Női kosár Euroliga: másodszor játszhat finálét a Sopron az elitsorozatban

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2022.04.08. 17:55
null
Döntős a Sopron! (Fotók: Tóth Zsombor)
A Sopron Basket bejutott a női kosárlabda Euroliga fináléjába, mivel az isztambuli négyes döntő elődöntőjében 74–69-re legyőzte a spanyol Salamancát. A Fenerbahce elleni döntőt április 10-én, vasárnap rendezik.


Harmadszor is összecsaphatott a legrangosabb sorozat elődöntőjében a Sopron Basket és a Perfumerías Avenida Salamanca. Korábban rendre a spanyolok örülhettek, de ez pénteken végre megváltozott, mert így kellett történnie.

Kezdés előtt alaposan kistafírozták a spanyol együttest: az Euroliga-idény legjobb edzője Roberto Íniguez lett (akit a csaknem ötvenfős Sopron-tábor keresztnevének skandálásával éltetett – nem felejtették el a spanyol szakember két sikeres magyarországi idényét), míg a legértékesebb játékosnak a Salamanca amerikai klasszisát, Kahleah Coppert választották.

Remekül kezdtek a mieink, Határ Bernadett centerként szépen rakta fel a labdákat, míg posztriválisa, Emese Hof egy ízben üres helyzetből is inkább kifelé passzolt. Gabby Williams nehéz helyzetből dobott látványos kosarat, megvolt a tűz, a szenvedély, de a lazaság is a Sopron Basket játékában. Jelena Brooks mértani pontosságú triplája után Íniguez időt is kért, hiszen ugyanazt láthatta, mint mindenki más – nem megy a játék a csapatának. Brooks bepörkölt még egy hármast, az sem volt csúnyább az előzőnél, tisztes soproni előnnyel pörögtek a percek.

A második negyed elején a csereként beállt Nevena Jovanovics is kosarat szerzett, majd mintaszerű függőlegességgel védekezett ellenfelén, aki nem találta el a gyűrűt. Ahogy feljebb lopakodott a Salamanca, Brooks értékesítette mindhárom büntetőjét, aztán Fegyverneky Zsófia csapatkapitány dobott be egy távolit. Jól zárt ki, jól lepattanózott a Sopron, nem csökkent az együttes koncentrációja – sokkal, de sokkal jobb volt az összkép, mint tavaly, az Euroliga ugyanezen fázisában, ugyanebben a városban, szintén a Perfumerías Avenida ellen.

Soproni drukkerek Isztambulban
Soproni drukkerek Isztambulban

A 17. percben már 36–20-ra vezetett a magyar bajnok, miközben Kahleah Copper lent maradt a földön. A játékvezetők utólag megnézték videón az esetet, amelynek következményeként Határ Bernadett sportszerűtlen hibát kapott. Ismét közelített kissé a Salamanca, ám mindhiába, mert nem sokkal a nagyszünet előtt Williams is eredményes volt a 6.75 méteres vonalon túlról.

A második félidőt 16 pontos előnnyel kezdte a Sopron Basket, ami a játék képe alapján korántsem volt túlzó különbség. A nagyszünet után visszatért a parkettre Copper, de ezzel együtt sem lehetett azt érezni, hogy volna esélyük fordítani a spanyoloknak. Jelena Brooks élete egyik legjobb mérkőzését játszotta, ami némi bosszúságot okozott, hogy Gabby Williams mind az öt büntetőjét elrontotta a harmadik negyedben.

A záró periódus elején benézett tíz pont alá az ellenfél, Copper sokat vállalt, de szerencsére gyakran rontott is. Kissé elbizonytalanodtak a zöld-sárgák, de ennél is nagyobb baj volt, hogy vérszemet kapott a Salamanca. 67–61-nél lélekmelengetően hatottak Határ büntetői, az meg még inkább, hogy az utolsó percen belül Hof mindkét kísérlete kimaradt hasonló műfajban, így az utolsó reménysugár is elillant a túloldalon. 2018 után ismét döntőt játszhat az Euroligában a Sopron Basket: nagyon megérdemelte, mert a legjobbkor mutatta a legjobb arcát. A végső dudaszó után a játékosok ünnepeltek, a török szurkolók Gáspár Dáviddal szelfizgettek – a szemükben (is) talán ő az idény edzője.

A lefújás utáni öröm
A lefújás utáni öröm

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
ELŐDÖNTŐ

SOPRON BASKET
PERFUMERÍAS AVENIDA SALAMANCA (spanyol) 7469 (22–13, 25–18, 17–21, 10–17)
Isztambul, 400néző.V:Tomic (horvát), Attard (olasz), Männiste (észt).
SOPRON:Fegyverneky3/3,January8/3,G. WILLIAMS13/3,BROOKS27/9,HATÁR15.
Csere:Dolson4,N. Jovanovics4,Czukor, Varga A.Edző:Gáspár Dávid
SALAMANCA:
Cazorla9/3,Domínguez6,Karlie Samuelson6/6,COPPER 23/3,Hof6. Csere:Faszula4,L. Rodríguez4,Katie Lou Samuelson9/6,Alarie,Vilaró2.Edző:Roberto Íniguez
Az eredmény alakulása. 3. perc:8–2.6. p.:13–5.7. p.:18–9.11. p.:24–13.13. p.:24–20.17. p.:36–20.23. p.:55–38.29. p.:64–47.32. p.:64–55.36. p.:66–61.37. p.:68–64.Kipontozódott:Fegyverneky (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Boldog vagyok, főként azért, mert a lányok végrehajtották, amit megbeszéltünk. Ragyogó érzés, hogy kifizetődött a munka, amit elvégeztünk, és a hajrában mutatott mentális erőnk sikerre vezetett minket. Egységes volt a csapat, ezt meg kell őriznünk a következő napokra is. Örülünk, de van még célunk, most már ez áll az előtérben. Elismerésem a Salamancának, nagyszerű ellenfél ragyogó játékosokkal, mindig nagyon jó és jelentős kihívás megküzdeni vele. Az csak a hab a tortán, hogy vissza tudtunk vágni neki a tavalyi vereségért.
Roberto Íniguez:
– Az első félidőben vesztettük el a meccset. A második félidőre büszke vagyok, és arra is, hogy egyáltalán itt lehetünk, nem vagyunk a legjobb állapotban jelenleg. Három Spanyol Kupa- és három bajnoki mérkőzés van mögöttünk, nagyon nehéz idényt futunk, viszont nem felejtjük el a szép pillanatokat sem, mert jutott azokból is. Természetesen nem vagyok boldog, felzaklat, hogy nem nyertünk ezen a napon, ám ehhez az első két negyedben sokkal jobban kellett volna játszanunk. Le a kalappal a Sopron előtt, megérdemelten győzött, elsősorban azért, amit a találkozó első félidejében mutatott.

Később
Fenerbahce (török)–USK Praha (cseh) 83–74 (28–23, 10–22, 21–18, 24–11)

A bronzmérkőzést és a döntőt egyaránt április 10-én, vasárnap rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik