Az utolsó előtti lépés az Európa-bajnokság felé

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2012.07.11. 09:40
null
Nagy-Bujdosó Nórának (jobbra) és társainak nyerniük kell, hogy maradjon esély az Ukrajna elleni zárásra <br />(Fotó: Korponai Tamás)
A magyar női kosárlabda-válogatott szerdán Izraelt fogadja hetedik, utolsó előtti Európa-bajnoki selejtezőjén, s ha nem nyer Sopronban, szinte fölöslegessé válik Stefan Svitek szövetségi kapitány keretének eddig elvégzett óriási munkája. De erre a stáb tagjai és a játékosok közül senki sem gondol: nyerni kell, és kész.

 

Izrael együttesét június 23-án Rishon LeZionban 64–46-ra legyőzte a magyar női kosárlabda-válogatott, de a szakvezetőség és a kerettagok egyöntetű véleménye szerint hiba lenne abból az eredményből kiindulni. Az azóta lejátszott meccsek alátámasztják, az izraeliek ritka rossz napot fogtak ki ellenünk, miközben június közepén Ukrajnát győzték le otthon 73–58-ra, a múlt szombaton az A-csoportot vezető Fehéroroszországot 60–58-ra.

Utóbbi sikerükkel – egyelőre – meggátolták a fehéroroszokat, hogy biztosítsák helyüket a 2013-as franciaországi Eb-n, és az izraeli lapok szalagcímei szerint kivezették a sportágat az árnyékból. Az Eli Rabi válogatottjával eddig nem sokat foglalkozó ország most a női selejtező lázában ég.

„Akármennyire is feldobta az izraelieket a fehéroroszok legyőzése, nyernünk kell ellenük, hogy aztán az utolsó fordulóban, szombaton Ukrajnában is győzve kijussunk az Európa-bajnokságra – szögezte le Vajda Anna, a magyar csapat klasszisa. – A portugálok elleni múlt szombati siker kötelező volt, de az izraeli csapat más kategória. Kellemetlen stílusú, fut, rohan, gyakran erőlteti az egy az egy elleni játékot, és kulcsfontosságú lesz a kisemberei, Shay Doron és Liron Cohen elleni védekezésünk. A csapat legjobbja, Shay Doron a kinti mérkőzést törött lábujjal sántikálta végig, most biztosan eredményesebb lesz."

S ha már a sérüléseknél tartunk, Vajda is hordja még a törött orrát védő álarcot, noha olyannak találja benne magát, mint Hannibal Lecter.

„Arcul csaptak a portugálok is, ha nincs rajtam a maszk, biztos megőrültem volna a fájdalomtól. Erre a két élet-halál meccsre még összekapom, összekapjuk magunkat – adta ki a jelszót a válogatott centere. – Bár minden mérkőzésen voltak hullámvölgyeink, talán egyre könnyebben tudunk kikecmeregni belőlük, túllendülni rajtuk. Bízom benne, hogy a hátralévő két selejtező mérkőzésen már kijön a lépés. Remélem, kijutunk az Eb-re, ha már ennyit edzettünk, szenvedtünk a negyven fokban."

A válogatott másik sérültje – és néha kényszerből centere –, Nagy-Bujdosó Nóra osztja Vajda Anna véleményét.

„Begyulladt az Achilles-inam, erre a legjobb a pihenés, a jegelés, a gyulladáscsökkentő gyógyszer, de most a pihentetésére nincs lehetőség. Úgyhogy fél lábon is kibírom már ezt a néhány napot – mondta az elmúlt szezon legjobb női kosárlabdázójának megválasztott győri játékos. – Az a legtisztább, ha mindkét selejtezőnket megnyerjük, s nem hagyatkozunk a matematikai eshetőségekre. Ha nem figyelünk, Izrael banánhéj is lehet, amelyen könnyen elcsúszhatunk. De videóról is tanulmányoztuk a játékát, felkészültünk a csapatot a hátán vivő Doron és Cohen semlegesítéséből. A kinti első meccsen nem tudtak mit kezdeni az agresszív védekezésünkkel, így most is ezt fegyvert kell erőltetni. Hatvan pont körül kell tartanunk őket, annál mi biztos többet tudunk dobni.″

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, A SZERDAI PROGRAM
Magyarország–Izrael
Sopron, 18 (tv: Digi Sport)
Fehéroroszország–Ukrajna
Minszk, 19.30
Szabadnapos: Portugália
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fehéroroszország 7 5 2 437–375 12
2. Magyarország 6 4 2 399–332 10
3. Ukrajna 6 4 2 405–349 10
4. Izrael 6 3 3 370–380 9
5. Portugália 7 7 332–507 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik