Női kosár: fél lábbal az Euroliga csoportkörében a DVTK

FAZEKAS ZOLTÁN (London)FAZEKAS ZOLTÁN (London)
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 21:46
null
Fotó: fiba.basketball
Elsősorban ragyogó védekezésének köszönhetően idegenben győzte le az angol London Lionst 15 ponttal a DVTK Hun-Therm a női kosárlabda Euroliga selejtezőjének első mérkőzésén, és szép reményekkel várhatja a jövő heti visszavágót.

 

Szinte biztos, hogy először fordult elő a DVTK Hun-Therm csapatával, hogy a másnapi mérkőzése előtti esti edzésének a végét egy olimpiai bajnok NBA-sztár is megnézze – s bármilyen hihetetlen, mégis ez történt kedden este Londonban. A Lions elleni Euroliga-selejtező első felvonására érkezett borsodi együttes tréningjének, amelyet a 2012-es nyári olimpiára épült, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban található Copper Box Arénában tartottak, a végét a 2019-ben a Toronto Raptorsszal, 2016-ban Rio de Janeiróban a Team USA-val aranyérmes Kyle Lowry és szűkebb stábja várta, hogy Aho Nináék átadják a terepet az egyéni programra az angol fővárosban edző 37 éves klasszisnak. Sajnos a közös fotóra és a beszélgetésre nem volt lehetőség, de a szállodába vezető visszaúton az egész csapat az idén a Miami Heattel döntős játékosról csacsogott. Ekkora sztárja – szerencsére – nincs a diósgyőriek ellenfelének, de azért az ex-csatás amerikai-spanyol Megan Gustafson és a brit Temi Fagbenle klasszisához nem férhet kétség.

Ám a szerda délelőtti dobóedzésen mégsem ők, hanem Cheridene Green volt a középpontban: az előző két évben Diósgyőrben játszó angol center szinte az egész vendégcsapatot megölelte saját együttese tréningje után, s a Nemzeti Sportnak elárulta, borzasztó furcsa érzés számára, hogy barátai ellen kell este játszania, s hozzátette, szoros küzdelmet vár. Azt persze nem árulta el (nem is tehette), hogy ő maga nem játszik, de persze ezt nem bántuk, hiszen a DVTK-nak a francia Ana Tadicot kellett nélkülöznie, mert a nyáron szerződtetett center bokasérüléssel bajlódik és egyetlen felkészülési meccsen sem tudott játszani.

Milics Jovanovics középtávoli kosarával indult a meccs, óriási hangorkánban, amit leginkább a mintegy száz fős vendégtábornak köszönhettünk. Kapkodás és rengeteg mellédobott ziccer jellemezte a meccset, ideges volt mindkét együttes, zsinórban hét hazai pont után jött jókor a csapatkapitány Kányási Veronika hárompontosa. A kispadról csak harmadikként érkező Gustafson gyorsan megmutatta, miért volt ő az előző Euroliga-idény gólkirálynője, pillanatok alatt villant hármat és szerzett két perc alatt hat pontot. Rengeteg hiba, eladott labda jellemezte mindkét együttes játékát, így is elhúzott a DVTK hat ponttal a 18. percben egy öt perc alatt futott 12–2-es etapnak köszönhetően, amiből ötöt megőrzött a nagyszünetre.

A fordulás után is elsősorban a magyar együttes védekezését lehetett dicsérni, ennek is köszönhetően már kilenc pontra nőtt a piros mezesek előnye a 27. percben. Ami sajnos a 32. percre egyre olvadt, ugyanis nagy rohamot indítottak az angolok az utolsó negyed elején, de jól reagáltak Kányásiék és visszaverték a támadást. Sőt, tíz ponttal jártak előrébb öt perccel a vége előtt, majd a legnagyobb különbséget az utolsó percre alakították ki és óriási lépést tettek afelé, hogy újra ott legyenek a női elitsorozat csoportkörében. A visszavágót jövő szerdán Diósgyőrben rendezik.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, SELEJTEZŐ
1. MÉRKŐZÉS

LONDON LIONS (angol–DVTK HUN-THERM 48–63 (15–14, 11–17, 13–14, 9–18)
Copper Box Arena, 1500 néző. V: Dahra (francia), Perlic (horvát), Van Hoye (belga)
LIONS: Katanics 2, Winterburn 3/3, LANDRUM 12/3, Sznyicina 2, Fagbenle 3. Csere: Karlie Samuelson 7/6, Wilkinson 6, GUSTAFSON 13, Beckford-Norton. Edző: Sztiliani Kalcidu
DVTK: AHO N. 10, Lelik 7/3, CHARLES 10/3, JOVANOVICS 11/3, GARBIN 16/6. Csere: Grigalauskyte 2, Kányási 7/3, Toman P., Tenyér. Edző: Völgyi Péter
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–5. 6. p.: 7–5. 10. p.: 13–14. 13. p.: 19–14. 18. p.: 21–26. 27. p.: 34–43. 30. p.: 39–43. 32. p.: 44–45. 35. p.: 44–54. 39. p.: 48–60
MESTERMÉRLEG
Sztiliani Kalcidu: – Nem játszottunk jól, nem követtük a tervet, sajnálatos módon gyengén is dobtunk. Talán másra számítottunk, a DVTK kemény és jó csapat, nem lehetnek ekkora megingásaink ellene. Nem szabad elkeseredni, egy hét múlva meg kell próbálni nyerni idegenben.
Völgyi Péter: – Nem tudtuk, mire számíthatunk a Londontól, csak azt, jó játékosai vannak. Arra építettünk, hogy csapatként mi funkcionáljunk jobban. Voltak megingásaink, de a legjobbkor ért véget a meccs számunkra. Jó alap ez az eredmény a visszavágóra. Biztos, hogy az addig hátralévő néhány nap segít majd jobban összeállni a londoniaknak, jövő szerdán is fizikailag kemény találkozóra számítunk, s közben bízunk saját drukkereinkben is, hogy kiharcoljuk velük együtt a továbbjutást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik