Férfi kosár-vb: a német csapat túlszárnyalta neves elődeit

Vágólapra másolva!
2023.09.12. 11:30
null
Dennis Schröder, a torna legértékesebb játékosa szerint ez a német válogatott a legjobb csapat, amelyikben valaha is kosárlabdázott (Fotó: Imago Images)
Hibátlan teljesítménnyel, nyolc győzelemmel robogott végig a német férfi kosárlabda-válogatott a világbajnokság mezőnyén, és története során először aranyérmes lett, köszönhetően leginkább annak, hogy mindenki másnál több lábon állt.

„Világbajnok! Felfoghatatlan! Micsoda csapat!


Dirk Nowitzki, akit a valaha volt legjobb német kosárlabdázónak tartanak, ezeket a szavakat tudta kipréselni magából vasárnap az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon közzétett bejegyzésében, miután honfitársai Manilában, a világbajnokság döntőjében 83–77-re legyőzték Szerbiát, és megszerezték az ország első aranyérmét a sportágban. A Dallas Mavericks legendája kosárlabdázóként ugyan a 2002-es vb legértékesebb játékosa lett, de „csak” bronzéremig jutott, az utódoknak most sikerült felülmúlniuk az akkori teljesítményt.

A miértre talán az a logikus válasz, hogy 21 évvel ezelőtt bár volt egy szupersztárja Németországnak, kevesebb minőség járult mellé. A jelenlegi együttesnek viszont az egységben van az ereje, a legnagyobb nevek – Dennis Schröder, Franz és Moritz Wagner, Daniel Theis – mellé felnőttek, sőt, hasonlóan fontos szerepet játszottak az egyelőre csak Európában tényezőnek számító társak, például Andreas Obst, Johannes Voigtmann vagy Maodo Lo, a kanadai-finn szövetségi kapitány, Gordie Herbert pedig rendkívül sokrétű és összetartó keretet alakított ki.

„Ez eléggé szürreális pillanat – mondta a mérkőzés után a szakember. – Nagyszerű játékosokkal dolgozhatok, de elsősorban annak köszönhetjük a sikert, hogy csapatot alkotunk. A srácok figyeltek egymásra, és versenyre is késztették egymást.”

Valóban, ha a nagyobb nevek közül valakinek nem ment a játék, rögtön helyére lépett más, így igazán nagy bajba egyszer sem kerültek a németek a tornán. Veretlenül nyerték meg az aranyérmet, ez a tény is önmagáért beszél. Persze a sikerhez kellettek a nagy egyéniségek is, mint például az irányító Schröder, aki a döntőben 28 pontot rámolt be a szerbeknek és Nowitzki örökébe is lépett azzal, hogy megválasztották a torna MVP-jének.

„Hihetetlen csapatunk van, hihetetlen, hogy nyolc győzelemmel, vereség nélkül zártuk a tornát! – lelkendezett a Toronto Raptors játékmestere a győzelem után. – Németországban az emberek kezdik megérteni, mit tettünk a hazánkért, ki akartuk harcolni a tiszteletet! Azt hiszem, ez a legjobb csapat, amelyikben valaha is játszottam.”

Utóbbi kijelentés azért is érdekes, mert Schröder azért megfordult az NBA-ben olyan csapatokban is, mint a Los Angeles Lakers vagy a Boston Celtics, és nem éppen kutyaütők pattogtattak mellette. Ezzel együtt a németek sikere felértékeli az európai kosárlabdázást talán a tengerentúliak szemében is, főleg úgy, hogy az ezüstérmes is az öreg kontinensről került ki Szerbia személyében.

„Nagy sikert értünk el, emelt fővel utazhatunk haza – jelentette ki a finálé után Aleksza Avramovics, aki 21 pontig jutott déli szomszédainknál. – Ez a vébé már a múlt, a következő célunk, hogy az olimpián ennél is jobb eredményt érjünk el. A németek csodálatosan játszottak. Tudjuk, hogy boldoggá tettük honfitársainkat és mosolyt csaltunk az arcukra.”

Úgy tűnik, az éremcsaták után egyetlen csalódott csapat maradt, mégpedig az Egyesült Államoké, amely hosszabbításban veszítette el a bronzmérkőzést Kanada ellen…

Lapszemle
„Történelmi győzelem! Ez a siker tökéletes. A német kosárlabda-válogatott veretlenül zárt a manilai tornán és első alkalommal világbajnok!”

Kicker.de

„Egy erősebb riválissal találkoztunk, amelynek sokkal több megoldása volt támadásban és védekezésben is, mint nekünk.”

Zurnal.rs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik