Férfi kosár vb-sel.: tartalékos csapatok csatáznak Litvániában

GYŐRI FERENC (Klaipeda)GYŐRI FERENC (Klaipeda)
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 09:45
null
Hosszú azok listája, akikre nem számíthat Ivkovics Sztojan (középen), de így is nyerni szeretne a szövetségi kapitány (Fotó: Girgász Péter/Hunbasket)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott erőcsatára, Golomán György szerint szó sincs róla, hogy a csütörtöki rivális feladná a találkozót, de a mieink is a győzelem reményében futnak ki a parkettre.

Napra pontosan öt éve csapott össze legutóbb a litván és a magyar válogatott Litvániában, 2018. február 23-án a házigazda 80–75-re győzött világbajnoki selejtezőn. Az akkori csapatokból Eimantas Bendzius és Evaldas Kairys maradt hírmondónak, míg nálunk Benke Szilárd, Eilingsfeld János, Keller Ákos és Perl Zoltán. És ha már megemlítettük a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 27 éves hátvédjét, szomorúan kell közölnünk, hogy Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szinte biztosan nem számíthat válogatottunk egyik legjobbjára (hosszú már a lista, hiszen hiányzik Allen Rosco, Filipovity Márkó, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid is), Perl ugyan elkezdte Klaipedában a szerda délelőtti edzést, ám nem érezte jól magát, emiatt abbahagyta a foglalkozást – felső légúti megbetegedés gyötörte, és minden jel szerint nem léphet pályára a rendkívül fontos csütörtök esti találkozón.

A többiek ugyanakkor nagy energiával tréningeztek, Lukács Norbert térdére vigyázott a szakmai stáb, Eilingsfeld Jánost és Mócsán Bálintot szakmai jó tanácsokkal látta el Ivkovics mester, de a kerettel elutazó, a nemzetközi szövetség által eltiltott Vojvoda sem unatkozott, kapott feladatot az edzés egy órájára. Csapatunk (amelyet közös hotelben szállásoltak el a litvánokkal, így Váradi Benedek találkozhatott klub­edzőjével) szerda este is edzett a Svyturys Arenában, és még egyszer szögezzük le, hogy csak akkor maradhat sansza a továbbjutásra, ha Montenegró kikap Bosznia-Hercegovinában – ebben az esetben beleférhet egy litvániai vereség is, de természetesen senki sem erre készül, hiszen a riválisnál is vannak hiányzók bőven. A BC Lietkabelisben profiskodó erőcsatárunknak, Golomán Györgynek két csapattársa van ott a litván gárdában, amely már kvalifikált a nyár végén esedékes világbajnokságra.

Golomán György
Golomán György

„Hogy itt játszom, kicsit segít abban, hogy otthonosan érezzem magam, legutóbb Boszniában azért más volt a környezet – taglalta a 26 éves magas­ember, aki kifejezetten örült, hogy néhány napja bronzérmet szereztek a Litván Kupában, ráadásul a helyosztón éppen Váradiékat, vagyis a Rytas Vilniust múlták felül.  – Utaznom sem kellett sokat, és ezekhez a körülményekhez jobban hozzá vagyok szokva, noha a klaipedai csarnokban még nem játszottam. Két csapattársam közül Mantas Rubstavicius húszéves tehetség, nagyon jó játékos lehet, először került a keretbe, ahogyan szintén első ízben tűnik fel a válogatottban Gabrielius Maldunas, aki nagyon küzdő, rutinos játékos – neki az nyitotta meg az utat, hogy a litvánoknak vannak sérültjeik, hiányoznak az NBA-s, euroligás sztárjaik. Mindenképpen győzni akarnak, szó sincs arról, hogy feladják a találkozót, de természetesen próbálgathatnak olyan elemeket, amelyeket korábban nem.”

Golomán hozzátette, ha valamit szívügynek tekintenek a litván kosárlabdában, az a dobás. Ez a legnagyobb fegyvere a válogatottnak, valamint keményen védekezik, sok jó védője van, jól szedik a játékosok a támadólepattanókat – hatalmas megtiszteltetés a címeres mez felöltése, hiszen itt ez a sportág az első számú, eszükben sincs tehát a litvánoknak, hogy ne akarjanak nyerni.

„Nekik és nekünk is fontos a meccs, úgy megyünk ki a pályára, hogy nyerni szeretnénk. Az a célunk, hogy a bosnyákok elleni vasárnapi találkozó igazi tétmeccs legyen, és még ha csak matematikai esélyünk marad is, tartsuk életben”   – zárta gondolatait Golomán György.

A PROGRAM – VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, K-CSOPORT
11. forduló, csütörtök.Csehország–Franciaország, 18.30, Litvánia–MAGYARORSZÁG, 18.30 (Tv:M4 Sport), Bosznia-Hercegovina–Montenegró, 20.12., utolsó forduló, vasárnap.Franciaország–Litvánia, 18, MAGYARORSZÁG–Bosznia-Hercegovina, 19 (Tv:M4 Sport), Montenegró–Csehország, 19

Az állás:1. Franciaország 18 pont (831–620), 2. Litvánia 18 (770–718), 3. Montenegró 16, 4. Bosznia-Hercegovina 15 (776–834), 5. MAGYARORSZÁG 15 (720–788), 6. Csehország 13 – Franciaország és Litvánia már kijutott a vb-re

A KERET

Benke Szilárd (Gravelines, francia), Eilingsfeld János (ASE), Golomán György (Lietkabelis, litván), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, olasz), Pongó Marcell, Somogyi Ádám (Alba), Keller Ákos, Perl Zoltán (Falco), Kiss Dávid, Kemal Karahodzsics (KTE), Lukács Norbert (Szolnok), Mócsán Bálint (DEAC), Váradi Benedek (Rytas, litván)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik