Pompás gálaelőadás Pécsett

HORVÁTH LÁSZLÓHORVÁTH LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.01.30. 23:35
Címkék
Nagy körutazásban vannak a podgoricaiak: a múlt hét elején indultak, és azóta még nem voltak otthon. Tizenkét nap leforgása alatt Brnóban, és most Pécsett játszottak Euroliga-meccset, a kettő között pedig Belgrádban, a Crvena zvezda ellen egy jugoszláv rangadót (el is vesztették veretlenségüket a hazai bajnokságban). Csak péntek este tízkor érnek haza, mivel a Mecsekaljáról buszszal folytatják túrájukat – immár Podgoricába. Gyors mérleget vonva, a távollét nem volt túl sikeres a számukra, hiszen mindhárom mérkőzésen kikaptak.
A kezdő sípszó előtt két bejelentés okozott osztatlan örömet a baranyai szurkolók körében. Egyrészt Iványi Dalma nyolcadik helyét ünnepelték, amit 2002-es teljesítménye alapján ért el a legjobb európai női kosarasok között az olasz La Gazzetta dello Sport szavazásán, másrészt annak örültek, hogy a cseh Brno nagyon kikapott Jekatyerinburgban. Az más kérdés, hogy a következő fordulóban a MiZo-Pécsi VSK is éppen a távoli orosz városban szerepel, és a jelek szerint nem lesz a fellépés sétagalopp.
Egy perc és tizenhat másodperc elteltével máris nagy bajt észlelt a végig hevesen gesztikukáló Zoran Kovacsics, a vendégek edzője, aki 8–0-s hazai vezetésnél időt kért. A tanítványain azonban ez sem segített, csupán 13–0-t követően szerezték meg első pontjaikat, és az első negyed totális kudarcot jelentett a számukra. Még a legbiztosabb ziccereket is kihagyták, így nem csoda, hogy öt perc alatt tizennyolc pontos hátrányba kerültek. Más csapat ilyenkor már rég feladta volna, a jugoszlávok azonban rövid időre magukhoz tértek, és szívós játékkal valamelyest közelebb kerültek ellenfelükhöz, vagy legalábbis egy kicsit megfékezték saját zuhanórepülésüket. Arról persze szó sem lehetett, hogy megszorítják a PVSK-t, az első tíz perc alatt kapott harmincegy pontjuk ugyanis arról tanúskodott, hogy a védekezés nem az erősségük.
Nagyon feljöttek viszont a második negyed elején. Ugyan a harminchét esztendős Szekulicstól senki sem várta, hogy sokat fusson, társai állandó mozgásban voltak, és egy 11–2-es rohammal ráijesztettek a baranyaiakra. Ekkor csupán hét pont volt a különbség a felek között, ez azonban nem tartott sokáig, mert négy perc alatt egy 14–0-as szériát vágott ki a MiZo, amivel ismét megnyugtatta közönségét. A kicsit is ideges drukkereknek elegendő volt csak az eredményjelzőre pillantaniuk, amely a nagyszünetben 49–26-os hazai vezetést mutatott.

A remeklô PVSK legeredményesebbje ezúttal a világos mezes bolgár Branzova volt
A remeklô PVSK legeredményesebbje ezúttal a világos mezes bolgár Branzova volt
A remeklô PVSK legeredményesebbje ezúttal a világos mezes bolgár Branzova volt
A folytatásból alig telt el valamicske, máris negyven egységnyire hízott a vasutasok előnye. Ehhez persze az is kellett, hogy tíz percen át ne dobjon pontot a Podgorica, és ezalatt harminchármat kapjon. A pécsiek történetében aligha fordult elő eddig tétmérkőzésen túl sokszor ehhez hasonló, Euroliga-találkozón pedig egészen biztosan most rukkoltak ki először ilyen teljesítménnyel. Joggal éltette kedvenceit a házigazdák szurkolótábora, amely már előre dörzsölte a tenyerét, hogy meglesz a századik PVSK-pont. Ez azonban végül nem jött össze, a százast a jugoszlávok meg tudták akadályozni, többek között azért, mert egymás után három triplát is beszórtak. Iványi megsérült, ez okozott némi riadalmat Rátgéber stábjában és a lelátón, a válogatott irányító le is ült a hajrában a kispadra, ám rövidesen visszatért, ami azt mutatta, hogy nincs nagy gond. A végére a fiatal Szakács is pályára került a fekete-fehéreknél, pedig ő az Euroligában ritkán jut szóhoz. Most neki is kijutott az ünneplésből.

Mestermérleg
Rátgéber László: –Időnként bravúrosan kosárlabdáztunk, nagyon komolyan vettük a mérkőzést, mert még van esélyünk a második hely megszerzésére a csoportban.
Zoran Kovacsics: – A pécsi az egyik legjobb csapat az Euroligában, amelyben már évek óta edződik. Mi először szereplünk ebben a sorozatban, tanulunk minden mérkőzésből, és így volt ez a mostanival is. Gratulálok a PVSK-nak a győzelemhez, a bíráskodással azonban nem voltak megelégedve.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik