Férfi kosár: a Falco akár a Los Angeles Lakers…

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.09.15. 12:14
null
Milos Konakov vezetőedző a délelőtti felkészülési meccs után nem hajtotta szét a csapatot (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A hétvégén a Napolival és a Brindisivel is megmérkőzik a magyar bajnok, amely jelenleg csupa egészséges játékossal várja az új évadot.

 

Javában zajlik a felkészülés a magyar élvonalban és a honi kupában egyaránt címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathelynél, az ötödik hetet tapossa a gárda, és a fárasztó kezdet után lassanként elér a finomhangoláshoz a kollektíva. Csütörtök délelőtt sajtónyilvános edzést rendezett a klub az Arena Savariában, amelyen Milos Konakov szerb-magyar vezetőedző nem hajtotta szét az együttest, mert előző délelőtt az osztrák Oberwart Gunnersszel játszottak zárt kapus felkészülési mérkőzést a vasiak.

A találkozót 105–64-re megnyerték, ezzel visszavágtak az egy héttel korábban Felsőőrön elszenvedett 68–66-os vereségért. Ezen találkozók eredményeinek persze kicsi a jelentősége, a gyakorolandó elemek megvalósítása annál fontosabb, a mutatott játék meg nyilvánvalóan még nem lehet elsőrangú.

Ettől függetlenül izgalmas felmérő vár a sárga-feketékre, akik a péntek délelőtti edzés után busszal Bécsbe mennek, ahol felszállnak a Bariba tartó gépre, hogy szombaton és vasárnap rangos tornán lépjenek parkettre Brindisiben. Pénteken a házigazda lejátssza a mérkőzését a Napolival, aztán szombaton a Falco csap össze a nápolyiakkal, míg vasárnap a Brindisivel találkozik. Konakov mester elmondta, a torna pontosan megmutatja, hogyan állnak a csapatépítéssel, hol tartanak a felkészülési folyamatban, arról nem is beszélve, hogy a közelgő Bajnokok Ligája-évad előtt hasznos lesz találkozni a pályán olyan játékosokkal, akik NBA-, Euro­liga- vagy ULEB Európa-kupa-múlttal büszkélkedhetnek.

A jövő hét végén aztán következik a hazai rendezésű, az NB I-es rajtot éppen megelőző esemény, a Horváth Zoltán-emléktorna 14. „kiadása”, amelyen a Falco mellett biztosan részt vesz a horvát élvonalban szereplő Zabok, a szlovén első osztályú Sentjur és még egy csapat, amelynek kiléte egyelőre nem ismert, mivel többen is visszamondták a szereplést a közelmúltban. Az erőfelmérők tehát megfelelők lesznek a nemzetközi porondra is, nem beszélve az első idénybeli bajnokiról az NKA Universitas Pécs ellen.

A csütörtöki jó hangulatú foglalkozáson a labdás feladatok mellett a konditermet is megjárták a játékosok, Laki Ádám erőnléti edző dolgoztatta meg a játékosokat, és Djordje Ilics, az új szerb segédedző is aktivizálta magát. Külön edzettek az irányítók-hátvédek és a magasemberek, elsősorban a befejezéseket gyakorolták. Örömhír a szurkolóknak, hogy senki sem hiányzott, így az új szerzemények is mozogtak, beleértve a Franciaországból hazatérő Benke Szilárdot, az Alba Fehérvártól szerződtetett Pongó Marcellt, a korábbi honvédos Tanoh Dez Andrást és az egyetlen, gyakorlatilag teljesen ismeretlen friss igazolást, a horvát Antonio Jordanót. A délszláv ország válogatottjában is már bemutatkozó dobóhátvéd Konakov szerint rendkívül pozitív hozzáállású, sokoldalú kosárlabdázó, úgy kezeli a Falcót, mintha egyenesen a Los Angeles Lakershez szerződött volna.

Látható és érezhető, sokat izmosodott a legutóbbi négy befejezett NB I-es idényt megnyerő szombathelyi alakulat, s a legutóbbi évad zaklatott és nehéz rájátszása után, mondhatni, kisebbfajta bravúrral megszerzett bajnoki címet követően talán nyugodtabb hónapok várnak az idehaza domináns klubra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik