SZTE-Szedeák: aranyat ér az ezüst?

Vágólapra másolva!
2024.04.16. 20:22
Aranyat ér az ezüst Szegeden? (Fotó: Kamenik Balázs)
Szeged a csodák városa. Kosárlabdában mindenképpen. Az idény elején még az is kérdéses volt, hogy az SZTE-Szedeák az anyagi nehézségek miatt vállalja-e az A-csoportos indulást, ehhez képest a szegediek az évad során – a magyar mezőnyben egyedüliként – kétszer is legyőzték a toronymagas esélyes Falcót, és ezüstéremmel tértek haza a Magyar Kupa budapesti négyes döntőjéről. A csapat jelenlegi helyzetéről Kardos Péterrel, a klub elnökével beszélgettünk.

– A szurkolóik a kupadöntő után győztesnek kijáró ünneplésben részesítették a csapatot. Hogyan élték meg ezeket a perceket? 
– Végtelenül büszkék vagyunk az egyre népesebb szurkolótáborunkra. A kupadöntőn megtelt a kijelölt szektorunk, és egy újat is kellett nyitni a drukkereinknek. Az évek során kialakult az a réteg, amely becsüli a munkánkat és imádja, hogy egy „kiscsapat” mellett tud kiállni, hogy időnként legyőzzük a góliátokat, hogy fiatal szegedi srácokat lát a pályán. Ez a mi saját, szedeákos identitásunk, ami együtt tart bennünket a közönségünkkel. Felejthetetlen volt az ünneplés a kupaezüst után. Ezúton is nagyon köszönjük!

– A klub helyzetében mi változott meg tavaly nyár óta?
– Az anyagi hátterünket illetően nem sok. Erre az idényre elvesztettük az egyik névadó szponzorunkat. Fogalmazzunk úgy, hogy szeptemberben égett a ház, aztán sikerült a tüzet lokalizálni, most pedig dolgozunk az újjáépítésen. De ez valójában azt jelenti, hogy ma is – mint ahogyan évek óta – a legkisebb költségvetéssel dolgozunk az A-csoportban.

– Mégis mivel magyarázható, hogy a Szeged az elmúlt négy idény alatt gyűjtött két kupaezüsttel és egy bajnoki bronzéremmel a legeredményesebb klubok közé sorolható?
– A játékoskiválasztás során a képességeken túl az egyéni célok felismerése, elfogadása és ezeknek a csapatérdek szolgálatába állítása, vagyis egyszerűbben fogalmazva a közösség építése az, ami kulcsfontosságú. Enélkül nem megy. Hiába van pénzed, ha nincs közösséged, ha nincs csapatod. És én ezt nem csak a játékosokra, hanem a klub valamennyi munkatársára is értem. Ha ki tudjuk alakítani azt a szervezeti kultúrát, amelyben mindenki megtalálja a helyét és jól is érzi magát, azzal végtelen energiát tudunk adni egymásnak. És akkor lehet abban hinni, hogy sikerül… Persze, van az az anyagi szint, amelyen már ez sem megy, de éppen ezt próbáljuk meg elkerülni évek óta.

– Miért olyan nehéz Szegeden? Mégiscsak az ország harmadik legnagyobb városáról beszélünk!
– A magyarországi piac nagyon kicsi, nehéz tisztán üzleti alapon szponzorokat szerezni. Annyival hadd büszkélkedjek el, hogy nemrégiben ez nekünk sikerült. Hároméves együttműködést indítottunk el az Alfa Biztosítóval. A cég meglátta bennünk a neki is fontos értékeket. Azon dolgozunk, hogy bebizonyítsuk: egy ilyen kapcsolat mindenkinek megéri. Persze kár lenne tagadni, hogy a szponzori támogatásokban elsősorban a cégek társadalmi felelősségvállalása, lokális gazdasági jelenléte, aktuális érdekei, a cég- és intézményvezetők sportszeretete, illetve a helyi politikai erők szándékai jelennek vagy éppen nem jelennek meg. Ebben kétségtelenül van még mit javulnunk, de bízunk benne, hogy sikerül újabb támogatókat találnunk, és ebből a szempontból a második ezüstünk már aranyat fog érni.

– A Szedeák az elmúlt években kétszer is megnyerte az U20-as bajnokságot. Most is jól állnak az utánpótlással?
– Ezen a téren tényleg nincs okunk panaszra. Tao-támogatóinknak köszönhetően megvannak a forrásaink ahhoz, hogy a munkát el tudjuk végezni. Az utánpótlás létszáma – ahogyan a klub városi népszerűsége is – folyamatosan nő. Rendszeresen járunk Szerbiába, sikereket érünk el nemzetközi utánpótláskupákon, amelyeken nagyon sokat tanulunk. Nem is feltétlenül a szakmai munkáról – habár nyilván arról is –, inkább a mentalitásról. Az MKOSZ kidolgozott egy produktivitási mutatórendszert, amely lényegében azt méri, hogy az egyes utánpótlásbázisokon nevelkedő játékosok milyen sportolói karriert futnak be, vagyis milyen hatékony a képzés. Ebben a három nagy, közfinanszírozású akadémiát nem számítva, országosan dobogós helyen vagyunk. Büszkék lehetünk arra, hogy sok A-csoportos játékos került ki a műhelyünkből. Szeged jó város, az SZTE jó egyetem. Ezt próbáljuk az előnyünkre fordítani, és fiatal, tehetséges játékosokat rábeszélni arra, hogy nálunk építsék tovább a karrierjüket. A jövőben annyit szeretnénk elérni, hogy valahol otthonra leljünk, mert jelenleg nyolc-tíz iskolában bérelünk termet, ami nagyon nehézzé teszi a munka hatékony koordinálását. De megküzdünk ezzel is. Optimisták vagyunk, és hisszük, hogy a teljesítményünket előbb-utóbb megfelelően elismerik, hiszen sokat adunk Szegednek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik