Rajt a női kosár Eb-n: ha rendben van a védekezés, nem lehet probléma

Vágólapra másolva!
2023.06.15. 08:06
A többségükben megnyert felkészülési mérkőzések után edzésszituációban is jól festett nemzeti csapatunk, de az első igazán fontos vizsga a szlovákok elleni csata lesz a női kosárlabda Európa-bajnokságon.
Az elmúlt években igazi csapattá kovácsolódott össze a magyar válogatott, amely csütörtökön Szlovákia ellen kezd az Európa-bajnokságon (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik
Az elmúlt években igazi csapattá kovácsolódott össze a magyar válogatott, amely csütörtökön Szlovákia ellen kezd az Európa-bajnokságon (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik


Négy évet vártunk rá, hogy csütörtökön a magyar női kosárlabda-válogatott végre újra Európa-bajnoki mérkőzésen lép parkettre. Az ellenfél, Szlovákia szerda délelőtt éppen a mieink előtt edzett a ljubljanai Arena Stozice centerpályáján, soraiban Nikola Dudásovával, aki a következő évadban is az Atomerőmű KSC Szekszárdot erősíti, amely a legutóbbi idény közben igazolta át. Az eredményjelzőt a feltehetően a C-csoport második helyéről határozó Nagy-Britannia–Szlovénia találkozó összeállításával tesztelték – fél szemmel nekünk is figyelnünk kell majd azt az ütközetet, mert ha a négyesünk második vagy harmadik helyén zárunk, nagy valószínűséggel e két válogatott egyikével csatázunk a negyeddöntőért.

Miután a szlovákok dél előtt néhány perccel lassan elszivárogtak, a Székely Norbert irányította nemzeti csapatunk vette birtokba a pályát, és nagy lendülettel el is kezdte az edzést. Szemmel láthatóan senkit sem kell ösztökélni a társaságból, mindenki a kellő fordulatszámon pörög. Az egyik segédedző, Cziczás László ki is mondta, most már százszázalékos koncentrációra van szükség az összes kerettagtól, Székely mester erre kontrázva erélyes hangon kért nagyobb figyelmet, hogy egy perc múlva már dicsérje játékosai megmozdulásait. Fehérekre és pirosakra oszlott a társaság, a zóna és a csapdázással kombinált letámadás elleni játékot is gyakorolták a mieink.

 

Örömmel konstatálhattuk, hogy a hosszú térdsérülése után egyre inkább magára találó Határ Bernadett nagyon jól mozgott, szép megoldásokkal rukkolt ki a foglalkozáson. Studer Ágnes és Kiss Virág nagyon jól „érezték egymást” a pályán, pedig csak az ősztől lesznek csapattársak a török sztárklubban, a Mersinben. A jolly joker egyértelműen Török Ágnes volt, aki sűrűn fordította ki és be a dresszét attól függően, hogy éppen a fehéreknél vagy a pirosaknál volt rá szükség. Székely Norbert a tréning végéhez közeledve, amikor a dobások gyakorlása került sorra, azt kérte, ne csak helyből, mozgásból is próbálkozzanak a játékosok – a kivitelezésben ekkor sem volt sok hiba.

A magyar válogatott szerdai edzésén Horváth Bernadett (labdával) és társai dinamikusan hajtották végre a feladatokat Ljubljanában (Fotó: Koncz Márton)
A magyar válogatott szerdai edzésén Horváth Bernadett (labdával) és társai dinamikusan hajtották végre a feladatokat Ljubljanában (Fotó: Koncz Márton)

A helyszín, a Stozice abszolút méltó az Európa-bajnoksághoz, nehéz lenne belekötni. Azt, mondjuk, feltételezzük, hogy az itt rendezendő csoportmérkőzések többségén kongani fog az ürességtől, merthogy nagyon nagy, több mint 12 000 néző befogadására alkalmas. Azért persze nagyon erősen reménykedünk, hogy legjobbjainkat sokan biztatják majd, a szlovén főváros nincs nagyon messze Budapesttől (460 km), a délnyugati magyar határtól meg pláne.

Eredetileg máskor lett volna, de végül a szerdai edzés után rendezték meg a magyar válogatott Eb-felvezető sajtótájékoztatóját, amelyen a szövetségi kapitány mellett Dubei Debóra csapatkapitány vett részt. A játékos elmondta, megtiszteltetésnek tartják, hogy itt lehetnek, főként, hogy két éve nem sikerült kijutni a kontinensviadalra. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a spanyolok legyőzése ellenére maradnak a földön, mert pontosan tudják, egy felkészülési találkozó teljesen más, mint egy tétmérkőzés az Európa-bajnokságon. Mindenesetre készen állnak a feladatra, a kerettagok kiskoruk óta ismerik egymást, sikeresek voltak korosztályos szinten – itt az idő, hogy felnőttként is azok legyenek. A Nemzeti Sport érdeklődésére azt felelte, az első meccsen különösen a szlovák irányító, Barbora Wrzesinski megállítása nagy fontosságú, mert ő szervezi a játékot, és szolgálja ki a társait. Úgy véli, ha a saját kosárlabdájukat játsszák, és a védekezés rendben lesz, mint Sopronban a múlt héten, akkor nem érheti őket kellemetlen meglepetés.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉRPE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉRPE!

 

Székely Norbert azt emelte ki, hogy hisznek a csapat erejében, egymásban, és igyekeznek minőségi csapatjátékot nyújtani. Lépésről lépésre halad az együttes, gyorsan és dominálva szeretnének kosárlabdázni, még a krízishelyzetekben is. Hozzátette, az elmúlt négy évben, amióta legutóbb Eb-n szerepelt a csapat, évről évre fejlődött úgy is, hogy a keret átalakult, úgyhogy hosszú-hosszú idő után újra jó eredményeket vár lányaitól.

„Ennek a csapatnak különleges helye van a szívemben, jó látni, ahogy nap mint nap dolgoznak a játékosok  – taglalta Székely.– Nagyon örültem az eddigi eredményeinknek, de nem szabad belőlük messzemenő következtetést levonni, egészen más az Európa-bajnokságon játszani. Amit jól csináltunk, az független a külső körülményektől, és nem a véletlen műve, mint, mondjuk, harminc sikeres hárompontosdobás, olyan elemekben remekeltünk, amelyekbe mindig kapaszkodhatunk. Első a védekezés, ami eddig stabil volt, és bízom benne, hogy továbbra is magas színvonalú lesz.”

A mieink után a török válogatott edzett, amelynek nem sok ideje volt, hogy beillessze Teaira McCowant, igaz, a tengerentúli kitűnőségnek nem ismeretlen a közeg, nem most látja először társait. A szövetségi kapitány, Ekrem Memnun meglehetősen szuggesztív figura, végig együtt élt a történésekkel, volt, hogy futott is az oldalvonal mentén. Nem lesz egyszerű feladat a törökök legyőzése, de előbb azzal kell foglalkoznunk, hogy elpáholjuk Szlovákiát, ez a kiindulópont, ami pedig a továbbiakat illeti, reálisan a legjobb nyolc közé jutás lehet a cél.

NS-SZAKÉRTŐ: BALOGH Judit, korábbi, háromszoros Eb-bronzérmes kosárlabdázó
„JÓ FORMÁBAN JÁTSZIK a válogatott, vannak olyan erényei, amelyek eddig, legalábbis az elmúlt időszakban nem voltak jellemzőek. Sokkal több lábon áll a csapat, többen tesznek hozzá az összteljesítményhez, a fiatalok bátran játszanak, ezt jó látni. Mindenképpen bizakodhatunk, a szlovákokat nem kérdés, hogy meg kell verni, a másik kettő lesz nehéz ellenfél a csoportban. A keretben mindenki bizonyítani akar attól függetlenül, hogy hová szerződik. Itt nem az a helyzet, mint klubszinten, hogy a légiósok viszik a prímet, megmutathatják a magyar játékosok is, hogy igenis megérdemlik a szereplési lehetőséget, ott van a helyük. Magasposzton kifejezetten erősek vagyunk, de nemcsak a belső, a külső embereink is rendben vannak, megvan az egyensúly, sok a jó hárompontosdobónk – remélem, ők az Eb-n is betalálnak. Veszélyes az együttes kívül-belül, nem lehet súlyozniuk az ellenfeleknek, mire fektessenek hangsúlyt. Dombai Réka újdonság lett volna a keretben, de nem lebecsülve, vannak még hasonlóan tehetséges játékosok, mint ő, és neki is lesz még bőven lehetősége, mert nagyon fiatal. Ha kikapnánk a szlovákoktól, jelentősen megnehezítenénk magunknak a folytatást, de azt mondom, már a 2021-es Eb selejtezősorozatában is sokkal jobb volt a mi csapatunk, és most még nagyobb a különbség.”

NŐI KOSÁRLABDA EB, MENETREND, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT (Tel-Aviv, Menora Mivtahim Aréna)
Június 15.
12.15: Montenegró–Görögországx–x
21.00: Lettország–Spanyolországx–x
Június 16.
18.15: Görögország–Lettországx–x
20.45: Spanyolország–Montenegróx–x
Június 18.
12.15: Montenegró–Lettországx–x
20.45: Spanyolország–Görögországx–x
B-CSOPORT (Tel-Aviv, Menora Mivtahim Aréna)
Június 15.
15.00: Olaszország–Csehországx–x
18.15: Belgium–Izraelx–x
Június 16.
12.15: Csehország–Belgiumx–x
15.30: Izrael–Olaszországx–x
Június 18.
15.15: Belgium–Olaszországx–x
18.00: Csehország–Izraelx–x
C-CSOPORT (Ljubljana, Stozice Aréna)
Június 15.
18.00: Nagy-Britannia–Szlovéniax–x
20.45: Németország–Franciaországx–x
Június 16.
15.00: Franciaország–Nagy-Britanniax–x
18.00: Szlovénia–Németországx–x
Június 18.
12.15: Németország–Nagy-Britanniax–x
18.00: Szlovénia–Franciaországx–x
D-CSOPORT (Ljubljana, Stozice Aréna)
Június 15.
12.15: Szlovákia–MAGYARORSZÁGx–x
15.00: Törökország–Szerbiax–x
Június 16.
12.15: MAGYARORSZÁG–Törökországx–x
20.45: Szerbia–Szlovákiax–x
Június 18.
15.00: MAGYARORSZÁG–Szerbiax–x
20.45: Törökország–Szlovákiax–x
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Június 19., Tel-Aviv, Menora Mivtahim Aréna
A2–B3x–x
B2–A3x–x
Június 20., Ljubljana, Stozice Aréna
C2–D3x–x
D2–C3x–x
NEGYEDDÖNTŐ
Június 22., Ljubljana, Stozice Aréna
A1–C2/D3 (1. negyeddöntő)x–x
D1–B2/A3 (2. negyeddöntő)x–x
B1–D2/C3 (3. negyeddöntő)x–x
C1–A2/B3 (4. negyeddöntő)x–x
HELYOSZTÓ AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐÉRT
Június 24., Ljubljana, Stozice Aréna
Az 1. negyeddöntő vesztese–A 2. negyeddöntő vesztesex–x
A 3. negyeddöntő vesztese–A 4. negyeddöntő vesztesex–x
AZ 5. HELYÉRT
Június 25., Ljubljana, Stozice Aréna
A fenti két helyosztó győztesex–x
ELŐDÖNTŐ
Június 24., Ljubljana, Stozice Aréna
Az 1. negyeddöntő győztese–A 2. negyeddöntő győztesex–x
A 3. negyeddöntő győztese–A 4. negyeddöntő győztesex–x
A 3. HELYÉRT
Június 25., Ljubljana, Stozice Aréna
Az elődöntő veszteseix–x
DÖNTŐ
Június 25., Ljubljana, Stozice Aréna
Az elődöntő győzteseix–x

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik