Női kosár NB I: Cziczás László lett a Győr új vezetőedzője

Vágólapra másolva!
2022.06.06. 16:40
null
Cziczás László irányít (Fotó: Tumbász Hédi)
Nem hatott meglepetésként, hogy az előző, saját mértékkel gyengére sikerült évad után változások lesznek a női bajnokság egyik meghatározó klubjánál. A 2012-ben magyar bajnoki címet nyerő UNI Győr Mély-Út a bajnokságban nem jutott be az elődöntőbe, és csak ötödik lett, a Miskolcon megrendezett Magyar Kupában az első megméretés, a negyeddöntő jelentette a végállomást, az Európa-kupában pedig a csoportkör után búcsúzott.

 

„Rosszul sikerült az idényünk, nincs mit szépíteni rajta – mondta a hétfői kerethirdetést követően a Nemzeti Sportnak Fűzy András klubelnök. – Nem volt sikeres az évad, sem kupafronton, sem a bajnokságban, hiszen a négy közé sem jutottunk. Ez önmagában csalódást keltő eredmény, s nem csak nekünk, de a szurkolóknak, a szakvezetésnek, a játékosoknak is. A cél az volt, hogy előrelépjünk vagy legalább megőrizzük az előző évadban megszerzett pozíciókat, ez nem sikerült. Úgy éreztük, frissítésre van szükség, új impulzust kell adni a játékosoknak, így az edzőcsere mellett határoztunk, Iványi Dalmával közös megegyezéssel szerződést bontottunk. A keretünk erős, s mivel az előregondolkodás miatt hosszabb távú szerződésekkel rendelkeznek a játékosok, a mag maradt. Ám új szelek kellenek a szakmai munka terén. Keresgéltünk, vacilláltunk, hogy külföldi vagy magyar szakembert igazoljunk, de előbbi változatot én gyorsan elvetettem, mert a magyar fiatalok beépítése, szerepeltetése, ami a klubpolitikánk szerves része, miatt olyan edzőre van szükség, aki ismeri a honi viszonyokat, átlátja a magyar női kosárlabdázást. Ez szűkített a körön, így találtuk meg Cziczás Lászlót, aki karizmatikus tréner, s ezzel a tudással rendelkezik. Ő képes lehet arra, hogy jobb eredményeket érjen el a csapattal, s nem csak idehaza. Szerintem rosszul kezeljük a nemzetközi szereplést, az Európa-kupa a sarokpontunk, sok éve nem úgy szereplünk, ahogy szeretnénk, s közben elvesztjük azokat a tapasztalatokat, amiket meg lehet szerezni ebben a sorozatban. A két évre aláíró Lacit ismerve nincs elveszett meccs, reméljük, irányításával versenyben legyünk minden fronton az éremért. Ez a keret alapján reális cél.”

A távozó Iványi két éve került a zöld-fehérekhez, s első évében bajnoki bronzérmes volt a csapattal. Ám nem csak a vezetőedző lesz új, egyéb változásokról is beszámolt a klubelnök.

„A stáb is megújul, Földi Attila csatlakozik hozzánk – folytatta Fűzy. – Ő szimbiózisban él Cziczás Lászlóval, ambiciózus fiatal szakember. A korábbi másodedző, Merim Mehmedovics visszatér az egyéni képzéshez. Ami a keretet illeti, Beatrice Mompremier megtartása bravúr, fél Európa csábította a nagyszerű centert, ő mégis mellettünk voksolt így harmadik évét kezdi meg velünk. Ami nem igazán szokványos egy amerikai klasszis esetében... Úgy érzem, erős, jó képességű csapatot sikerült összerakni, amelytől jogos elvárás az, hogy legalább idehaza mindkét fronton az éremért harcoljon.”

Erős csapat lehet a keret minősége alapján
Ahogyan Fűzy András is mondta, a győriek magja egyben maradt, míg az újak izgalommal tölthetik el a csapatért szurkolókat. A két amerikai érkező közül Aaryn Ellenberg sokaknak ismerős lehet, az előző évadban ugyanis az Atomerőmű KSC Szekszárd szerződtette a ponterős karmestert, ám pár nappal később távozott is a hátvéd, mert az orvosi stáb egy sérülés kapcsán úgy döntött, kockázatos lenne a szerepeltetése. A 29 éves irányító végül a török Hataynal 25 bajnokin játszott és 23.4 pontot, 5.3 lepattanót és 4.4 gólpasszt átlagolt. Honfitársa, a négyes és ötös poszton bevethető Peyton Williams legutóbb a francia élvonalban kilencedik helyen záró Hainautban légióskodott, a 24 éves, 193 centis középjátékos 28 bajnokin 10 pontot és hét lepattanót szerzett átlagban. Végül, de nem utolsósorban itthonról a 25 éves Bach Boglárka csatlakozott a csapathoz, a bedobó stabilan húsz perc felett játszott a Vasasban az előző évadban.

A Győr 2022–2023-as kerete: Bach Boglárka (Vasas), Baffy Fanni, Dombai Réka, Dubei Debóra, Aaryn Ellenberg (amerikai, Hatay, török), Beatrice Mompremier (amerikai), Szabina Oroszová (szlovák), Rozmán Lilla, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes, Varga Zsófia, Weninger Virág, Peyton Williams (amerikai, Union Hainaut, francia)

Cziczás László, a Győr új vezetőedzője kemény munkával ütős együttest építene.

– Hogyan került Győrbe?
– Sokat kellett gondolkodnom, mielőtt igent mondtam volna. Ez elég összetett dolog volt, több körülményt is figyelembe kellett vennem, bevallom, nehéz döntés volt. Végül belevágtam, s tudom, nagy kihívást jelent ez a munka, de beleállok.

– Két évet kihagyott klubszinten...
– Így van, de a felnőtt- és az utánpótlás-válogatottban folyamatosan dolgoztam, tavaly ugye a 19 évesekkel vb-bronzérmet szereztünk Debrecenben. Idén nyáron az U20-as csapattal dolgozok. De természetesen követtem a honi történéseket klubszinten is, meccsekre jártam, naprakésznek kellett lennem a nemzeti csapatok miatt, csak a napi munkám nem volt olyan szinten, mint előtte.

– Teljesíthetőnek tartja a feladatot, amivel megbízták?
– Még nem lehet tudni a többi csapat keretét, csak a bajnok Sopronét, amit kommentálni sem lehet, olyan erős. Újra a szokásos négy-öt csapat küzd majd a három helyért, hogy a négybe kerüljön, nagy harc lesz.

– Ismét Földi Attilával dolgozik, ahogy Cegléden és a korosztályos válogatottaknál korábban.
– Ragaszkodtam hozzá. Antolovics Adél az állandóságot, a stabilitást képviseli, mellette egy olyan szakembert akartam mellém, aki ugyanazt gondolja és látja a kosárlabdáról, amit én. A mi kapcsolatunk bizalmi alapon működik, örülök, hogy újra együtt dolgozunk.

– Mit mondana a keretről?
– Jó nevekből álló társaság. Kemény munkával megpróbálunk összegyúrni egy ütős együttest, s kiléptetni abból a mederből, amelyben eddig sodródott. Aztán az új arcunkat megmutatni a közvéleménynek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik