Máris egy meglepetés

KARVALITS LEVENTEKARVALITS LEVENTE
Vágólapra másolva!
2003.04.18. 22:43
Címkék
Ugyan az évad egerszegi nézőcsúcsa még nem közelíti meg a hajdani két nyugat-dunántúli fellegvár bajnoki döntőjének tűzoltókat kétségbeejtő hétezres tömegét, a szomszédvári bajnoki negyeddöntő mégis piros betűs ünnep – húsvéttól függetlenül – játékosnak, szurkolónak, büfésnek és pénztárosnak egyaránt. Hiába a ZTE két meggyőző alapszakaszbeli diadala a Körmend ellen, no meg a harmadik helyezése a vendégek hatodikjával szemben, egerszegi oldalon mértéktartásra intenek: ez a rivális már nem azonos a több mint 30 ponttal kiütött alakulattal, hanem klasszisokkal erősebb.
Ezt igazolandó Németh átadásából Hainje szerezte az első kosarat, és ők ketten tudvalevőleg nemrég érkeztek a vasi piros-feketékhez. A ZTE láthatóan palánk alatti fölényére épített, és Cseranics nyolc közeli pontjával a visszájára fordította a korai hárompontos vendégelőnyt. A centertől később Nisavics vette át a stafétabotot, három labdaszerzése és három hibátlan betörése időkérésre kényszerítette Zsebe Ferencet. A félelmetes hangorkánt csak fokozta, hogy a támadófaultok és a lépéshibák megítélése megosztotta a jelenlévőket. A Körmend kisemberei a rövid értekezlet után megtalálták az utat az egerszegi gyűrűhöz, így döntetlennel zárult az első negyed.

Rylan Hainje, a Körmend amerikaija ezúttal nagyon összeszedte magát: 20 pontot szórt
Rylan Hainje, a Körmend amerikaija ezúttal nagyon összeszedte magát: 20 pontot szórt
Rylan Hainje, a Körmend amerikaija ezúttal nagyon összeszedte magát: 20 pontot szórt
E kiegyenlített szakasz után a vendégek cserékkel és a centerek megkettőzésével kezdték a következő tíz percet. A több mint nyolcszáz szurkolójuk nagy örömére Németh István magára talált, és nehezen tudta tartani szerény előnyét a ZTE, annál is inkább, mert védekezése nem hasonlított a tőle az alapszakasz szebb napjaiban megszokotthoz. A hazai vezetés az ötödik kihagyott büntetőt követő Hainje által jegyzett negyedik Marc-tripla után minimálisra csökkent, úgy tűnt, azoknak lesz igazuk, akik szerint improvizatívabb hátvédjeivel borsot tudnak törni a körmendiek a maszszívabb, kiszámíthatóbb hazaiak orra alá. Zalai oldalon a kicsinyke előny és Cseranics három személyi hibája miatt feszülten telt a nagyszünet.
A vendégek a második félidő elején lapot húztak tizenkilencre és mozgékonyabb, alacsony szerkezetre tértek át. Innentől kezdve a hazai centereket megelőzve ellopott labdákból lekontrázták a görcsösen támadó kék-fehéreket, nehézkes magas embereik ellen lendületből egy-egyeztek, és a leosztásokból dobott triplákkal négy perc alatt tízpontos előnyt szereztek. Újabb és újabb hármasok reppentek ki Mujanovics kezéből, miközben a másik oldalon Kámánnak semmi sem sikerült, Bencze pedig a kipontozódás szélére sodródott. Az esélytelenebbnek mondott Körmend ráerőltette akaratát ellenfelére, sokkal könnyebben szerezte kosarait, a pedig ZTE fáradtabbnak is tűnt.
A negyedik negyedben a hazai csapatkapitány helyére Gáspár Dávid állt be. A 21 éves hátvéd eddig jobbára védőfeladatokat teljesített, most azonban, ellentétben társaival, különösebb aggodalom nélkül vállalt el két távoli dobást, visszaadva a reményt a hazaiaknak. A kétpontosra csökkent különbség két perc alatt újra tízre nőtt, mert Némethék kegyetlenül kihasználták, ha lógott egy védekező kéz vagy lecsordult egy előkészítetlen dobás. Ráadásul sokszor történt így, hiszen remekül felkészültek a zalai figurákból, ezért McClendonéknak az egyéni játékot kellett erőltetniük. Cseranics és Bencze szinte egyszerre pontozódott ki, és adta át a főszerepet Szájernek, a ZTE–Körmend párharc legidősebb pályán lévő részesének. A Vas megyében született, de most a riválist erősítő hátvéd lepattanók és szerzett labdák után egy hármassal három pontra hozta fel együttesét, de az utolsó perc faultpárbajában a felszabadultabban, bátrabban játszó körmendiek megőrizték előnyüket. Idegenbeli győzelmével a vasi csapat teljesen nyílttá tette a párharcot, úgy tűnik, folytatódik a férfibajnokság az alapszakasz során már megtapasztalt nyíltsága.

Mestermérleg
Nikola Lazics:
– Megérdemelten nyert ellenfelünk, hiszen idegesen kezdtünk és sok hibával játszottunk. A Körmend ezeket kihasználta, és innentől esélyessé lépett elő.
Zsebe Ferenc: – Ezért jöttünk. Győzelmünk kulcsa az volt, hogy nagyszerűen segítettünk a centereknek és remekül dobtunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik