Végre kijött a lépés a válogatottnak, Németh István parádéja

Vágólapra másolva!
2007.08.30. 19:59
Az Európa-bajnoki pótselejtezők kiesés elkerüléséért vívott szakaszában a Sztojan Ivkovics vezette magyar férfi kosárlabda-válogatott védekezésen és támadásban egyaránt átlagon felülit nyújtott, magabiztos játékkal, demoralizáló különbséggel verte Dánia legjobbjait. Németh István már a szünetben 17 pontnál járt, végül 26 pontig jutott.
Németh Isti (balra) parádézott Dánia ellen
NS-archív
Németh Isti (balra) parádézott Dánia ellen
Németh Isti (balra) parádézott Dánia ellen
NS-archív
Németh Isti (balra) parádézott Dánia ellen

A dán-magyar-svéd koprodukciós menorcai orosz rulett nyitányán az északi csatát a svéd válogatott nyerte, a második napon pedig Dánia Magyarországgal találkozott. A legkevésbé sem a mieink szája íze szerint kezdődött a találkozó, hat perc elteltével 19-14-re vezetett a dán válogatott. A rémálomból nehezen ébredeztek Sztojan Ivkovics tanítványai, két és fél perccel az első felvonás vége előtt Soltau hibátlanul büntetőzött, ezzel pedig tíz pontra hízott a különbség (24-14). A rendszerint erőn felül teljesítő Németh Isti azonban ezúttal is bizonyította, hogy ő bizony legény a gáton, a távoli dobások professzora a dudaszó előtt karcsúsított a differencián (29-25).

A második negyed ugyanúgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: triplával. Illetve mégsem ugyanúgy, hiszen ezt a távolit nem Németh, vagy bármelyik másik piros-fehér-zöld vérű dobógép eresztette el, hanem Nielsen (32-25). Ez a trojka cseppet sem szegte kedvét a mieinknek, egy 9-0-s rohammal három perc alatt fordítottak, Simon Balázs hárompontosával már a magyar válogatott állt jobban (32-34). Ezt követően egészen a félidő hajrájáig fej-fej mellett haladt a magyar és a dán együttes, akkor azonban robbantott az Ivkovics-legénység.

Egy perc negyven másodperccel a nagyszünet előtt még a dánok vezettek 43:42-re, ezután azonban Allan Foss játékosai nem találták a magyar triplazápor ellenszerét. Sorrendben Simon Balázs, Németh Isti és Kámán Tamás célzott hibátlanul a hárompontos-vonalon túlról, majd a dudaszó pillanatában – a társak példáját követve – Ferencz Csaba volt eredményes távolról, ezzel pedig húsz percnyi játék után tíz ponttal vezetett Magyarország (44-54). Egészen elképesztő statisztikai adat: a félidőben 17 pontnál járó Németh Isti hét távoli kísérletéből öt célba ért, a csapat teljesítménye – ugyanebben a mutatóban – 67 %, 12/18.

A fordulás után végre nemcsak támadásban, hanem védekezésben is jeleskedtek a magyarok, így a dán rohamokat visszaverve, biztosan tartották nyolc-tíz pontos előnyüket. Sőt, a különbség tovább nőtt, a 27. percben Wittmann Krisztián duplája után már tizenöt pont volt közte (55-70). A harmadik negyed utolsó percében – Báder kipontozódott - előbb Bencze Zoltán büntetőzött higgadtan, majd Wittmann tempója talált a gyűrűbe, ezzel már húsz ponttal járt előrébb a magyar válogatott.

Ha lúd, legyen kövér – gondolhatták a magyar válogatott játékosai a záró felvonás előtt. A 33. percben Horváth Zoltán duplájával szakadéknyivá vált a különbség, ekkor már 27 pont volt közte. A dánok ugyan becsülettel mentek előre, de lélekben már feladták. Két perccel a vége előtt 65-99 állt a táblán, a mérkőzést látva van félnivalója Svédországnak.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ

2. KÖR, 2. FORDULÓ, MENORCA
DÁNIA-MAGYARORSZÁG 70-101 (29-25, 15-29, 15-26, 11-21


GYÖNGYÖSI BALÁZS
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik