Győzelemmel kezdte a rájátszást a nyugati első Los Angeles Lakers

Vágólapra másolva!
2009.04.20. 00:30
Győzelemmel kezdte az NBA rájátszását a Los Angeles Lakers. A Nyugati főcsoport alapszakaszának első helyét megszerző kaliforniaiak hazai pályán verték meg 113–100-ra a Utah Jazzt, ezzel pedig 1–0-ra vezetnek az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban. A Keleti főcsoportban a Philadelphia 76ers idegenben múlta felül 100–98-ra az alapszakaszt a Keleti főcsoport harmadikjaként záró Orlando Magicet, s ezzel – egyből elvéve tőle a pályaelőnyt – 1–0-ra vezet. Az Atlanta ellenben élt a hazai pálya előnyével, és magabiztos győzelmet aratott a támadásban teljesen csődöt mondó Miami ellen (90–64).
Braynt (24) 24 pontot tett be a közösbe a Jazz ellen
Fotó: Reuters
Braynt (24) 24 pontot tett be a közösbe a Jazz ellen
Braynt (24) 24 pontot tett be a közösbe a Jazz ellen
Fotó: Reuters
Braynt (24) 24 pontot tett be a közösbe a Jazz ellen

Magabiztos győzelemmel kezdte az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszását a Nyugati főcsoport győztese, a Los Angeles Lakers. A kaliforniai gárda magyar idő szerint vasárnap éjszaka 113–100-ra verte meg a nyolcadik helyen végző Utah Jazzt.

A 13 pontos különbség kicsit csalóka, hiszen a Lakers már az első negyedben ellépett riválisától (30–19), és a másodikban gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést – ekkor már 22 ponttal vezettek a kaliforniaiak.

A folytatásban kissé kiengedett Phil Jackson csapata, az utolsó negyedet például döntetlenre hozta a Jazz, de ez nem változtatott azon a tényen, hogy a Lakers 1–0-s vezetést szerzett az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

A Los Angeles-iek sikerének fő letéteményese ezúttal az összesen 65 pontot szerző Kobe Bryant, Trevor Ariza, Pau Gasol hármas volt, ráadásul Bryant egy rekordnak is örülhetett: a Jazz elleni 24 egységének köszönhetően megelőzte a legendás Magic Johnsont a Lakers házi örökranglistáján a legtöbb rájátszásban szerzett pontot tekintve – így ebben a rangsorban már csak Jerry West és Kareem-Abdul Jabbar áll jobban nála

A Utah legjobb dobója a 27 egységig jutó Carlos Boozer volt, de Deron Williamsre sem lehetett panasz, ő ugyanis dupla duplát ért el 16 pontjával és karriercsúcsot jelentő 17 asszisztjával. Ráadásul Williams igazi Lakers-specialista, hiszen pályafutása során 13. alkalommal jutott dupla dupláig playoff-mérkőzésen, és ezekből hatszor a mostani rivális volt a szenvedő fél.

A párharc következő találkozója is Los Angelesben lesz, ez pedig rossz előjel a „mormonokra” nézve, ugyanis a Lakers a legutóbbi 12, otthon játszott playoff-meccséből 11-et megnyert, míg a Jazz az előző öt idegenbeli rájátszásmérkőzését kivétel nélkül elveszítette.




Andre Iguodala és a Philadelphia alaposan elcsendesítette az Orlando szurkolóit – köztük a golffenomén Tiger Woodsot. A 76ers már 18 pontos hátrányban is volt a harmadik negyed vége felé, ám innen is talpra tudott állni, és Iguodala két másodperccel a vége előtt dobott duplájával az idény során először (negyedik próbálkozásra) legyőzte a Magicet.

A hazai csapatban Dwight Howard pályafutása legjobb rájátszásbeli meccsét produkálta – 31 pontja mellé megkaparintott 16 lepattanót is –, de az elsőéves Courtney Lee-re (18 pont) sem lehetett panasz, a sérüléséből egyhetes pihenő után visszatérő Rashard Lewis és Hedo Türkoglu viszont messze volt a legjobb formájától (utóbbi megfordíthatta volna a találkozót, de elrontotta a triplakísérletét az utolsó másodpercben).

A Philadelphiában Iguodala (20 pont, 8 lepattanó, 8 assziszt) és Louis Williams (18 pont) volt a legeredményesebb. A két fél legközelebb szerda este csap össze, ismét Orlandóban.




Az Atlanta (4.) az alapszakaszban csak egy hellyel előzte meg a Miamit (5.), a rájátszásban viszont hatalmas volt a különbség a két csapat között a párharcuk első felvonásán. Ez elsősorban a Heat pocsék támadójátékának tudható be, bár a vendégek 64 dobott pontja egyben a Hawks védekezését is dicséri.

A mérkőzés nagy részében a játékvezetőknél reklamáló Dwyane Wade ugyan szerzett 19 pontot (bár dobószázaléka finoman fogalmazva sem volt fényes: mezőnyből 8/21, hárompontosból 1/6, a büntetővonalról 2/4), ám mellette csak Michael Beasley ért el két számjegyű eredményt (10 pont), így nem volt meglepetés, hogy sima hazai siker született.

A Hawksban a nagyobbnál nagyobbakat zsákoló, és végül 23 pontig jutó Josh Smith vitte a prímet. Szerda este ismét Atlantában találkoznak a felek.




A New Orleansnak esélye sem volt Denverben, ahol Chauncey Billups karriercsúcsot jelentő nyolc hárompontost süllyesztett el a Hornets gyűrűjében. A Denver történetének második legnagyobb győzelmét aratta a playoffban, de közel volt hozzá, hogy megdöntse a rekordot, amelyet a San Antonio 1985-ös felülmúlása jelent (141–111).

A Nuggets egy 21–0-s sorozattal döntötte el végleg a mérkőzést, melyen a 36 pontig jutó Billups kilenc triplakísérletéből csak egy nem volt sikeres. A másik oldalon Chris Paul (21 pont, 11 assziszt) mellé nem nőttek fel a társak.


NBA, RÁJÁTSZÁS

NYUGATI FŐCSOPORT
Los Angeles Lakers–Utah Jazz 113–100
  • Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Denver javára
Denver Nuggets (2.)–New Orleans Hornets (7.) 113–84
  • Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Los Angeles Lakers javára

KELETI FŐCSOPORT
Orlando Magic (3.)–Philadelphia 76ers (6.) 98–100
  • Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Philadelphia 76ers javára
Atlanta Hawks (4.)–Miami Heat (5.) 90–64
  • Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Atlanta Hawks javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik