Férfi kosár: Etettük a malacot, ez volt a disznóvágás – Ivkovics

BOBORY BALÁZS (Gliwice)BOBORY BALÁZS (Gliwice)
Vágólapra másolva!
2023.08.13. 18:11
null
Ivkovics: Etettük a malacot (Fotó: Facebook/Magyar férfi kosárlabda-válogatott)
Mint arról beszámoltunk, a Gliwicében zajló olimpiai előselejtező-torna B-csoportjának első találkozóján a magyar férfi kosárlabda-válogatott 83–81-es vereséget szenvedett a házigazda lengyelektől. A meccs után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány és Perl Zoltán értékelt.

 

Ivkovics: Etettük a malacokat

– Nagy mérkőzés volt, két ponttal nyertek a lengyelek. Ilyen szoros meccsnél lehet olyan okot találni, amiért az ellenfél győzött?
–Talán ez az első eset az elmúlt tíz évben, amikor egylabdás meccset vesztettünk. Ez a mérkőzés azt mutatja nekem, hogy a mögöttünk hagyott évtized jól sikerült. A lengyel az európai középmezőny egyik erős csapata, talán a bővebb rotációs lehetőségek hiányoztak, mert nehéz helyzetbe kerültünk például, amikor Keller Ákost faultproblémák miatt le kellett ültetni. A magyar kosárlabdának stabil lábakon kell állnia. Szeretném, ha a hátralévő két mérkőzést mindenki élvezné.

– De azért nem engedik el a portugálok és a bosnyákok elleni összecsapást?
– Sohasem engedünk el semmit, csak vannak céljaink, terveink, amelyekből nem szoktunk engedni. De nem engedjük el a meccseket.

– Nagyon bosszús, hogy nem sikerült győzni?
– Tisztában vagyok azzal, ha nyertünk volna, és aztán megint és megint, a végső cél akkor is nagyon messze lenne. A legfontosabb, hogy aki nézte a mai mérkőzést, láthatta, hogyan összepontosítottunk. A négy felkészülési mérkőzésen – ahogy a srácok szokták mondani – etettük a malacot, ez volt a disznóvágás, sajnálom, hogy nem sikerült a vége. Szerintem minden más kiváló volt.

– Mire lehet számítani a portugálok ellen?
– Erősebbek, mint voltak, de jobban foglalkoztatnak az olyan ellenfelek, amelyek az európai középmezőnyhöz vagy annak az elejéhez tartoznak. Felkészülünk rájuk hétfőig.

Perl Zoltán: Rossz így kikapni

– Mennyivel rosszabb ilyen szoros meccsen kikapni, mintha sokkal jobb lett volna az ellenfél?
– Úgy se lett volna sokkal jobb, de valóban, ez nagyon fájó, hiszen végig pariban voltunk a lengyelekkel. Pár perces rövidzárlataink voltak, ezek miatt nem tudtuk megnyerni a mérkőzést. Úgy érzem, ezenkívül többé-kevésbé kontrolláltuk a mérkőzést, de amikor nagyobb hátrányba kerültünk, még több energiát kellett mozgósítani, hogy visszajöjjünk a meccsbe. Illetve ha az első félidőben jobban dobunk, akkor megnyerhettük volna a mérkőzést.

– A harmadik negyedben megállíthatatlanul játszott. Honnan merített erőt ehhez tizenöt pontos hátrányban?
– Éreztem, hogy agresszívnek kell lennem. Az első félidőben is megvoltak a helyzeteim, csak akkor még nem dobtam be ezeket. A másodikban viszont már igen, örültem, hogy tudtam segíteni, azt viszont sajnálom, hogy nem nyertünk.

– Az első félidőben volt olyan, hogy ingatta a fejét egy rossz dobás után, mégis tovább tudott lendülni a hibákon.
– Igazából el kell felejteni, hogy rontottam, jó lehetőségeim voltak, amelyekből általában kosarat szerzek.

– Nehéz lesz mentálisan felkészülni a lengyelek elleni egylabdás meccs után a hétfői, portugálok elleni mérkőzésre?
– Pihenni kell most, aztán felvételről kielemezzük a portugálok játékát, eddig csak a lengyelekre készültünk. Félre kell tenni, mi történt, hétfőn újult erővel, a vereséget elfelejtve kell nekiindulnunk a második összecsapásnak.

A mérkőzésről bővebben ide kattintva olvashat.

FÉRFI KOSÁRLABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
1. TORNA, B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 83–81 (19–19, 19–13, 21–28, 24–21)
Gliwice, 3082
néző. V: Krejic (szlovén), Baki (török), Vulic (horvát)
LENGYELORSZÁG: MICHALAK 13/3, PONITKA 13/3, SOKOLOWSKI 18, Zyskowski 7/3, BALCEROWSKI 22. Csere: Milicic 4, Groselle, Pluta, Zolnierewicz 2, Witlinski 4. Szövetségi kapitány: Igor Milicic
MAGYARORSZÁG: Váradi 6/3, VOJVODA 13/6, Benke 9/6, GOLOMÁN 12/3, Keller Á. 2. Csere: Karahodzsics 2, PERL 24/6, Somogyi 6, Lukács 4, Pongó Marcell 3/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 3–7. 5. p.: 9–12. 7. p.: 15–14. 14. p.: 24–22. 16. p.: 24–27. 19. p.: 33–29. 23. p.: 44–39. 26. p.: 54–39. 30. p.: 59–58. 33. p.: 66–60. 36. p.: 68–66. 37. p.: 75–67. 38. p.: 75–73
MESTERMÉRLEG
Igor Milicic:
– Az első meccs házigazdaként mindig nagyon kemény, mentálisan nehéz kezelni. Az első félidőben lepattanózásban felülmúlt minket a magyar csapat, ezen javítanunk kellett. Annak nagyon örülök, hogy szoros állásnál a végjátékban jó döntéseket hoztunk, ennek is köszönhetjük a győzelmet. A kezdő sorunk nagyon erős volt, a cseréktől azt várom a jövőben, hogy több energiát hozzanak a mérkőzésbe, szerezzenek labdákat, lepattanókat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik