Juzsnijban dől el a továbbjutás

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.09.23. 22:53
Címkék
Könnyű lenne azt mondani, hogy azok a fránya németek igazán segíthettek volna. Könnyű lenne, hiszen Németországnak a tíz ponton belüli vereség éppúgy első helyet ért volna, mint a diadal. Csak hát a németek éppen attól németek, hogy rájuk a legkevésbé sem jellemző az effajta jótékonykodás, meg aztán Bauermann kapitány nem azért hozta el Budapestre Nowitzkit és Okulaját, a két legnagyobb sztárját, hogy csapata asszisztáljon a magyar sikerhez.
Fodor Gergely (balra) ragyogóan kezdett, ám késôbb már az ô lendülete is alábbhagyott (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fodor Gergely (balra) ragyogóan kezdett, ám késôbb már az ô lendülete is alábbhagyott (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fodor Gergely (balra) ragyogóan kezdett, ám késôbb már az ô lendülete is alábbhagyott (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fodor Gergely (balra) ragyogóan kezdett, ám késôbb már az ô lendülete is alábbhagyott (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fodor Gergely (balra) ragyogóan kezdett, ám késôbb már az ô lendülete is alábbhagyott (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fodor Gergely (balra) ragyogóan kezdett, ám késôbb már az ô lendülete is alábbhagyott (Fotó: Meggyesi Bálint)
A rivális igenis nyerni akart, és bár sokáig úgy tűnt, a házigazda megakadályozhatja ebben, végül győzött is. Ez annyit jelent, hogy Juzsnijra marad a döntés, azaz az Európa-bajnoki középdöntő C-csoportjában az utolsó fordulóban derül ki, hogy a németek mellett melyik alakulat lesz a másik továbbjutó. A kérdés tehát: Ukrajna vagy Magyarország? "Biztos, hogy a szombati meccs házigazdái mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy rosszul érezzük magunkat, de túl kell lépnünk minden külső körülményen, és nyernünk kell - mondta a szerdai találkozón káprázatosan kezdő Fodor Gergely. - Ez az egy esélyünk maradt, miután a németek elleni találkozót elbuktuk. Sajnos a mérkőzés eleji lendület elfogyott a második negyed közepére, és utána már szerencsénk sem volt."
A 78-70-es kudarc ellenére nem korholta tanítványait Zsoldos András szövetségi kapitány.

"Szerintem nem játszottunk roszszul, ami persze nem azt jelenti, hogy nem lehettünk volna tudatosabbak a találkozó egyes szakaszaiban - így a magyar szakember. - A fiúk ki tudták heverni a belgiumi vereséget, és ez biztató lehet a szombati csata előtt. Meggyőződésem, hogy jobbak vagyunk Ukrajnánál, és ezt be is akarjuk bizonyítani. Ha nem lesz kirívóan elfogult a játékvezetés, ha a játékosaink függetleníteni tudják magukat a körülményektől, és persze ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor még nincs veszve az Európa-bajnoki szereplésünk."

Szavazás

Továbbjut-e férfi kosárcsapatunk az Eb-csoportból?

---- Úgy alakultak a dolgok a C-csoportban, hogy a sorozat legfontosabb ütközete lesz a magyar együttes számára a szombati, és a sportcsatorna jóvoltából a magyar szurkolók sem maradnak le a reményeink szerint kellemes élményről. A nagy érdeklődésre, valamint a hatalmas tétre való tekintettel ugyanis a Sport1 műsorára tűzte az Ukrajna-Magyarország derbit. Aki tehát kíváncsi arra, képes lesz-e kiharcolni a győzelmet a Zsoldos-csapat, az szombaton 16 órától figyelje a tv-t. ---- Még nem közölt eredmények. A-csoport: Svédország-Oroszország 81-92. Horvátország szabadnapos volt. Az állás: 1. Oroszország 7 pont, 2. Horvátország 5 (3 mérk.), 3. Svédország 3 (3). B-csoport: Bulgária-Izrael 72-65, Lettország-Portugália 92-64. Az állás: 1. Bulgária 9 pont, 2. Lettország 8, 3. Izrael 7, 4. Portugália 6. D-csoport: Csehország-Franciaország 95-104, Szlovénia-Lengyelország 82-62. Az állás: 1. Franciaország 9 pont (424-362), 2. Szlovénia 9 (379-349), 3. Csehország 6 (381-407), 4. Lengyelország 6 (341-407). E-csoport: Észtország-Törökország 76-78, Bosznia-Hercegovina-Hollandia 86-59. Az állás: 1. Törökország 10 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 8, 3. Észtország 6 (357-397), 4. Hollandia 6 (359-414) ---- A szombat esti, juzsniji ütközet előtt a házigazdák nagy elszántsággal készülnek a továbbjutás szempontjából sorsdöntő csatára. Gennadij Zascsuk szövetségi kapitány szívéről nagy kő esett le akkor, amikor a belgák elleni győztes mérkőzés után megtudta a magyar-német találkozó végeredményét. "Bevallom, előzetesen tartottam attól, hogy a továbbjutásukat már korábban biztossá tevő németek kicsit kiengednek Budapesten, és ez elegendő lehet a magyaroknak a győzelemhez - így a kapitány. - Szerencsére Nowitzkiék sportszerűségből is jelesre vizsgáztak, így újra a mi kezünkbe került a továbbjutás sorsa. Ôszintén szólva az eddigi selejtezőkön nyújtott teljesítményünkre nem lehetünk büszkék, de ha már így alakultak az események, mindenképpen élni szeretnénk az eséllyel. A magyar csapattal szemben, hazai környezetben kötelező a győzelem, bár pokolian nehéz találkozóra van kilátás."
A házigazdáknál teljesen rendbe jött a korábban a játékot sérülten is vállaló Annenkov és Lebedev. Az eddigi legponterősebb (15.6) kosaras, Liscsuk bokája a belgák ellen meghúzódott, így egyedül az ő szerepeltetése kérdéses. Érdekesség, hogy a kaposvári mérkőzésen még szóhoz jutó Hrjapa időközben elhagyta a válogatottat. A BK Kijev óriását a kapitány az Eb-selejtezők során nem eredeti posztján szerepeltette, amit a játékos szóvá is tett. A négyszemközti megbeszélés után Hrjapa látszólag békésen vette a kalapját és búcsúzott. Visszatérve a kaposvári meccsre, az ukrán sajtóban is megjelentek azok a hírek, hogy a vendégek elégedetlenek voltak az elszállásolással, étkeztetéssel, egyszóval a vendéglátással. A visszavágó előtt az ukrán csapat technikai vezetője ígéretet tett arra, hogy nem készülnek "visszavágásra", igyekeznek jó körülményeket garantálni a magyaroknak, remélve, hogy a pályán sikerül majd elégtételt venni vélt vagy valós sérelmeikért. ---- Hiába várták a keddi érkezéskor Ferihegyen a magyar riporterek, Dirk Nowitzki átviharzott a reptér várótermén, és nem adott interjút. Nem hozott több eredményt a szerda déli kísérlet sem a német válogatott Körcsarnokban tartott tréningje idején.
A Dallas sztárja megközelíthetetlen volt, Wolfgang Brenscheidt, a német szövetség sportigazgatója személyesen szerelte le próbálkozásunkat. Udvariasan, ám határozottan közölte: a meccsnapon Nowitzki nem óhajt újságíróval diskurálni.
Annak ellenére sem, hogy az NBA-ben ehhez igazán hozzászokhatott, hiszen a tengerentúli bajnokságban a meccsek előtt és után kötelező kinyitni az öltözőket, a játékosoknak pedig a zsurnaliszták rendelkezésére kell állniuk. Brenscheidt kárpótlásul annyit elárult, hogy noha eredetileg csak az első négy csoportmeccsen számítottak a háromszoros NBA All Star-kosarasra, a 26 esztendős bedobó még a pesti utazást is elvállalta. Az viszont biztos, hogy a belgákkal vívandó zárómeccsen már nem lesz ott. A pluszfellépést könnyű volt megszervezni, hiszen a Mavericks felkészülése a jövő héten kezdődik, így csupán a biztosítás összegében kellett megállapodniuk a feleknek.
Nowitzki pedig - állította a sportigazgató - az NBA néhány csillagával szemben igenis büszke, ha hazája válogatottjában szerepelhet (ezt egyébként maga a sztár is nyomítékosította a találkozó utáni sajtótájékoztatón, amelyen néhány percen keresztül válaszolt a kérdésekre). Bizonyság erre, hogy két éve a vb legjobb kosarasának választották.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik