A csoport élére repült a Pécs

HORVÁTH LÁSZLÓHORVÁTH LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2004.01.29. 22:27
Címkék
Nemhiába hangzott el a szurkolói honlapon a felhívás, hogy minél többen jöjjenek ki buzdítani a vasutasokat a Valencia elleni mérkőzésre, majdnem telt ház fogadta a csapatokat. Már a 8. másodpercben Tranquilli hárompontost dobott, ami megadta az alaphangot a közönségnek és a hazai együttesnek egyaránt.
Az elején idegesek voltak a játékosok mindkét oldalon, ezt néhány, máskor talán elő nem forduló hiba jelezte. A centerhiányban szenvedő PVSK-ban (Branzova és Anderson nem léphetett pályára) az első percekben Ambrusra nagy teher hárult. Többször került dobóhelyzetbe az ellenfél palánkja alatt és a védekezésből is kivette részét. A pécsiek bátran kísérleteztek triplákkal, ám ezek akkor még nem sikerültek. Elég sok volt a szabálytalanság, azon belül is a támadófault.
A házigazdák fegyelmezett játéka, a több lepattanó megszerzése az első negyed végére hatpontos vezetést eredményezett. Ehhez persze az is kellett, hogy Valdemorót jól őrizzék, a válogatott kosaras 13 perc alatt csupán három pontig jutott. Később azonban belelendült, elsősorban neki köszönhetően majdnem teljesen eltűnt a baranyaiak kilencpontos előnye. Feljavult a valenciaiak védekezése, emiatt támadában rövid időre tanácstalanná váltak a pécsiek. Még szerencse, hogy a támadóidő utolsó másodpercében eldobott labdájuk háromszor is a kosárban kötött ki. Most már a távoli dobások is bejöttek nekik, Boiko, Károlyi és Iványi is betalált. Közben Károlyi és Ambrus már a nagyszünet előtt a harmadik személyi hibájánál tartott, ez figyelmeztető jel volt.
Iványi a második negyed lefújásának pillanatában kosarat ért el, ezt nagy ovációval fogadták a nézők. És persze az is nagyon tetszett nekik, hogy "féltávnál" 11 pontos előnyt szereztek a kedvenceik.
(Domingo Diaznak, a spanyolok edzőjének nem tetszett a bíráskodás, ezért az öltözőbe vonuláskor újfent szemrehányást tett a bíróknak, de nem ért el vele semmit sem.)
A harmadik negyed legelején Keller Van Gorp könyöklése nyomán megsérült, felrepedt a szája, ápolás miatt le kellett cserélni, majd egy kicsit furcsa mosollyal az arcán hamarosan visszatért. A folytatásban egy csodálatos Iványi-tripla ragadtatta tapsra a publikumot. Amikor 14 ponttal vezetett a PVSK, még mindig nem lehetett biztosra venni a hazai győzelmet, ugyanis felpörgött a Valencia. Nagyon akartak nyerni a vendégek, ennek tudható be, hogy Valdemoro szinte letaglózta Kellert, amiért szándékos hiba járt. Letámadásra tértek át a vendégek, s egyre keményebben játszottak, Károlyit és Tranquillit is a parkettre küldték.

Az Iványi Dalma (elöl) vezette Pécs a csoport élére masírozott a Valencia legyôzésével (Fotó: Laufer László)
Az Iványi Dalma (elöl) vezette Pécs a csoport élére masírozott a Valencia legyôzésével (Fotó: Laufer László)
Az Iványi Dalma (elöl) vezette Pécs a csoport élére masírozott a Valencia legyôzésével (Fotó: Laufer László)
Felforrósodott a hangulat a csarnokban, mind több személyit kellett ítélniük a játékvezetőknek. 62–44-nél már 18 pont volt a házigazdák javára, akik a fanatikus szurkolóseregük biztatása mellett szinte extázisban kosaraztak. Minden sikerült nekik, így tetemes előnnyel vághattak neki az utolsó tíz percnek. Amikor az előnyük már huszonhat (!!!) pontos volt, és már csak három perc volt hátra a lefújásig, már csak dühből játszottak a spanyolok. Sok mindent hittek a mérkőzés előtt, csak azt nem, hogy ilyen kínos helyzetbe kerülhetnek. Ez leginkább a kispadon falfehér arccal ülő cserejátékoson látszott. Fegyverneky is kapott egy nagyot, miközben ziccert dobhatott. Még jó, hogy a fiatal kosárlabdázó nem sérült meg.
Az utolsó negyed pécsi szempontból örömkosárlabdát hozott, a vége pedig óriási PVSK-bravúrt, melyet tartalékosan hajtottak végre Károlyiék. Ezért a négyezer néző hatalmas ünneplésben részesítette őket, még az öltözőből is visszahívták a csapatot.

Hogyan érezte magát a lefújás után? – kérdeztük Rátgéber Lászlót, a pécsiek vezetőedzőjét.
– Legszívesebben énekelnék… – felelte a szakvezető.
A Sport1 nézői hallhatták, hogy igencsak kifakadt a meccs után, mondjuk ki, "leparasztozta" az ellenfelet…
– Van Gorp szándékosan könyökkel beverte Keller orrát, s ezen kívül is ütöttek-vertek bennünket játék közben a spanyolok, és még ők reklamáltak miatta. Ez dühített fel. Hallottam, edzői utasítás volt, hogy durváskodjanak ellenünk. A spanyol szakvezető a sajtótájékoztatón karatét emlegetett, vagyis szerinte mi alkalmaztuk ezt a fegyvert. Nos, ha valakik ma este karatéztak, azok ők voltak.
Két fordulóval az alaposzakasz vége előtt az első helyen áll a csapata…
– Ha a vezetők csodadoktorokat szerződtetnek a sérültjeink felgyógyulása érdekében, az első két hely valamelyikén zárhatjuk a csoportunkat. De mi nem érjük be ennyivel: most már meg akarjuk nyerni az Euroligát!

A B-csoport 12. fordulójának záró mérkőzésén a francia US Valenciennes magabiztosan verte idegenben az olasz Lavezzini Parmát.

Lavezzini Parma (olasz)-US Valenciennes (francia) 80-106

Az állás: 1. Pécs 20 pont (841-789), 2. Gdynia 20 (914-886), 3. Valenciennes 19 (933-841), 4. Brno 19 (843-799), 5. Valencia 19 (811-794), 6. Szamara 17, 7. Vilnius 15 (826-856), 8. Parma 15 (808-977)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik