Női kosár Euroliga: igazi center nélkül is kész a harcra a DVTK

FAZEKAS ZOLTÁN (London)FAZEKAS ZOLTÁN (London)
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 07:34
null
Mivel elhúzódott az útlevél-ellenőrzés a Stansted reptéren, rövidebb edzésen vett részt kedd este a DVTK
Az előző három évad angol bajnoka, a London Lions ellen szerdán játssza a női kosárlabda Euroliga selejtezőjének első felvonását a tavaly újonc, de idén is a csoportkörbe vágyó Diósgyőr.

 

BORONGÓS IDŐBEN (amiből zuhogó eső lett Kassa felé) indult a női Euroliga selejtezőjének első mérkőzésére Londonba a DVTK Hun-Therm kedd délben Miskolcról. Mielőtt a három kisbuszba beültek a játékosok, a magyarok az Európa-bajnoki selejtező csoportbeosztásának sorsolásáról beszélgettek, majd a kassai reptéren már meg is tudták, kik lesznek az ellenfelek novembertől (erről lentebb olvashatnak). A gépen Völgyi Péter vezetőedző a csapata egyik felkészülési meccséről készült videófelvételt elemezte, gyakran ötször-hatszor újranézve bizonyos jeleneteket. Azt viszont továbbra sem láthatta, hogy a francia Ana Tadic, az egyik új szerzemény hogyan játszik, ugyanis a center egy korábbi, de nyáron kiújuló sérülés miatt egyetlen edzőmérkőzésen sem léphetett pályára...

„Ana eljött velünk, de nem játszik szerdán   – szögezte le az edző Völgyi Péter az esti tréninget megelőzően, amikor a francia középjátékosról kérdeztük. – Most majd láthatja testközelből a meccset, s ha minden rendben lesz, a visszavágón pályára lép. Sikerült megfelelően felkészülni az idényre, és erre a párharcra, pontosan hat hete kezdtük a munkát. Sorban megjöttek a légiósok, meghatározó szerepkörbe is érkeztek újak, a beépítésük még folyamatban van, de jó úton járunk. Sajnos kevesebb felkészülési találkozót játszottunk a tervezettnél, mert a Sepsiszentgyörgy két meccset is lemondott. Tadic lassú rehabilitációja kicsit felborította a terveinket, így domináns center nélkül kezdjük a London Lions elleni párharcot, de erre is felkészültünk.”

A repülőn több játékos is könyvet vett elő a telefonja helyett, ami igazán örvendetes, ezzel kapcsolatban Völgyi megerősítette, a többség rendszeresen – és hagyományos módon – olvas a hosszabb utakon.

A DVTK az előző idényben a hazai rendezésű selejtezőtornát megnyerve fennállása során először az Euroliga csoportkörébe jutott, s hat meccset is nyert újoncként, amivel általános elismerést vívott ki. A borsodi együttes gerince egyben maradt, a meghatározó játékosok közül csak a Puerto Ricó-i Arella Guirantes, valamint Bernáth Réka távozott, viszont érkezett a válogatott Lelik Réka, s két új légiós, Tadic és az amerikai Kaila Charles.

A London Lions az előző három évadban megnyerte az angol bajnokságot és aktív volt az átigazolási piacon, legértékesebb szerzeménye egy szupersztár: a 26 éves amerikai-spanyol Megan Gustafson. A 190 centis középjátékos az előző idényben a görög Olympiakoszban 22.4 pontot átlagolt, ezzel az Euroliga-alapszakasz legponterősebb játékosa lett. A londoni keretben ott találjuk a sokak számára ismerős Cheridene Greent is, aki az előző két évben a Diósgyőr centere volt.

A szerda esti, a 6500 férőhelyes Copperbox Arenában magyar idő szerint 20 órakor kezdődő összecsapást megelőzően, kedden a tervezettnél rövidebb edzés (a Stansted reptéren a hatalmas tömeg miatt több mint fél órát kellett sorban állniuk a játékosoknak az útlevél-ellenőrzésnél) szerepelt a programban Kányási Veronikáéknak, akik gyors snacket követően éppen csak letették csomagjaikat a szobájukban, majd azonnal ismét buszra ültek, hogy az esti tréning ne maradjon el.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
Selejtező, 1. mérkőzés
20.00:
London Lions (brit)–DVTK Hun-Therm

Kaila Charles (Fotó: dvtk.eu)
Kaila Charles (Fotó: dvtk.eu)
„Van esélyünk a főtáblára jutni”
Kaila CHARLES, a DVTK magasbedobója
– Hogy érzi magát Diósgyőrben?
– Nagyon jól, az első perctől kezdve barátságosak velem a klub­alkalmazottak és a csapattársak is. Ám ennél talán fontosabb, hogy roppant keményen melózik mindenki, s érezhető, hogy a csapat gerince évek óta együtt dolgozik. Izgatottan várom az idénykezdetet, minden nappal jobban megismerem a társaimat, és kezdünk összecsiszolódni.
– Mit vár az angolok elleni párharctól?
– Nagy és szoros küzdelemre számítok. Tudjuk, hogy klubtörténelmet szeretne írni a Lions, hiszen még nem jutott az Euroligában főtáblára, s az igazolásai is azt mutatják, nagyon felkészült a selejtezőre. Ám mi is a főtáblára kerülésben bízunk, ezért dolgoztunk a nyáron, s hiszem, hogy ha betartjuk a taktikai utasításokat és nagy koncentrációval kosárlabdázunk, mi nyerjük meg a párharcot.
– Milyen színvonalra számít?
– Nekem ez lesz az első évadom európai kupában, eddig nem játszottam egyik sorozatban sem, még nem tudom, mire számítsak. De azt tudom, hogy kitűnő csapatunk van – és hogy jól érzem magam ebben az együttesben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik