A női kosárlabda-válogatott győzelemmel akar kijutni a párizsi olimpiára

Vágólapra másolva!
2024.02.11. 07:31
Székely Norbert kapitány és stábja bízik benne, hogy a spanyolokat is sikerül megverni, és meglesz a párizsi kvóta (Fotó: Árvai Károly)
Van olyan opció, hogy a mi szempontunkból formalitássá váljon az utolsó találkozónk, csapatunk egyik segédedzője, Iványi Dalma azonban úgy véli, muszáj a legjobbunkat adnunk és úgy elérni az olimpiai kvalifikációt.

A katartikus pénteki siker még nem jelentette azt, hogy révbe ért a magyar női válogatott a soproni olimpiai selejtezőtornán. Japán 81–75-ös legyőzése után ha az ázsiaiak másodszor is nyernek a tornán vasárnap, a mieinknek mindenképpen felül kell múlniuk Spanyolországot, amely akkor már biztos résztvevője lesz az ötkarikás játékoknak (a további verziókat keretes írásunkban találják). Az utóbbi időben rendre éles presztízsmérkőzést vívnak egymással a mieink és a spanyolok, ezért egyik fél sem teheti meg, hogy ne teljes erőbedobással menjen neki az összecsapásnak. Csapatunk szakmai stábjának fontos feladata, hogy két lábbal a földön maradjon minden játékos, bár ők is pontosan tudják, hogy a célt még nem érték el.

„Van tapasztalatunk ebben nekünk, a játékosoknak szintén, örömteli, hogy egy rosszabb meccs után is van új cél, illetve pozitív élmény után is készülhetünk a következőre – mondta a Nemzeti Sportnak Iványi Dalma, a magyar válogatott egyik edzője. – Ritkán adatik meg, hogy legyőzzük Japánt, hatalmas motivációt ad az is, hogy felülmúljuk Spanyolországot, mert hivatalos találkozón az utóbbi két évtizedben nem sikerült. A rendszer is segít, amelyben működünk, a lányok szerepeltek már Európa-bajnokságokon, megtanultuk, hogy a nagy élményeket is beépítsük a felkészülésbe a következő összecsapásra. Akkora lehetőség kapujában állunk, hogy muszáj a legjobbunkat kitenni a pályára, és megszerezni az olimpiai kvalifikációt.”

Egy mindenkiért, mindenki egyért: a magyar női kosárlabda-válogatott 44 éve nem látott bravúrra készül, ott szeretne lenni a nyári olimpián (Fotó: Árvai Károly)

Az első mérföldes lépést a párizsi játékok felé Iványi szerint sokkal értékesebbé teszi, hogy ritmustalan, gyengébb mérkőzés után játszotta le együttesünk. Ő maga arra a legbüszkébb, hogy mennyire összeszedte magát a válogatott, mennyire más arcát mutatta egy nappal a Kanada elleni vereséget követően. Nagyon jól játszott, együtt volt a csapat, szerinte szép volt látni, hogy mindenki hozzá tudott tenni a diadalhoz, ez folyamatosan nagy erősségük a mieinknek. A stáb korábban beszélt arról, előfordul, hogy a fontos csaták közben valaki mindig elő tud állni egy váratlan taktikai húzással, valamivel, ami akár a végkimenetelt is befolyásolhatja. Megkérdeztük Iványi Dalmát, volt-e ilyen ezúttal

„Sokszor az ember nem is emlékszik arra vissza, mi történt egy-egy mérkőzésen – felelte az NKA Universitas Pécsnél is segédedzőként ténykedő 47 éves, játékosként a WNBA-ben is megforduló legenda. – Pénteken egy-két alkalommal talán abban tudtunk segítséget nyújtani Székely Norbi szövetségi kapitánynak, hogyan cseréljünk. Több szem többet lát alapon könnyebben észrevesszük, ki kezd fáradni, vagy ki tud lendületet, újdonságot hozni a kispadról, ez legutóbb nagyon jól sikerült. Védekezésben is tudtunk változtatni a mérkőzés során, nagyon érdekes, hogy találkozó közben a játékosok is nagyon sok információt adnak. Ezért jó, hogy több másodedző van, a játékosok közülük bárkihez oda tudnak lépni. Mindig is fontosnak tartottam ezt, mert ők vannak a pályán, lehet, hogy mi kitalálunk valamilyen taktikát, de ők érzik, mi működik – a japánok ellen is hozzájárultak a munkánkhoz apró finomításokkal, például hogy melyik figurát melyik opcióval játsszuk.”

A japánok ellen Lelik Réka is a szívét-lelkét kitette a pályára – ebben bízunk vasárnap is (Fotó: Árvai Károly)

Amiről csak halkan beszélünk, bele ne éljük magunkat, ettől még fontos tény: ha nem Japán, hanem a fogadóirodák által esélyesebbnek is tartott Kanada örülhet győzelemnek (egyúttal kvalifikációnak) vasárnap délután, akkor „játék nélkül” szerezzük meg a repülőjegyet Franciaországba. Vajon kire tippelne Iványi Dalma azon a találkozón?

„Nem tudom, a szakmán belül ki jósolta volna meg, hogy az első két forduló után így áll a csoportunk, ilyen eredmények születnek… Totálisan ellentétes kosárlabda-kultúrák, játékstílusok csapnak össze, úgyhogy nem nagyon tudnék tippelni. Kanadának megvan az előnye és a hátránya egyaránt Japánnal szemben, s ez fordítva is igaz. Nagyon érdekes lesz látni, hogy ilyen téthelyzetben hogyan teljesít két ennyire nagy tapasztalatú válogatott, amelyek nemcsak résztvevők voltak a közelmúltbeli világbajnokságokon és olimpiákon, hanem tényezők is. Nem biztos, hogy gyakran kerültek hasonló szituációba, kérdés, hogyan reagálnak rá. Nekünk viszont nagyon fontos, hogy csak magunkkal foglalkozzunk – persze, vannak opciók, hogyan lehet könnyebben kiharcolni a kvalifikációt, de tegyük fel az i-re a pontot, nyerjük meg a vasárnapi mérkőzést, és legyünk ott az olimpián nyáron!” – zárta Iványi.

 

Juhász Dorka

Juhász Dorka: Eksztázisban játszottunk!
 

Japán legyőzése után a spanyolok elleni mérkőzés is kiélezett lesz magasemberünk szerint, koncentrálnunk kell a védekezés mellett a támadó- és védőlepattanók begyűjtésére is.


– A pénteki még csak a negyedik válogatott mérkőzése volt, ennek ellenére úgy tűnik, nagyszerűen beilleszkedett a csapatba.
– Úgy érzem, eljutottunk erre a pontra – felelte Juhász Dorka, a magyar válogatott centere, aki eddig kiválóan szerepel az olimpiai selejtezőn. – Utánpótlásban játszottunk együtt a lányokkal, de a felnőttválogatott teljesen más, az elmúlt öt évben más stílusú kosárlabdában is nevelkedtem. A két novemberi Európa-bajnoki selejtező nagyon sokat segített, de igazán a legutóbbi két meccsen találtam meg a helyemet. A lányok is megismerték, mit szeretek csinálni, én is jobban érzem, ki hogyan szeret dobni, merre szeret befutni, de kell még dolgozni azon, hogy még jobban működjünk együtt.

– Mintha Japán ellen az újabb rossz kezdés ellenére valahogyan sokkal nagyobb lett volna a feszültség, az energia. Ön is így érezte?
– Igen. Megint gyengén indultunk, nem nagyon tudtuk, mire számíthatunk, láttuk a stílusukat a japánoknak, de élesben is meg kellett tapasztalnunk. A kettő a kettő elleni védekezést is átalakítottuk, ami nagyon bejött. Az egész a mentalitáson múlt, Kanada ellen hiányzott az agresszivitás, nem volt meg a kellő önbizalmunk, hogy megfordítsuk az összecsapást, amikor felzárkóztunk, talán kissé izgatottak voltunk, de tanultunk belőle. Nagyon sokat segített a vereség abban, hogy a japánok ellen meglegyen az egység és a szükséges önbizalom. Pénteken meg sem fordult a fejünkben, hogy elveszíthetjük a meccset, ezt éreztem a lányokon, a hangulaton akkor is, amikor nem vezettünk. Eksztázisban játszottunk.

– Simán nyertük a lepattanócsatát, ami jelentős mértékben köszönhető a nagy magasságbeli fölényünknek. Milyen volt ez belülről, ruganyosak, erőszakosak a japánok?
– Nagyon erőszakosak voltak, szívüket-lelküket kitették, minden egyes támadólepattanóért elmentek, néhányat le is szedegettek az első félidőben, amelyekből akár faulttal együtt eredményesek is voltak. Mosolyogtak, élvezték a mérkőzést, nagyon jó és veszélyes csapat az övék. Szerencsére a Kanada elleni vereségből a lepattanók megszerzését illetően is okultunk.

– Visszafogott első félidő után lépett előre, végül tizenegy pontig jutott. Érezte, hogy eljött az ideje?
– Az első félidőben nemigen találtam a ritmust, nem tudtam a palánk alatt helyzetbe hozni magamat. Örültem neki, hogy többek közt Dombai Réka és Varga Alíz is hozott pluszt a kispadról, nagy munkát végeztek, visszahozták nekünk a mérkőzést. Próbáltam fenntartani az agresszív mentalitásomat, mert tudtam, hogy számítanak rám, többet kell nyújtanom. Így indultam neki a második félidőnek, ezt így is kell csinálni mindig, mert néhány perc is sokat változtathat a kimenetelen.

– A spanyoloknál Megan Gustafson személyében domináns magasember szerepel, hogyan készülnek ellene?
– A kulcs továbbra is az lesz, hogy kontrolláljuk, amit tudunk, maradjon ennyire agresszív a védekezésünk és domináljon. Amit a japánok ellen bemutattunk csapatvédekezésben, az a spanyolok ellen is kell majd. Veterán együttesről van szó, külső poszton szereplő játékosai nagyon jól átlátják a játékot, osztogatnak, és megtalálják a palánk alatt a magasembereket. Kiélezett mérkőzés lesz, koncentrálnunk kell a védekezés mellett a támadó- és védőlepattanók begyűjtésére. Jó hangulatban, telt ház előtt képesek lehetünk nyerni.

– Nagyon érdekes lélektani helyzetben kezdik a meccset akkor is, ha előttünk Kanada és akkor is, ha Japán nyer.
– Nyilván jobb lenne, ha Kanada nyerne, de ez nem befolyásol minket abban, hogy győzni akarunk. Úgy megyünk neki a meccsnek, hogy bármi történjék, megmaradjon a koncentrációnk, mutassuk meg hazai pályán, mit tudunk. Bennünk van egy kis tüske a spanyolokkal szemben az Eb-elődöntő veresége miatt, mindenki motivált, így készülünk. 

Miguel Méndez


Stresszes helyzetben az Európa-bajnoki ezüstérmes

– Egy nappal a torna vége előtt milyen a hangulat a csapatánál?
– Nem tudom pontosan, talán a stresszes a megfelelő szó? – kérdezett vissza Miguel MÉNDEZ, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. – Nyilván különleges helyzetben vagyunk, az olimpiai részvételért harcolunk, és még van egy nagyon fontos mérkőzésünk. Óriási a tét, megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani a magyarok ellen is, mert szükség lesz rá.

– Az eredmények igazolták, miért nevezte a nemzetközi szövetség halálcsoportnak ezt a kvartettet. Ugyanakkor már a Kanada−Japán összecsapáson eldől a magyar vagy a spanyol csapat sorsa. Milyen mentális felkészülést igényel ez a speciális helyzet?
– Ez igen különleges torna, ami nyilván megfelelő idegállapotot követel meg a csapatoktól és a játékosoktól. Három meccset kell játszani négy nap alatt, így kiemelten fontos, hogy a játékosok kellően összpontosítsanak, és minden találkozón a maximumhoz közeli teljesítményt nyújtsanak. Vannak rutinos, sok nagy és fontos csatát megélt játékosaink, nyilván nekik ez nem annyira nehéz feladat.

– Mit vár a magyar ellenféltől?
– Minden meccs más és más, nem támaszkodhatunk arra, milyen eredményeket értünk el ellenük az előző összecsapásokon. Erős, az Euroligában rendszeresen játszó kosarasaik vannak, tapasztalt edzővel, kemény mérkőzésre számítunk. A magyarok csapategysége kiváló, de az a lényeg, hogy a saját játékunkat játsszuk.

 
Papíron esélyesebb Spanyolország is
Generációváltás zajlik a spanyol válogatottnál, amely az előző tíz évben a három legnagyobb tornán egyformán érmet tudott nyerni, és vitathatatlanul a szakág egyik legstabilabban teljesítő együttese. A 2014-ben vb-ezüstöt szerző, 2016-ban olimpiai döntőt játszó, 2019-ben Európa-bajnokságot nyerő csapat tavaly kikapott a belgáktól a kontinensbajnokság fináléjában azután, hogy minket legyőzött az elődöntőben, ami azért összességében nem rossz eredmény. A válogatottat 2021 óta irányító Miguel Mendez jelenleg még inkább a rutinosabb, harminc körüli játékosokra épít (Queralt Casas, Alba Torrens, Laura Gil, Cristina Ouvina és Mariona Ortiz), de már a fiatalokat is sokat játszatja. Utolsó ellenfelünk eddig nem sziporkázott Sopronban, sőt a japánok ellen esélytelen volt, de azért a kanadaiak ellen magabiztosan győzött.
 

AZ ÁLLÁS

1. Kanada

2

1

1

122–115

3

2. Japán

2

1

1

161–156

3

3. MAGYARORSZÁG

2

1

1

136–142

3

4. Spanyolország

2

1

1

135–141

3

A VASÁRNAPI PROGRAM 
15.00: Kanada–Japán (Tv: M4 Sport+)
17.30: Spanyolország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
Az első három helyezett jut ki a párizsi olimpiára.

Kvalifikációs kisokos
Kanada nem jut ki az olimpiára, ha…:
…kikap Japántól és Magyarország legyőzi Spanyolországot
Japán nem jut ki az olimpiára, ha…:
…kikap Kanadától és Spanyolország legyőzi Magyarországot
Spanyolország nem jut ki az olimpiára, ha…:
…kikap Magyarországtól és Kanada legyőzi Japánt
Magyarország nem jut ki az olimpiára, ha…:
…kikap Spanyolországtól és Japán legyőzi Kanadát

 

Kosárlabda
2024.02.10. 23:00

Várnától Sopronig – Ballai Attila publicisztikája

ALAPVONAL. Péntekre aztán a feje tetejére állt a világ – és a talpára a magyar válogatott. A szemekben a szent őrület, a kezekben az »érzés«, a soproni közönség a győriekért és a diósgyőriekért is képes lett őrjöngeni, és e pompás egymásra találás esélyt sem hagyott az olimpiai ezüstérmes japánoknak. Így ma már többféleképpen ki lehet jutni Párizsba.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik