Férfi kosár: a legnehezebb évada vár Somogyi Ádámra

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 13:38
null
Somogyi Ádám (Fotó: Árvai Károly)
Az előző évadban az Alba Fehérvárral bajnoki ezüstéremig jutó Somogyi Ádám kétéves szerződést kötött az ACB-liga újoncával, a MoraBanc Andorrával. A 23 éves irányító a válogatottal Párizs felé kacsingat.

 

– Jól tudom, hogy nagyon régi álma valósult meg azzal, hogy a spanyol élvonalba szerződött?
– Igen, már tizenéves koromban erről ábrándoztam, de a pályára lépésig még sok idő van – válaszolta lapunknak Somogyi Ádám, akinek a szerződtetését a múlt héten jelentette be a MoraBanc Andorra együttese. – Addig bizonyítanom, dolgoznom, teljesítenem kell, muszáj kiharcolni a játékperceket, amelyeket nem osztogatnak ingyen az ACB-ligában. Egyébként azért kötöttünk kétéves kontraktust, mert hosszabb folyamat lehet a beilleszkedésem, a spanyol élvonal teljesen más szint, összehasonlíthatatlanul nagyobb az intenzitás a mérkőzéseken, mint itthon, biztosan a következő lesz a legnehezebb évem.

– Egyértelműen az ACB-liga volt a prioritás, amikor azon gondolkodott, hova írjon alá, vagy szóba jöhetett más külföldi csapat, esetleg hazai együttes is?
– Semmit sem zártunk ki, de úgy fogalmaznék, szerettem volna előrelépni és erősebb bajnokságban szerepelni. Mindenképpen vonzott, hogy új közeget ismerjek meg, hozzászokjak egy színvonalasabb versengéshez. Nem mondtuk ki, hogy egyértelműen a spanyol liga a cél, a lényeg az volt, hogy lehetőleg topbajnokságba szerződjek.

– Végül az Andorrát választotta a lehetőségek közül. Mi döntött mellette?
– Nagyon tetszett, amit felvázoltak nekem a tárgyalások során. A csapat most jutott vissza az élvonalba, de az előző évad előtt kilenc évig szerepelt az ACB-ligában, és ha jól tudom, ULEB Európa-kupa-bérlettel is rendelkezik, ami azért fontos, mert ha sikerülne megkapaszkodni az első osztályban, akkor jövőre a nemzetközi porondra is ki lehetne lépni. A feljutó csapat keretének fele itt maradt, kiemelkedő képességű amerikai irányító, brazil válogatott is akad az együttesben. Nyilván nem Real Madrid-szintű csapat az Andorra, de mindent összevetve úgy láttuk, itt a legkedvezőbb a jövőkép.

– A jövőképről kivel beszélt a klubnál?
– Beszélgettem Natxo Lezcano vezetőedzővel, mielőtt aláírtam volna, ő és a klub általános menedzsere is felvázolta az elképzeléseit, amely szerint gyors, futós kosárlabdát szeretnének meghonosítani az Andorránál, de megnéztem a csapat korábbi meccseiből néhányat, és azokon szervezett játékot mutatott. A magasemberek maradtak a klubnál, biztosan sok kettő a kettő elleni játék lesz a repertoárunkban.

– Mikor kell jelentkeznie a miniállamban?
– Augusztus 21-ig tart a válogatott programja, még csak most beszélgetünk arról, hogy utána mennyi pihenőt kapok, és mikor kell kiutaznom.

– A nemzeti csapattal viszont már elkezdődött a felkészülés az olimpiai selejtezőre.
– Igen, szombaton kellett jelentkezni Kecskeméten. Egyelőre nem tudom, Hanga Ádám csatlakozik-e a kerethez, de biztosan nagy erősítés lenne, az pedig örvendetes, hogy Vojvoda Dávid eltiltása után újra itt lehet. Allen Roscóval pedig együtt edzettünk a nyáron, van egy kellemetlen ujjsérülése, remélem, rendbejön a selejtezőig.

– Álmodik arról, hogy sikerül kivívni az olimpiai szereplés lehetőségét?
– Nem akarok a realitásra gondolni, számoljanak azok, akiknek nincs közvetlen ráhatásuk a történésekre. Első körben az a fontos, hogy valahogy bejussunk az olimpiai kvalifikáció következő körébe. Jó irányba halad a magyar férfiválogatott, hiszek magunkban és abban, hogy kihozzuk, ami bennünk van. Nem akarom idealizálni a lehetséges szereplést, az biztos, borzasztó nehéz eljutni a párizsi játékokra.

– Egyáltalán volt vagy lesz ideje pihenni a nyáron?
– Szerencsére júniusban voltam egy hetet a párommal Jesolóban, de aztán az egyéni, illetve az erőnléti edzőmmel végig dolgoztunk. Az új akadályokat csak akkor tudom sikerrel venni, ha a legjobbamat adom, ehhez pedig minden egyes nap meg kell feszülni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik