Nem tudott ellenállni a bajnok: nagydöntőben a Los Angeles Lakers!

Vágólapra másolva!
2008.05.30. 07:37
17 pontos hátrányban is volt az észak-amerikai profi kosárlabdaliga nyugati főcsoportdöntőjének ötödik mérkőzésén a Los Angeles Lakers, de Kobe Bryant szokásosnak mondható vezérletével fordítani tudott, és végül behúzta a nagydöntőbe jutást jelentő negyedik győzelmet.
Mindenki! Mintha a diadalmas Pau Gasol vezényelné a koreográfiát
Fotó: Reuters
Mindenki! Mintha a diadalmas Pau Gasol vezényelné a koreográfiát
Mindenki! Mintha a diadalmas Pau Gasol vezényelné a koreográfiát
Fotó: Reuters
Mindenki! Mintha a diadalmas Pau Gasol vezényelné a koreográfiát

Pontosan egy évvel korábban Kobe Bryant gyakorlatilag „hulladéknak” minősítette a Los Angeles Lakers csapatát egy rádióinterjúben.

365 nappal később ugyanő bevezette a gárdát az NBA nagydöntőjébe.

Hogy mi változott eközben? Gyakorlatilag minden. A Lakers végre méltó társakat szerződtetett szupersztárja mellé, akinek már nem egyedül kellett cipelnie a terheket. Ez meg is látszik az eredményeken: a kaliforniaiak 2004 után ismét a fináléba kerültek.

Pedig a mérkőzés úgy indult, hogy az életben maradásért küzdő Spurs szétszedi a Lakerst: a címvédő egy 28–15-ös első negyeddel nyitott, majd 46–31-ig teljesen uralma alatt tartotta a mérkőzést, melyen egyszer már 17 ponttal is vezetett.

A Los Angeles-iek az utolsó pillanatban kapcsoltak, és nagyszünetig belátható távolságba kerültek (42–48). A harmadik negyed megnyerése után már eggyel náluk volt az előny, az utolsó játékrészben meg érkezett egyszemélyes kivégzőosztagként Kobe Bryant, aki ekkor 17 pontot szórt (összesen 39-ig jutott).

A Spurs még három perccel a vége előtt is átvehette volna a vezetést, de Ginóbili triplát hibázott, Bryant egy tempóval büntetett, és a Lakers már nem adta ki a kezéből a meccset, ezzel pedig bejutott a nagydöntőbe. Mindez azt is jelentette, hogy kárba veszett a másik oldal vezérének remek teljesítménye: Tim Duncan ugyanis tripla-duplát ért el, de ez sem volt elegendő.

A Lakers sorozatban 14. hazai mérkőzését nyerte meg, két hónapja nem tudott egy csapat sem nyerni a Staples Centerben. Erre legközelebb a Detroitnak vagy a Bostonnak lesz lehetősége: a két keleti nagyágyú még bőszen csépeli egymást a főcsoportdöntőben, míg a Lakers egy hetet pihenhet a mindent eldöntő fináléra.

„Csapatmunka volt ez a győzelem. Bár megkaptuk a Nyugati Főcsoport megnyeréséért járó trófeát, ez nem jelent túl sokat, amíg a döntő előttünk áll. Nagyon tiszteljük mindkét lehetséges ellenfelünket, és tudjuk: óriási feladat áll előttünk a nagydöntőben” – nyilatkozta Phil Jackson, aki ha idén megnyeri tizedik aranygyűrűjét edzőként, lehagyja a legendás Red Auerbachot.

„Egyszerűen jobbak voltak. Ennyi. Ezért nyert a Lakers. Egyértelműen a jobbik csapat került a döntőbe” – hangzott a vesztes fél edzőjének, Gregg Popovichnak lakonikus nyilatkozata.

NBA, RÁJÁTSZÁS

NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ
Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 100–92
A négy győzelemig tartó párharc végeredménye: 4–1 a Lakersnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik