Női Euroliga, alapszakasz - Káprázatos soproni hajrá

S. TÓTH LÁSZLÓ, WEISZ FERENCS. TÓTH LÁSZLÓ, WEISZ FERENC
Vágólapra másolva!
2003.01.29. 22:46
Címkék
Gégészeti vizsgálatra is elküldték, alaposan kivizsgálták, ám a legjobb szándékkal sem tudták harcképes állapotba hozni szerda estére Jana Lichnerovát. A GYSEV-Orsi szlovák légiósa ugyan láztalan volt, ám szédülésre panaszkodott, így aztán Dirk Bevilaqua vezetőedző kénytelen volt tudomásul venni, hogy a Ros Casares Valencia elleni összecsapásra tovább fogyatkozott a palánk alatti csatákban használható játékosainak száma. Pedig nem lett volna haszontalan, ha a 27 éves, 190 centis légiós a cserepadra ülhet (helyette a 18 éves, 178 centi magas Tordasi Petra került a keretbe), hiszen a két együttes tavaly novemberi, spanyolországi párviadala az akkori házigazdák nyomasztó légifölényét hozta, a lepattanócsatát 38–20-ra nyerte a Ros Casares.
A soproni meccs első játékrészének forgatókönyve sem sokban különbözött a valenciai csata kottájától: a kétszeres spanyol bajnok kosarasai abban a reményben próbálták meg távoltartani riválisukat a gyűrűjüktől, hogy a GYSEV játékosainak kintről nem sikerül átlőniük a védvonalukat, támadásban ugyanakkor igyekeztek a kosár közelében felmorzsolni vendéglátójukat. Mivel a 198 centis Zakaluzsnajának nemcsak a valenciai középjátékosokkal kellett viaskodnia, hanem arra is muszáj volt ügyelnie, nehogy túlzott tempóban gyűjtse a személyi hibákat, az orosz center kezdetben visszafogottan mozgott a parketten. A bosszús Bevilaqua edző már a 6. percben időt kért, mi több, egy időre le is ültette a padra egyetlen igazán magas emberét. Ám az önkéntes magasságkorlátozásból nem lett baj, mert Zakaluzsnaja szusszant egyet, és mire visszatért, a harci tűz is feléledt benne. Igaz, a GYSEV-et ebben a periódusban Bogojevics tartotta versenyben, aki külön dobópárbajt vívott a Houston Comets alakulatát is megjárt Valdemoróval. S bár a házigazdák folyamatos lépéselőnyben voltak, boldogságuk nem lehetett teljes, hiszen Balogh neve mellé már a 17. percben bevésték a negyedik faultot.

Edzôváltás Jekatyerinburgban

Egészségügyi okokból lemondott Vlagyimir Koloskov, a Pécsi VSK-val azonos Euroliga-csoportban szereplô (a baranyaiak jövô szerdán látogatnak Oroszországba) Jekatyerinburg vezetôedzôje. A szakembernél rákos daganatot fedeztek fel a közelmúltban, ezért döntött a távozás mellett. Utódja az A jelû nyolcasban negyedik helyen álló együttes kispadján a jugoszláv Zoran Visics lett, aki korábban a Podgorica trénereként dolgozott, s hazája válogatottjával ezüstérmet nyert az 1999-es kadett Eb-n.
A nagyszünet után Zakaluzsnaja is harmadszor szabálytalankodott, de ennél is nagyobb baj volt, hogy a 24. percben az arhangelszki kosaras maga kért cserét, mert egész egyszerűen felőrlődött a mázsás valenciai óriásokkal folytatott birkózásban. A Ros Casares egy 15-4-es szakaszgyőzelmet jegyzett a harmadik negyedben; úgy tűnt ekkor, hogy a meccs előtt a soproniakhoz hasonlóan öt győzelmet és négy vereséget jegyző Valenciát az emberhiánynyal küzdő magyar bajnok nem lesz képes feltartóztatni. A folytatásban azonban – s nem először ebben az Euroliga-sorozatban – csodát tett a GYSEV: küzdött, izzadt, verekedett a labdáért és a pálya minden egyes négyzetcentiméteréért valamennyi soproni, s ez az elszántság többet ért ezen az estén a négy WNBA-játékost (Valdemoro mellett Fallon, Farris és Riley is megfordult már az amerikai profiligában) látszólagos minőségi előnyénél. A záró felvonás kisebbfajta csoda volt: a lepattanópárbajt összességében újra fölényesen nyerő, sőt, hat büntetővel többel megajándékozott Ros Casares hat és fél percen át nem tudott gólt dobni, mi több, az utolsó előtti percig egyetlen mezőnytalálatot sem jegyzett!
Az erőn felül teljesítő, hazai pályán továbbra is veretlen GYSEV következő fellépése február 6-án a gdyniai vendégjáték lesz.

Mestermérleg
Dirk Bevilaqua: – Létfontosságú győzelmet arattunk. Csapatunk igencsak kitett magáért, különösen a negyedik negyedben, amikor mind a védekezésben, mind a támadásban nemzetközi színvonalon kosárlabdáztunk.
Albert Esteban: – Nagy mérkőzés volt. A közönség élvezhette, igen gyakran változott az eredmény, sajnos mi túl sok személyi hibát vétettünk, és a negyedik negyedben elképesztő hibákat követtünk el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik