Valami véget ért: Rátgéber László tizenöt év után távozott Pécsről

Vágólapra másolva!
2008.06.03. 23:34
A keddi napon Rátgéber László bejelentette, hogy a következő szezontól már nem ő edzi a pécsi női kosárlabda-csapatot. A szakember 15 éven keresztül irányította a mecsekaljai együttes, „uralkodása” idején a Pécs háromszor jutott az Euroliga négyes döntőjébe (Final Four), kilenc magyar bajnokságot, illetve kilenc Magyar Kupát nyert.
Ennyi volt, nincs tovább
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Ennyi volt, nincs tovább
Ennyi volt, nincs tovább
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Ennyi volt, nincs tovább

Nem váratlan, mégis megdöbbentő hír: Rátgéber László úgy döntött, hátat fordít a pécsi kosárlabda-csapatnak. A klubnak amelyből nyugodtan mondhatjuk, európai élcsapatot csinált, s amelynek nevével a hosszú évek során összeforrt az ő neve is.

„Még mindig kapós edző vagyok, az évek során megannyi csábító ajánlatot kaptam, többek között attól a klubtól is, ahová távozom” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az újvidéki szakember némileg sejtelmesen.

A 3–1-es vereség az MKB-Euroleasing Soprontól a bajnoki döntőben, a Magyar Kupa-döntő elvesztése, a fiatal klasszisok távozása miatt érzett tehetetlen düh most érte el az egészségügyi határértéket a mesternél, aminek egyenes következmény volt a távozás. Tizenöt év után…

Merthogy az örökkévalóságnak tűnő összefonódás a klub és edző között másfél – sikerekben gazdag – évtizedet ölelt fel. Ezalatt az együttes háromszor jutott az Euroliga négyes döntőjébe (Final Four), kilenc magyar bajnokságot, illetve kilenc Magyar Kupát nyert.

„Kedd este kiálltam szurkolóink elé, és elmondtam, hogy távozom. Azt is tudom, hová, néhány napja aláírtam kétéves szerződésemet” – tette hozzá Rátgéber, aki elmondta, még néhány napot kell várni arra, hogy nyilvánosságra hozza edzői pályafutása új állomásának nevét.

A tréner már nem bírta tovább (az ő szintjén mérve) vegetálást, amit a klub folyamatos „leépülése” miatt kellett átélnie. A folyamatos fizetésbeli, mondjuk így: bizonytalanságok, a beígért tényleg világ (na jó, Európa) verő csapat helyett a lassú, de biztos minőségi visszaesés most verte ki a biztosítékot Rátgébernél.

Rátgéber döntése tehát fájó, de mindenképpen végleges. S talán még Sopronban is könnyeket csal az emberek szemébe.

A témáról bővebben a Nemzeti Sport szerdán megjelenő számában olvashatnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik