Kosárlabda: Ivkovics Sztojan távozik a válogatott éléről – hivatalos

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.17. 15:13
null
Ivkovics Sztojan (Fotó: Földi Imre, archív)
Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön jelezte Báder Mártonnak, az MKOSZ elnökének, hogy távozik a posztjáról.

 

Tíz év után távozik a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjáról Ivkovics Sztojan. A szakember a három vereséggel záruló olimpiai előselejtező után csütörtökön tárgyalt a szövetség elnökével, Báder Mártonnal.

„A csapattal már az előselejtező előtt közöltem a döntésemet, az elnök úrnak pedig elmondtam, hogy úgy érzem, velem nem tud ennél a szintnél magasabbra lépni ez a csapat. Kemény munkával elértünk idáig, de úgy gondolom, most olyan szakembernek kell folytatnia a munkát a válogatott élén, aki mögött az egész kosarastársadalom ott áll. Az átadás-átvétel folyamatáról a továbbiakban is tárgyalunk” – mondta lapunknak Ivkovics Sztojan.

A gliwicei előselejtező volt az utolsó közös esemény, amelyen ebben az összetételben szerepelt együtt a társaság és a szakmai stáb, és lehetett volna szebb is a búcsú. Azonban már a felkészülés kezdete előtt kiderült, nagyon tartalékos lesz a válogatott, Hanga Ádám, Rosco Allen, Mikael Hopkins és Filipovity Márkó már korábban jelezte, ezen a nyáron nem tud a csapat rendelkezésére állni, menet közben pedig Eilingsfeld János, Mócsán Bálint és Kiss Dávid is kiesett. Mindezek után a lengyelországi tornán a házigazda lengyelektől egylabdás meccsen kapott ki a csapatunk hatalmas küzdelem és remek mérkőzés után, s ez végképp hitehagyottá tette a társaságot.

„Nem szeretném, ha bárki bántaná azokat, akik ezen a nyáron nem voltak velünk, én engedélyeztem nekik, hogy maradjanak távol, okuk volt rá, én pedig úgy gondoltam, hogy az olimpiára szinte lehetetlen eljutni, így más célokra használtuk a tornát – magyarázta Ivkovics. – Ezzel együtt szinte biztos voltam benne, hogy a lengyeleket legyőzzük, de mivel nem sikerült, szinte az is eldőlt, hogy nem juthatunk tovább a csoportból, ezért már a fiataloknak is több lehetőséget adtam.”

Az első napi csalódás, illetve az a tény, hogy Ivkovics már Kecskeméten közölte a távozását a játékosokkal, végül azt eredményezte, hogy a portugálok és a bosnyákok ellen sem tudott mentálisan rendesen felkészülni a csapat, és a további két vereség azt jelentette, hogy csoportutolsóként zártuk a gliwicei tornát.

Ivkovics két érában volt a magyar válogatott kapitánya. Először 2007 és 2008 között, ám a rövid időszakot követően önként távozott, amiért a szövetség nem volt hajlandó csökkenteni az NB I-es bajnokságban a klubok által foglalkoztatható légiósok létszámát. Ezután Kecskeméten, illetve 2012-től a montenegrói válogatott másodedzőjeként dolgozott, megjárta a 2013-as Európa-bajnokságot is. Ezután kérte fel újra az MKOSZ elnöksége szövetségi kapitánynak. A korábbi generáció tagjai közül sokan lemondták a válogatottságot, többekre Ivkovics nem tartott igényt, új csapatot kezdett el építeni. Első nekifutásra majdnem sikerült rögtön kijutni a 2015-ös Eb-re, mindössze két ponttal kellett volna többet dobni, vagy kevesebbet kapni, ennyin múlt a szereplés.

A 2016-os selejtezősorozatot viszont hibátlan teljesítménnyel abszolválta a magyar együttes, amely Nagy-Britanniát, Macedóniát és Luxemburgot is oda-vissza legyőzte, s 1999 után először jutott ki az Európa-bajnokságra, ahol 2017-ben a kolozsvári sportcsarnokban felülmúlta Csehországot és Romániát, így csoportnegyedikként a legjobb tizenhat közé jutott.

A következő kontinensviadalt sem a magyar válogatott nélkül rendezték meg, de a Covid miatt 2021-ről 2022-re halasztott kölni tornán nem sikerült mérkőzést nyerni a németek, franciák, szlovénok, litvánok és bosnyákok alkotta halálcsoportban.

Közben két világbajnoki selejtezősorozatban is eljutottak a mieink a harmadik körig, és mindkétszer Európa legjobb tizenhat válogatottja között végeztek a rangsor alapján.

Közben voltak nehézségek is, Ivkovics 2020 telén elvállalta a Kaposvár irányítását, szerződése alapján viszont nem tehette volna, így úgy tűnt, kenyértörésre került a sor közte és a szövetség között, lemondását végül elfogadta az elnökség. Fél évvel később megszűnt az összeférhetetlenség, így Szalay Ferenc akkori elnök újra megállapodott a szakemberrel, aki egészen csütörtökig látta el a szövetségi kapitányi posztot.

Utódjáról egyelőre nincs információ, sőt, egyelőre a tavasszal felállt elnökségnek kell elfogadnia Ivkovics lemondását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik