Csődközelben a honi szövetség

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.01.25. 21:03
Címkék
Hogy baj van, nagy baj van, azt eddig is sejteni lehetett. Hiszen vegyük csak a magyar férfiválogatottat! Az Eb-pótselejtező időpontja ismert, ellenfelek kisorsolva (Svédország és Portugália nagyon is verhetőnek tűnik), csak éppen a piros-fehér-zöld egylet háza táján van jókora káosz. Nincs szövetségi kapitány, nincs keret, miközben az idő egyre fogy, hét hónap múlva már csatába kellene indulnia a seregnek.
Hogy baj van, nagy baj van, azt eddig is sejteni lehetett. Az ember mégis reménykedett benne, hogy egyszer csak jön a hír arról: a számlák kiegyenlítve, a játékosok, az edzők, és mindenki, aki a válogatott körül sürög-forog, megkapta a jussát, amire már hónapok óta vár. Ehhez képes közlemény érkezett, drámai üzenet. Nincs ezen mit szépíteni, lesújtó ez a néhány sor…

Egyelôre úgy fest a helyzet, Németh István hiába mutatja a helyes utat, Zsoldos András nem lehet biztos benne, hogy lesz csapat az Eb-pótselejtezôre(Fotó: Meggyesi Bálint)
Egyelôre úgy fest a helyzet, Németh István hiába mutatja a helyes utat, Zsoldos András nem lehet biztos benne, hogy lesz csapat az Eb-pótselejtezôre(Fotó: Meggyesi Bálint)
Egyelôre úgy fest a helyzet, Németh István hiába mutatja a helyes utat, Zsoldos András nem lehet biztos benne, hogy lesz csapat az Eb-pótselejtezôre(Fotó: Meggyesi Bálint)
"A 2004-es évet is figyelembe véve olyan nagyságrendű hiány van a szervezet költségvetésében, amely a legnagyobb takarékosság mellett sem teszi lehetővé, hogy a férfi- és a női válogatott nemzetközi versenyekre való felkészülését megfelelően megszervezzük és működtessük. Ezért az MKOSZ elnöksége úgy döntött, hogy a szövetség költségvetésére vonatkozó döntését elhalasztja február végére, reménykedve abban, addigra sikerül olyan anyagi forrásokat találni, melyek segítségével lehetővé válik a két válogatott felkészüléséhez és működtetéséhez szükséges háttér biztosítása."
Ha sikerül…
S ha nem? Akkor vége, becsukhatják a boltot, derült ki Bartha Ferenc sportági elnök szavaiból. Hallgassuk csak a sportvezetőt! "Megmondom őszintén, szándékosan fordultunk a nyilvánossághoz - így Bartha. - Nem akartuk az elmúlt évekhez hasonlóan halogatni a problémákat, ugyanis felelőtlenség lett volna elfogadni a tavalyi beszámolókat úgy, hogy hozzávetőleg ötvenmillió forint hiányzik a büdzséből; ebből húszmillió a két válogatottal kapcsolatos tartozásunk. Lehetetlen állapot, hogy a szövetségünk éves szinten hatmillió forint állami támogatásra számíthat, s ez a kormányzati magatartás rossz hatással van a vállalatokra, a lehetséges támogatókra is."
Bartha Ferenc elmondta, a férfiválogatottat segítő BorsodChem, illetve a női csapatot szponzoráló Auchan az ő személyes kapcsolatainak köszönhetően szállt be a "kosarasbizniszbe", ám a két fő támogató nem elég. A Magyarország száz leggazdagabb embere közt emlegetett sportági elnök megjegyezte, az állami szinten felfedezhető olimpiacentrikus pénzelosztás vége nem is lehetett más, mint ellehetetlenülés, s minthogy az utánpótláscsapatok költségvetéséhez nem akartak nyúlni, a két kirakategyüttesen, azaz a felnőttek nemzeti csapatain csattan az ostor. Mert kapaszkodjanak meg, Bartha szerint az sem elképzelhetetlen, hogy - a lehetőségek hiányában - augusztusban nem áll ki az Európa-bajnoki selejtező-meccsekre Magyarország alakulata…
"Ez katasztrófa - jegyezte meg a férfigárda legutóbbi kapitánya, Zsoldos András, akinek többhavi bérével tartozik a szövetség. - Tisztában vagyok vele, hogy nemcsak a kosarasok vannak ilyen helyzetben, hanem általánosságban csökkent a pénz a magyar sportra. Dolgoznunk kellene, szerveznünk a válogatott programot, készülni az ellenfelekből, ám erre egyelőre semmiféle felhatalmazásunk sincs. Tetszhalott állapotban van a férfiválogatott, s amíg nem rendeződik az anyagi helyzet, addig nem is nagyon tudunk előrelépni. Elkeserítő a helyzet…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik