Női kosár: ezúttal nem klubtól, a válogatottól jött a bravúr – évértékelő

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.12.29. 11:13
null
Az év képe – a pillanat egyértelműen az esztendő legfontosabb momentuma volt: célba ért női válogatottunk csapatkapitánya, Dubei Debóra (4) dobása a csehek ellen, amellyel a mieink 62–61-re nyertek, és bejutottak az Eb elődöntőjébe Ljubljanában (Fotó: Koncz Márton)
A hamarosan lezáruló esztendőt nemzeti együttesünk Európa-bajnoki negyedik helye tette széppé, a Sopron Basket nemzetközi sikere most elmaradt, de itthon mindkét trófeát megnyerte Gáspár Dávid csapata.

Az idén sem volt okunk szomorkodni, noha a jelentős nemzetközi klubsiker ezúttal elmaradt, a női válogatott nagyot alkotott a júniusi Európa-bajnokságon. Tudtuk, erős Székely Norbert együttese, és mindenki a nyolc közé várta, ám azzal, hogy 26 év után újra a negyeddöntőn is túljutott, felülmúlta a vágyakat is. A csoportban elsöprő hajrával győzte le Szlovákiát, amivel gyakorlatilag biztossá tette, hogy nem lesz utolsó a négyesében. A második ljubljanai fellépésén nyerhető összecsapáson kikapott egy ponttal a törököktől, így öttel kellett legyőzni a címvédő Szerbiát, hogy megszerezze a csoportelsőséget. A rendkívül nehéz küldetést teljesítette csapatunk, a kontinensviadalon mutatott legjobb játékával 81–75-re nyert, így nem kellett pályára lépnie a negyeddöntőbe jutásért.

Volt idő rákészülni a következő mérkőzésre, amelyen Csehország volt az ellenfél. A drámai történéseket sokáig nem felejtjük, már megnyert találkozót engedtek ki a kezükből legjobbjaink, akik szerencsés játékvezetői döntésnek köszönhetően kaptak egy bónuszesélyt, hogy visszavegyék a kezdeményezést, s Dubei Debóra csodás kosarával 62–61-es győzelemnek és négy közé kerülésnek örülhettek.

Az elődöntőben a felkészülési időszakban Sopronban egyszer legyőzött spanyolok megérdemelten nyertek 69–60-ra a versenyt velük csak bizonyos periódusokban felvevő magyar válogatott ellen. Székely Norbert tanítványai a bronzmérkőzésen is kikaptak, Franciaország 82–68-ra bizonyult jobbnak. A negyedik hely ettől függetlenül gyönyörű, együttesünk kiharcolta a részvételt a februári olimpiai selejtezőre, amelyet hazai közönség előtt, Sopronban vívhat meg.

Klubszíntéren a tavaly Euroligát nyerő Sopron Basket idén a negyeddöntőben búcsúzott a későbbi győztes, bivalyerős török Fenerbahcéval szemben, viszont megnyerte a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is, az előbbi sorozatban a Serco Uni Győr lett a második. Szomorú történet, hogy anyagi gondok miatt az aktuális kiírásban nem indulhatott a nemzetközi porondon a klub, a bajnoki bronzérmes DVTK Hun-Therm ugyanakkor bámulatosan szerepel az Euroligában, biztosan bejut a negyeddöntőbe is. Az NB I-ben ugyancsak parádézik, hibátlanul menetel, a címvédő Sopron egyelőre bajban van, de Gáspár Dávid edző jó eséllyel kirángatja majd a gödörből csapatát. Az Európa-kupában versenyben van még az NKA Univer­sitas Pécs, január közepén játszik a negyeddöntőért.

AZ ÉV LEGOLVASOTABB CIKKE AZ NSO-N: 53 183 kattintás

Nem sikerült az újabb bravúr, nem jött össze az Eb-döntő

A négy között már nem nyert meccset a válogatott az Eb-n
A négy között már nem nyert meccset a válogatott az Eb-n

Természetesen honlapunkon is a nyári Európa-bajnokság volt a sláger olvasóink körében, annak is a Spanyolország elleni vesztes elődöntője. Noha kiváló riválisunkkal szemben három pontra is felzárkóztunk, alulmaradtunk, és végül a spanyolok sem hódították el a trófeát, elbukták a döntőt a belgák ellen. Az elődöntőt, ahogyan a magyar válogatott többi mérkőzését is, kiemelten kezeltük az nso.hu-n, mindegyik találkozót élőben, szövegesen közvetítettük.

AZ ÉV JÁTÉKOSA – KISS VIRÁG (NKA Pécs/Mersin)

Ahogyan a férfiak esetében sem szálltunk vitába az MKOSZ döntésével, a legjobb női játékost illetően is hasonlóan gondolkozunk a honi szövetséghez: Kiss Virágot láttuk a legjobbnak 2023-ban.

A 25 éves center korábban két esztendőre visszavonult, ennek ellenére (vagy éppen ezért) az utóbbi időszakban mutatott fejlődésének betetőzéseként klasszisteljesítményt nyújtott a júniusi Európa-bajnokságon, elbírta a terhet, hogy Határ Bernadett sérülése miatt többet kellett vállalnia. Már a kontinensviadal előtt a török Mersinhez igazolt Pécsről, klubjával az Euroliga final fourjába vágyik.

AZ ÉV LÉGIÓSA – JELENA BROOKS (Sopron Basket)

Bár folyékonyan beszéli a nyelvünket, és az idén magyar állampolgár is lett Jelena Brooks, mivel világéletében hazája, Szerbia válogatottját erősítette, légiósként kezeljük a 34 éves magasbedobót, aki felnőttkarrierje túlnyomó részét a Sopron Basketnél töltötte.

Tavaly oroszlánrészt vállalt az Euroliga-győzelemből, idén a bajnoki fináléban tett ki magáért, sorban 25, 23 és 21 ponttal szomorította a Győrt, amelynek a Magyar Kupa elődöntőjében is dobott 21 pontot. Ez az idény egyelőre nehézkesen alakul a soproniak szempontjából, ám messze még a vége.

AZ ÉV EDZŐJE – VÖLGYI PÉTER (DVTK)

Voltak kandidálók a címre, Székely Norbert negyedik helyig vitte a női válogatottat az Eb-n, a nemzeti csapat másodedzője, Cziczás László bajnoki döntőt játszott a Győrrel, míg Gáspár Dávid duplázott idehaza, de szerintünk a legnagyobb teljesítmény Völgyi Péteré. A szakember együttese, a DVTK Hun-Therm kis híján az előző évadban is továbbjutott Euroliga-csoportjából, a jelenlegiben viszont biztosan sikerül, nyolc győzelemmel és két vereséggel második, miközben a honi élvonalban mind a kilenc fellépésén nyert.

EZ TÖRTÉNT 2023-BAN

FEBRUÁR 12. Kijutott a magyar válogatott a júniusi Európa-bajnokságra, miután Miskolcon 74–58-ra legyőzte Romániát a vártnál jóval nehezebb összecsapáson. Előtte három nappal szintén a borsodi megyeszékhelyen Izlandot múlta felül      Székely Norbert      együttese, a 89–49-re végződő találkozón egy pillanatig sem kellett izgulnunk.
MÁRCIUS 10. A várakozásnak megfelelően visszaszerezte a Magyar Kupa egy évvel korábban elveszített trófeáját a Sopron Basket. A hazai pályán, a Novomatic Arénában rendezett négyes döntő fináléjában Gáspár Dávid tanítványai 89–46-ra mosták le az NKA Universitas PEAC-ot. A harmadik helyet a címvédő DVTK Hun-Therm szerezte meg a Serco Uni Győrrel szemben.
MÁRCIUS 17. Kiesett az Euroliga negyeddöntőjében a címvédő Sopron Basket, amelyet a későbbi győztes Fenerbahce Isztambulban és Sopronban is felülmúlt, mindkét felvonáson ugyanolyan, 82–62-es sikert aratott a török sztárcsapat.
ÁPRILIS 16. Az Euroliga prágai négyes döntőjének fináléjában a Fenerbahce a szintén török CBK Mersinnel csapott össze, s vetélytársának pillanatnyi esélyt sem hagyva a trófea elhódítására, 99–60-ra nyert. A patinás klub először ülhetett a kontinens trónjára, a final four legértékesebb játékosa az amerikai Breanna Stewart lett.
ÁPRILIS 21. Sorozatban nyolcadik, összességében a 16. bajnoki címét szerezte meg a Sopron Basket, a döntőben söpréssel, 3–0-ra verte meg a Serco Uni Győrt. A harmadik mérkőzést otthon, a Novomatic Arénában 74–55-re nyerte meg, Ezi Magbegor 27, Jelena Brooks 21 pontot szórt.
JÚNIUS 10. Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott, bizonyítva reménykeltő formáját, Sopronban felkészülési mérkőzésen 77–65-re győzte le Spanyolországot, miután egy nappal korábban ugyanott 65–63-ra alulmaradt.
JÚNIUS 15. Ljubljanában 89–67-es sikerrel kezdte a kontinensviadalt Székely Norbert csapata, az áldozat Szlovákia volt. A negyedik negyed elején váratlanul egyenlítettek északi szomszédjaink, aztán Dubei Debóra csapatkapitány vezetésével robbantott válogatottunk.
JÚNIUS 22. Csoportját a Törökország elleni vereség és Szerbia megfelelő különbségű legyőzése után megnyerte nemzeti együttesünk, így egyből a negyeddöntőbe került. Bár ott eltékozolta jelentős,
17 pontos előnyét, végül Dubei Debóra hajrában szerzett kettesével 62–61-re megverte Csehországot, így 1997 után ismét bejutott az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé.
JÚNIUS 25.  A Spanyolország elleni elődöntő elvesztése után a bronzmérkőzésen is alulmaradt válogatottunk, a franciák biztosan, 82–68-ra nyertek, így negyedikek lettek a mieink. A finálét nagy hajrával 64–58-ra Belgium nyerte meg a spanyolokkal szemben, ezzel története során először lett Európa-bajnok.
SZEPTEMBER 30. A Szekszárd–Szigetszentmiklós (79–77) mérkőzéssel elkezdődött a Csata és a PINKK visszalépésével 10 csapatosra szűkülő NB I. Fél távnál a veretlen DVTK vezeti az alapszakaszt a Győr és a PEAC előtt.
OKTÓBER 5. Miután korábban kiderült, Sopronban rendezik jövő februárban az olimpiai selejtezőtornát, amelyen a magyar válogatott érdekelve van, ezen a napon lezajlott a sorsolás is a leghűségesebb városban. Csapatunk Spanyolországgal, Japánnal és az amerikai előselejtező első helyezettjével, (ekkor még nem tudtuk, hogy) Kanadával került egy négyesbe.
NOVEMBER 12. Két győzelemmel kezdte a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát a magyar válogatott. Az első, soproni mérkőzésen végre magára húzhatta a címeres mezt Juhász Dorka, aki a nyarat a WNBA-s Minnesota Lynxnél töltötte, amely a 16. helyen választotta ki őt a játékosbörzén. Szlovéniát 70–51-re vertük meg, Finnországot Helsinkiben 67–56-ra; egyenesnek látszik az út a következő kontinensviadalra is.
DECEMBER 20. A Schiót hazai pályán 73–69-re felülmúló DVTK Hun-Therm a 10. forduló után nyolc győzelemmel csoportja második helyén áll az Euroligában. A Győr csupán egyszer nyert szintén tíz mérkőzésen, így nem juthat tovább a nyolcasából.

EZ VÁR RÁNK 2024-BEN

Hogy elégedettek lehetünk-e a jövő évvel is, az már februárban eldől. A magyar válogatottnak egy csapatot kell megelőznie a soproni olimpiai selejtezőn, hogy kijusson a párizsi olimpiára, vagyis 44 esztendő elteltével ismét részt vehessen az ötkarikás játékokon. Japán, Kanada és Spanyolország is bivalyerős, hatalmas szükségük lesz      Lelik Rékának      és társainak a szurkolók elsöprő erejű buzdítására. Szintén hazai rendezésű kvalifikációs tornán szurkolhatunk a 3x3-as válogatottnak, amelynek lesz egy korábbi esélye is az olimpiára jutásra, valamikor áprilisban Hongkongban.
FEBRUÁR 8–11. Olimpiai selejtező Sopronban
FEBRUÁR 21. Az Euroliga rájátszásának kezdete
MÁRCIUS 16–17. Magyar Kupa, négyes döntő, Győr
MÁJUS 1. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki döntő kezdete
MÁJUS 23–26. 3x3-as olimpiai selejtező, Debrecen
JÚLIUS 26.–AUGUSZTUS 11. A XXXIII. nyári olimpiai játékok Párizsban; a kosárlabdatornát Lille-ben rendezik
NOVEMBER 7. ÉS 10. Előbb Bulgáriát fogadjuk, aztán Szlovéniában lépünk parkettre Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik