Atomjaira hullott a Debrecen

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.01.23. 00:35
Címkék
Centergóljaira alapozva halad előre a Debrecen a rangadó első perceiben. Előbb Szendrei, aztán pedig Bukva villan, odaát egyelőre beérik annyival, hogy nem engedik meglépni a riválist. A nagy riválist. Talán a legnagyobbat. Merthogy az Atomerőmű-Debrecen párharcnál jobbat idehaza bajos lenne találni mostanság, és igaz ez még akkor is, ha a hajdúsági egylet mintha kicsit messze lenne a csúcsformájától.














Néhány percre szükségük van a paksiaknak ahhoz, hogy magukra találjanak, de amikor ez megtörténik, rögtön érvényesül az ASE-forgatókönyv. Kell ehhez az is, hogy Hartyáni sporttársék a hetedik percben már a harmadik személyi hibát fújják be Szendreinek (a legutolsó, Ridl látványos hátrarepülése legalábbis kacagtató), ugyanis az eddigi legjobb elvesztése nem szolgálja a debreceni előrehaladást. No de ne csökkentsük az Atomerőmű érdemeit. Hiba volna, hiszen bravúros hajrát vág ki a házigazda. Mészáros, Monroe és Smith áll a sereg élére, így amikor 24-14 virít a táblán, már-már azt hinnénk, padlón van a Vadkakasok, hogy ne így legyen, arról az eddig a szokottnál halványabb Lee gondoskodik. Triplája reménysugár a vendégeknek, főleg, hogy a padról érkező szlovén bedobó, Horvat is hozzáteszi a magáét. A nagy nekibuzdulás eredményeként három pontra zárkózik fel a Debrecen, ám ennél többre már nem futja az erejéből. Úgy tetszik, a zónavédekezés nem a legkifizetődőbb, főleg, ha az ellenfélnél olyan nehéztüzérek sorakoznak, mint Mészáros, Pavlík vagy éppen Monroe.
Láss csodát, a második felvonás tíz perce során öt hármast emel be a gyűrűbe a házigazda, amely ekképpen visszaállítja a számára megnyugtatónak tűnő nyolcpontos előnyt. A két mezőnykosaras, Mészáros és Monroe produkciójára nincs válasz a túloldalon: Lee, ahogy azt már az elmúlt néhány mecscsen megszokhattuk, nem alkot maradandót, és ezúttal Toya sem villog.

Némi meglepetésre az egymással szemben álló irányítók presztízscsatáját a paksi Mészáros nyerte meg, méghozzá fölényesen a szökni próbáló debreceni Toya (15) ellenében (Fotó: Danis Barna)
Némi meglepetésre az egymással szemben álló irányítók presztízscsatáját a paksi Mészáros nyerte meg, méghozzá fölényesen a szökni próbáló debreceni Toya (15) ellenében (Fotó: Danis Barna)
Némi meglepetésre az egymással szemben álló irányítók presztízscsatáját a paksi Mészáros nyerte meg, méghozzá fölényesen a szökni próbáló debreceni Toya (15) ellenében (Fotó: Danis Barna)
A vendégek ekkor még aligha sejtik, lesz ez még rosszabb is. Merthogy a Mészáros-show nem ért véget (triplával nyit Toya szorítása mellett), és egy kis kakaskodás mellett Smith erejéből pontokra is futja. Dióhéjban: szárnyal az ASE, 13-4-es rohammal folytatódik a derbi, aligha véletlen, hogy az ünneplő hazai táborra boruló méretes paksi zászló elé egy madzagra kötött kopasztott kakast (vagy inkább tyúkot…?) lóbál az egyik kreatív hazai drukker. Szinte hihetetlen, hogy milyen gyatra teljesítményt nyújtanak a debreceni sztárok, így az eredmény csupán öt kosarastól, az öt fehér mezes paksitól függ. És persze a tolnaiak ütik a vasat, amíg meleg, érezhetően úgy vannak vele, adjanak akkora pofont a riválisnak, amekkorát csak lehet. Márpedig úgy tetszik, ezen a napon padlóra küldhető a Debrecen. Pavlík, a cseh karmester süllyeszti el második tripláját, és a különbség lassan szakadékká nő.
Huszonöt pont. A hajrában ennyivel tart előrébb az Atom-erőmű. Elnézve a romokban heverő Debrecent, meglehet, a riválisok között még ennél is nagyobb a különbség…

Reménykedett ekkora különbségben?
Mészáros Zalán:
Két barátom is azt mondta, hogy tizenöt-húsz ponttal nyerünk. Úgy érzem, kötelességünk volt igazolni a várakozásokat. Ôszintén szólva, én "csak" győzelmet vártam.

Mitől omlott össze a Debrecen a harmadik negyedben?
Szendrei József:
Kaposváron is volt ilyen gondunk, akárcsak a Charleroi ellen. A dekoncentráltság jelei mutatkoznak a csapaton, és ezen sajnos nem tudjuk túltenni magunkat.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a férfibajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik