a trófeáért.

 

KOSÁRLABDA
Férfi NB I, döntő, 4. mérkőzés
NHSZ-SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 77–89 (18–18, 16–25, 12–21, 31–25)
Szolnok, 2300 néző.  V: Benczur, Kapitány, Makrai
SZOLNOK: JOVANOVICS 15/9, Pallai 5, Lukács 4, Thomas 4, Wiggins 15. Csere: DURHAM 12/6, Eads 10/3, Pongó Máté 5/3, Révész  3, Rudner 4, Sebők, Kiss . Edző: Oliver Vidin
FALCO: POT  13/3, Tanoh Dez 3/3, Benke 8/3, TIBY 12/3, Krivacsevics 2. Csere: Keller Á. 8, Jordano 3/3, Kovács B., PERL 30/6, Pongó Marcell 2, BARAC 8, Veraszto.  Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–10.  6. p.: 6–14.  9. p.: 14–14.  12. p.: 21–20.  15. p.: 23–29.  19. p.: 32–41.  21. p.: 34–45.  24. p.: 41–45. 30. p.: 43–62.  33. p.: 48–69.  35. p.: 51–77.  39. p.: 69–81
MESTERMÉRLEG
Oliver Vidin: – Megérdemelten nyerte meg a bajnokságot a Falco. Nehéz úgy meccset nyerni egy döntőben, amikor bizonyos mutatókban saját magunkhoz képest is alulteljesítünk, elég, ha csak a büntetőket említem. Perl Zoltán megmutatta, mi kell a fináléban, és mitől ő az egyik legjobb magyar kosárlabdázó, öt-hat nagyon nehéz dobást értékesített, szenzációsan játszott – az ilyen egyéni teljesítmények kellenek az aranyhoz. Így is nagyszerű idényt zártunk, Magyar Kupát nyertünk, egyszer megvertük a Falcót is, és harcoltunk a végsőkig. Akár velem, akár nélkülem, biztos vagyok benne, erősebb csapata lesz a Szolnoknak a következő idényben.
Milos Konakov: – A két legjobb együttes játszott, gratulálok az ellenfélnek, keményen küzdött. Csapatom megérdemelten lett bajnok, ami sorozatban az ötödik aranyérmünk, fantasztikus, amit elértünk. Jól csináljuk a dolgunkat, sőt, ennél a klubnál mindenki jól teszi a dolgát.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–1 a Falco javára

Szerettünk volna nyerni és visszamenni Szombathelyre, de nem sikerült. Remekül játszott a Falco, ezen a mérkőzésen nem volt esélyünk legyőzni. A szombathelyiek voltak a legjobbak az idényben. Csalódottak vagyunk az ezüstérem miatt, ám összességében szép évadot zártunk, a kupagyőzelem mellé bajnoki ezüstöt szereztünk.
Lukács Norbert, a Szolnok magasbedobója
Boldog vagyok, jó döntőt játszottunk, kemény ellenfél volt a Szolnok. Az egész idényben kiegyensúlyozottan teljesítettünk, két hullámvölgyünk volt, de ez normális, benne van. Szeretném kiemelni: mindegy, milyen országban és milyen szinten, öt cím egymást követően nagy teljesítmény. Ehhez gratulálok mindenkinek. Nem szeretnénk itt megállni.
Perl Zoltán, a Falco hátvédje
Vélemények
Jól támadtak és jól is védekeztek a vasiak, nem találta meg a ritmusát a hazai csapat, nem voltak meg a helyzetei és kicsit el is bizonytalanodott. A Falcónak sok minden bejött, különösen a második félidőben, az Olaj úgy jutott el 77 pontig, hogy az utolsó percekben már kiengedtek a vendégek. Perl Zoltán ebben a döntőben is bizonyította, hogy Magyarország legjobb játékosa. Le a kalappal a Falco előtt, de a Szolnokot is dicséret illeti, megnyerte a Magyar Kupát, és a bajnoki fináléban megmutatta, hogy ott a helye annak ellenére, hogy az első meccsre még nem volt igazán felkészülve az Alba elleni kemény párharc után, most pedig a fáradtság ütközött ki rajta. Olyan ziccerek maradtak ki, amelyeket korábban nem hagyott ki az Olaj, ám ehhez kellett a Falco remek védekezése is.
BOROS Zoltán, 88-szoros válogatott játékos

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik