Címlapsztori: a címvédőnek össze kell kapnia magát, de így is a legfőbb esélyes

Vágólapra másolva!
2024.04.06. 08:06
Tavaly népes szurkolósereg előtt ünnepelhetett a Tüskecsarnokban a Falco (Fotó: Árvai Károly)
A szombathelyiek bajnoki alapszakasz-győzelmét fájó vereségek árnyékolták be, viszont ha kellő motivációt találnak, újabb trófeát tehetnek a vitrinbe – ezt leginkább a Szolnok akadályozhatja meg.

Nem kertelünk: annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy címvédéssel zárul a férfi Magyar Kupa négyes döntője, amelyet – ahogyan tavaly – ezúttal is Budapesten rendeznek meg. Igaz, nem a Tüskecsarnokban, hanem a BOK-csarnokban, ahol legutóbb 2016-ban gyűltek össze az arra érdemes férficsapatok, és a fináléban a Körmend a Szolnokot páholta el. A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a legerősebb a négy csapatból, kérdés, sikerül-e kellően felpörögnie a hétvégi megméretésre.

FALCO–SZEDEÁK
NS-tipp a továbbjutásra: 70%–30%
Az elődöntő első találkozójának párosítása tavalyelőtt a negyeddöntőben valósult meg, és a debreceni találkozón bomba meglepetésre kiütötték a szegediek az akkor szintén címvédőként szereplő vasiakat. A 78–74-es győzelemből tevékeny részt vállalt a korábbi szombathelyi erőcsatár, Bognár Kristóf, 23 pontjával csapata legeredményesebb játékosa volt – őt szombaton is csatába küldheti Simándi Árpád, aki a hajdúsági megyeszékhelyen rendezett MK nyolcas döntőn a második helyig vezette a Szedeákot. Rajta kívül két amerikai légióst kell kiemelnünk a rájátszásról lemaradó, vagyis az NB I hátralévő részében a bennmaradásért küzdő alakulatból: Noah Locke 23.36-os meccsenkénti átlagával az alapszakasz legeredményesebb játékosa lett, a vonatkozó listán Ryan Woolridge 20.57-tel ötödikként zárt. Az értékindexet tekintve Woolridge végzett az első helyen a ligában, mögötte a falcós Perl Zoltán a második. Woolridge a lepattanókat és az asszisztokat tekintve ötödik (itt Bognár a hetedik), a szerzett labdákat illetően első, s ezt gyorsan árnyaljuk is, mert az eladott labdákban övé a harmadik legmagasabb átlag. Átok és áldás is két ennyire domináns kosárlabdázó. Ha hazánk leg­prímább csapata az ellenfél, könnyen rávágnánk, hogy sokkal inkább átok, ám a Szedeák Szegeden tavaly októberben bizony felülmúlta a szombathelyieket, a 80 hazai pontból Locke és Woolridge együtt 52-t jegyzett, ez óva intheti Milos Konakovot és legénységét.

A legutóbbi négy – befejezett – honi bajnokságot megnyerő Falcónak össze is kell kapnia magát, mert a biztosnak látszó alapszakasz-elsőség az utolsó néhány fordulóra egyértelműen elkényelmesítette, így kellemetlen vereségek csúsztak be. A válogatott másodedzőjeként is dolgozó Konakovnak segítenie kell abban, hogy ismét motiváltan lépjenek parkettre a sárga-feketék, amire nagyszerű alkalom a hétvégi Magyar Kupa final four, amelyen rangos trófeáért küzdenek a csapatok.

– Kit tart a legesélyesebbnek a Magyar Kupa megnyerésére?
– Mind a négy csapatnak huszonöt százalékot adnék. Egy meccsen bármi megtörténhet, ugyanannyi eséllyel indul mindenki. Az nyeri a kupát, akinek a legjobban sikerül a formaidőzítése, illetve a leginkább tud koncentrálni.

– Mi lesz a kulcs a Szeged elleni elődöntőben?
– A védekezésünk. A Szegednek nagyon jó képességű játékosai vannak, egyénileg is megoldják a helyzeteket. Meg kell akadályozni, hogy érvényesüljenek, és ha jól védekezünk, tudunk gyorsabban játszani, az átmenetekből könnyű kosarakat szerezni – mindehhez nélkülözhetetlen a türelem.

– Milyen formában várják a négyes döntőt?
– Márciusban becsúsztak vereségek a bajnokságban, úgy éreztem a csapaton, kicsit már elhittük, hogy megvan az alapszakasz-győzelem. Háromszor is alulmaradtunk, a Debrecen, a ZTE és az Alba egyaránt keményebben játszott nálunk, ezen változtatni kell, fizikailag is bele kell állnunk a küzdelembe. Talán nem volt maximális a koncentrációnk minden meccsen, azt várom, hogy visszatérjünk a válogatott szünet előtti formánkhoz. Akkor lehetnek jelentős céljaink a kupában, ha összpontosítunk, és nyilván szeretnénk megnyerni.

PERL Zoltán, a Falco csapatkapitánya

„Azt várom, hogy visszatérjünk a válogatott szünet előtti formánkhoz”

– Kit tart a legesélyesebbnek a Magyar Kupa megnyerésére?
– Ha a realitást nézzük, a Falco a favorit, ahogyan a bajnokságban is. Óriási játékerőt képviselnek a szombathelyiek, amit tiszteletben kell tartani. Az első meccsünket a hétvégén ellenük játsszuk, és mindent megteszünk, hogy az említettek dacára megfogjuk őket.

– Mi lesz a kulcs az elődöntőben?
– A védekezés lesz a kulcs, nagyon fürge, futós csapat a Falco, meg kell akadályoznunk, hogy könnyű kosarakat szerezzen a tranzíciós játékából. A jó védekezésre építhetünk, nem engedhetünk teret a gyors indításoknak, arra készülünk, hogy lelassítsuk a riválist.

– Milyen formában vannak?
– Felemásban. Jó formát mutattunk a bajnokságban, egyben voltunk, ezt bizonyította az egymást követő három győzelmünk, aztán jött a fájó vereség a Debrecentől, ami miatt lecsúsztunk a rájátszásról. Ezután nehezebb koncentrálni a következő meccsre, de mindenki egészséges, és száz százalékot tud nyújtani, így ha már a rájátszásról lemaradtunk, a Magyar Kupában szeretnénk maradandót alkotni. A kupa különleges, idegen pályán játszik mind a négy csapat, magunkra koncentrálunk, nagy energiákat mozgósítunk, mert egy meccsen bármi lehet. Bízom benne, hogy jó mérkőzést játszunk szombaton, amelyen a napi forma dönt.

BALOGH Szilárd, a Szeged csapatkapitánya

A Szeged maradandót alkotna a négyes döntőben

PÉCS–SZOLNOK
NS-tipp a továbbjutásra: 40%–60%
Talán ez lehet az izgalmasabb párharc, de a Szolnok biztosan nagyon csalódott lenne, ha nem jutna túl a bajnoki playoffba újoncként bravúrral a hatodik helyen bejutó baranyaiakon – a két fél a rájátszásban, az egyik fél harmadik sikeréig tartó negyeddöntőben is összecsap, és biztosan unják majd egymást, mert március 23-án a Tiszaligetben is találkoztak: 68–64-re győzött az Olaj, amely Dustin Thomast és Lukács Norbertet is nélkülözte. A szerb edző, Oliver Vidin érkezése óta a szolnokiak csak a Falco vendégeként maradtak alul, négy másik mérkőzésüket megnyerték. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy mint Vidin bemutatkozó interjújában a Nemzeti Sportnak elmondta, a német Bamberg és a görög PAOK is érdeklődött iránta, miután elhagyta a lengyel Slask Wroclawot, vagyis a nemzetközi szinten magasan jegyzett bajnokságokban is felvetődött a neve. A szakmai kvalitásai tehát egyértelműek, amit egyelőre bizonyított is. Mivel hazai szinten nem gyenge a Szolnok kerete, a Magyar Kupa lehetőséget ad a nagy dobásra, ami a bajnokságban is magasra repíthetné az Olajt. Két éve ez a szituáció visszafelé sült el: miután magabiztosan játszva elhódította az MK-trófeát az együttes, az NB I-ben már a negyeddöntő a végállomást jelentette neki, a Kecskemét ütötte ki az akkor még Gasper Potocnik irányította csapatot. Vidin most már Lukácsra és Thomasra is számíthat, de nem lehet kézlegyintéssel elintézni a feldobódott Pécset.

A dél-dunántúliakat február óta Csirke Ferenc irányítja, a korábbi helyi közönségkedvenc játékos október végén köszönt el a Pakstól, s nem maradt sokáig élvonalbeli kispad nélkül. Hogy munkájára nem lehet panasz, mutatja a bajnoki alapszakaszban megszerzett, egyértelműen kiugrónak nevezhető 6. hely – persze ne tagadjuk, elsősorban a külföldi kosarasokat tekintve nagyszerű kerettel variálhat Csirke. Három domináns bosnyák található a csapatban és két amerikai, meglepő módon nem az utóbbiak a főszereplők. A már biztosan kiváló évadot záró Pécs a bajnokságban otthon legyőzte a kupaelődöntőben rá váró riválist, a decemberi 94–86-os diadal idején még a szerb Goran Tadics, illetve Szarvas Gábor irányította a két gárdát.

– Mit gondol, van favoritja a szombaton kezdődő Zsíros Tibor Magyar Kupa négyes döntőnek?
– Nem gondolnám, hogy lenne, még úgy sem, hogy a szombathelyiek a címvédők. A kupában egy meccsen bármi megtörténhet.

– Mire számít a Pécs elleni elődöntőben, mi dönthet?
– A Pécs egyértelműen jobb csapattá érett, mint azt sokan az idény előtt gondolták volna, újoncként is nagyszerűen szerepelt az alapszakaszban, hatodik helye megsüvegelendő. Vele játszunk a bajnokság negyeddöntőjében is, de előbb jön a kupameccs, amit meg akarunk nyerni. Nem titkoljuk, a fináléért szállunk harcba, de nem lesz könnyű. Az idényben már háromszor játszottunk a pécsiekkel, kétszer bajnokin, egyszer edzőmeccsen, vegyesek a tapasztalatok.

– Milyen formában vannak?
– Javulóban, az edzőváltás óta öt találkozónkból négyet megnyertünk, ami az önbizalmunknak is jót tett, igazolta, hogy Oliver Vidin érkezése óta jó úton járunk. Teljes kerettel várjuk az elődöntőt.

PALLAI Tamás, a Szolnok csapatkapitánya

A kupáért szállna harcba az Olaj

 

– Mit gondol, van-e favoritja a négyes döntőnek?
– Szerintem egyértelműen a Falco a legesélyesebb arra, hogy ismét elhódítsa a serleget. Nála játszanak a legjobb magyarok, az alapszakaszt is magabiztosan nyerte meg, Bajnokok Ligájában is helytállt. Jelenleg a legjobb csapat Magyarországon.

– A Szolnok elleni elődöntőnek mi lehet a kulcsa?
– A papírforma alapján a Szolnok az esélyes, de a kupa szépsége, nehézsége és sajátossága miatt a meccsen már ez nem számít. Biztos, hogy a napi forma dönt, és mivel Pécsen is, Szolnokon is minimális volt a különbség a bajnokin – előbbi meccset mi nyertük, utóbbit az Olaj –, szerintünk van keresnivalónk. Fontos, hogy ne engedjünk sok támadólepattanót a szolnokiaknak, hogy a gyors indításaikat megakadályozzuk, s ­Sztrahinja Jovanovicsot kikapcsoljuk, mert ő az Olaj első számú szervezője, alapvetően határozza meg a játékát.

– Milyen a formájuk?
– Jó passzban vagyunk, ezt a bajnoki alapszakasz utolsó mérkőzésén is megmutattuk a Körmend ellen. Jól játszottunk, nyertünk, elcsíp­tük a hatodik helyet, így aztán jó hangulatban várjuk a kupahétvégét.

KOVÁCS Péter, a Pécs csapatkapitánya

„Fontos, hogy ne engedjünk sok támadólepattanót a szolnokiaknak”

 

ZSÍROS TIBOR FÉRFI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, BOK-CSARNOK
Szombat
Elődöntő
17.00: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–SZTE-Szedeák
20.00: NKA Universitas Pécs–NHSZ-Szolnoki Olajbányász (Tv: M4 Sport+)

Vasárnap
17.00: a 3. helyért (Tv: M4 Sport+)
20.00: Döntő (Tv: M4 Sport)

Alapvetően Falco-győzelmet várok, s nemcsak az elődöntőben, hanem a torna végén is, azaz szerintem a szombathelyiek megvédik a címüket. Ugyan a Szeged egyszer már megtréfálta őket októberben, amikor hazai pályán 80−79-re nyert a bajnokin, úgy gondolom, a kupagyőztes nem esik még egyszer ebbe a hibába. Persze lehet, hogy csak nehezen győz, de bejut a döntőbe, amit majd meg is nyer. A Pécs nagy bravúrral került a négy közé, hiszen Zalaegerszegen győzött a negyeddöntőben, s remek idényt fut, az alapszakaszt a hatodik helyen zárta. Ellenfele, a Szolnok hullámzóan teljesítve lett harmadik, miközben két edzőváltást is átélt a csapat. Sze­rintem bármelyikük nyerhet, a napi forma dönt. Elképzelhető, hogy megint nem látunk igazán szoros meccset, mint tavaly, sajnos van erre is esély, ám most is van sansz arra, hogy bármelyik meccs nem várt izgalmakat hoz.

BOROS Zoltán, korábbi 88-szoros válogatott játékos

ns-szakértő

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik