Női kosár Euroliga: ismét a Jekatyerinburg ünnepelhetett

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2021.04.18. 20:14
null
Történelme hatodik Euroliga sikerét aratta az UGMK (Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)
Az egymást követő harmadik befejezett kiírást is megnyerte az orosz sztárcsapat, vagyis 2018 és 2019 után 2021-ben is győzött a Jekatyerinburg, amely ellen nagyon jó teljesítménnyel rukkolt ki a döntőben a spanyol Salamanca.

Egyáltalán nem feltartott kézzel ment ki a pályára a spanyol Perfumerías Avenida Salamanca a csupa szupersztárral felálló orosz UGMK Jekatyerinburg ellen a női Euroliga idei fináléjában, az első negyed után öt ponttal vezetett. A második negyed hatodik percében Brittney Griner alley-oopjával fordított a 2018-as és 2019-es kiírás győztese, és tíz pont körüli differenciát alakított ki hamarjában.

Bő két perccel a harmadik negyed vége előtt azonban már ismét csupán öt pont volt a különbség, aztán már csak négy, de ezúttal sem lett úrrá a kétségbeesés a Jekán, hasonlóan a török Fenerbahce elleni elődöntőhöz, más kérdés, hogy szenvedett az együttes.

Vérszemet kapott Roberto Íniguez csapata, naná, olyannyira, hogy az egyenlítésért támadhatott a záró periódus elején. Nem sikerült, ám a címvédő nem mutatta jó arcát, sok labdát szórtak el a játékosai, vagy éppen buta és felesleges támadóhibát követtek el. Hiányzott az élesség, fejben talán azt hiték, a magas színvonalú és kiélezett elődöntő után ajándékba kapják majd az aranyérmeket, erről azonban szó sem volt. A Salamancánál Tiffany Hayes továbbvitte a Sopron ellen megtapasztalt nagyszerű pénteki formáját, rengeteg borsot tört az orosz rivális orra alá is.

A véghajrához közelítve azért megnőtt a különbség, jól működött Miguel Mendez gépezete, amely ismét felléphetett Európa trónjára, köszönhetően tízpontos, 78–68-as sikerének. A túloldalon sem panaszkodhatnak, a spanyolok a maximumot hozták ki az isztambuli tornából, amelynek fináléja Íniguez mester ötödik elvesztett Euroliga-döntője volt a negyedik csapattal 2013 óta – 2012-ben győzni tudott az ötödik klubbal, a Valenciával.

EUROLIGA, NŐK, NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
DÖNTŐ
UGMK Jekatyerinburg (orosz)–Perfumerías Avenida Salamanca (spanyol) 78–68 (16–21, 23–9, 20–23, 19–15).
A legjobb dobók:
Meesseman 19/3, Griner 14, ill. T. Hayes 29/3, Milics 8/3, Hof 8

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik