Tatai az élmezőnyben, Szöllősi garancia a gólra

Vágólapra másolva!
2013.01.20. 16:53
null
Szöllősi eddig közel hibátlanul értékesítette a helyzeteit (Fotó: Kovács Anikó/A magyar válogatott hivatalos Facebook-oldala)
Véget ért a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság csoportköre, így érdemes egy pillanatra megállni és áttekinteni az eddig lejátszott mérkőzések statisztikáit. A kapusok között Tatai Péter tagja az élmezőnynek, míg Szöllősi Szabolcs jól él a kapott bizalommal. Több statisztikában is hasonlóan teljesít a magyar csapat, mint a hétfőn ránk váró lengyelek. Számkavalkád.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány – gondolván a kieséses szakaszra – próbálta elosztani a terhelést a csoportmeccsek során, mégsem lepődünk meg azon, hogy két óra ötven perccel Nagy László és Zubai Szabolcs töltötte a legtöbb időt a pályán. A Veszprém átlövője egyértelműen kulcsfigura a magyar válogatott védekezésében és támadásában is, míg Zubai eddig egy órával többet játszott, mint váltótársa, Szöllősi Szabolcs. Rajtuk kívül Császár Gábor és az igazi váltótárs nélkül szereplő Harsányi Gergely is hasonló terhelést kapott eddig, bár előbbinek a betegsége miatt ki kellett hagynia az Algéria elleni meccset. Az alapemberek egyébként két óra felett szerepeltek eddig, míg a legkevesebb időt Krivokapics Milorad (54 perc) és Ancsin Gábor (egy óra három perc) kapta.

Az egyéni statisztikákat böngészve a kapusoknál találunk magyart az élmezőnyben, Tatai Péter összességében 47 százalékkal védett (91 lövésből 43-at hárított), ami a harmadik helyet eredményezi számára. Érdekesség, hogy hétfői ellenfelünktől Marcin Wichary 49 százalékkal áll a második pozícióban, míg az egyiptomi Karim Mosztafa 50-nel az elsőn, bár ő csak 34 lövést kapott eddig. A csoportunkban előttünk végző spanyoloktól José Manuel Sierra 43-mal negyedik, míg a veszprémi Mirko Alilovic 40-nel nyolcadik, bár a horvátnak 137 lövéssel kellett megbirkóznia. Mikler Roland 117-ből 45 védésével 39 százalékon áll.

MOCSAI: BORZASZTÓAN ERŐS LENGYEL CSAPAT VÁR RÁNK
Mocsai Lajos szövetségi kapitány véleménye szerint borzasztóan erős lengyel csapat vár az olimpiai negyedik magyar férfi kézilabda-válogatottra a hétfői barcelonai nyolcaddöntőben a spanyolországi világbajnokságon.

„Visszanyúltak azokhoz a rutinos játékosokhoz, akik korábban vb-érmesek voltak. Meccsről meccsre javult a teljesítményük. Nekünk az elmúlt napokban voltak problémáink, az irányító Császár Gábor beteg, és nem igazán javul az állapota. Remélem, hétfőn már rendben lesz” – mondta a szakvezető a vasárnapi, utazós napon.

A magyarok Madridból Barcelonába költöztek, és ott folytatják a tornát. Mocsai kiemelte, hogy a lengyel és a magyar csapat jól ismeri egymást, rendszeresen találkoznak Eb- vagy vb-felkészülés során.

„Legutóbb szerencsével döntetlent játszottunk velük, de érezhetően borzasztóan erősek. A csoportküzdelmek során nem akartunk számolni, ki lenne nekünk jó a kieséses szakaszban, ezt tartjuk becsületesnek” – tette hozzá a kapitány. (MTI)

Ha végignézzük a csapat többi részének egyéni mutatóit, akkor Császár és Harsányi eddig a legeredményesebb játékosunk húsz találattal, Nagy László 17-tel követi őket. Mindhárman kiválónak számító hatékonysággal is teljesítenek: Harsányi 74, Császár 61, Nagy 59 százalékkal áll. Ilyen tekintetben azonban Szöllősi viszi a prímet, aki beállóból 16 kísérletből 15-öt bevert, ami 94 százaléknak felel meg. A góllövőlistát Sziarhej Rutenka vezeti 42 találattal, míg Harsányi és Császár a 28. és 31. helyet foglalja el. A lengyeleknél egyértelműen a beállós Bartosz Jurecki a legjobb góltermelő, 28-szor zörgette meg az ellenfelek hálóját (83 százalék mellett), ezzel 11. összesítésben.

Az asszisztok tekintetében az izlandi Aron Pálmarsson áll az élen a csoportkört követően 32-vel, a horvát Domagoj Duvnjak és a macedón Kiril Lazarov előtt (20-20). Nálunk a két irányító jeleskedik ebben a mutatóban, Lékai Máté 11-nél, Császár Gábor 10-nél tart. A kanadai táblát Lazarov vezeti (56) Rutenkát (54) és Pálmarssont (50) megelőzve. A legjobb magyar Császár (30), egyel lemaradva Jureckitől (31).

A csoportkör alapján Aitor Arino a legjobb labdaszerző (15), Timur Dibirov (14) és Antonio Jesus García (12) előtt, Nagy László 7-ig jutott eddig. Nagy (6) a blokkok tekintetében is ott van a legjobbak között, itt Jegor Jevdokimov (13) és Drago Vukovic (12) áll az élen.

A csapatok összteljesítményét illetően a dánok 70 százalékkal vezetnek az eredményesség tekintetében, nem csoda, hogy többek között őket tartják a vb egyik nagy esélyesének. Mikkel Hansenéket követik a horvátok és a németek 65-tel, a címvédő franciák pedig 64-el. Ha a mieink támadójátékát nézzük, akkor az átlövések terén produkáltuk eddig a legrosszabb százalékot (48), míg összességében a 302 támadásunkból 49 százalékkal szereztünk gólt. Összevetve a lengyelekkel, igazából egyik pozícióból sincs nagy különbség a mieinkhez képest, már ami a támadóstatisztikákat illeti, védekezésben viszont látványosan többször szereztünk labdát (88 az 54-gyel szemben), illetve blokkoltunk (22 a 13 ellenében).

A dánok több csapatstatisztikában is kiemelkedőek, eddig például százszázalékosan lőtték a heteseket (húszból húsz), illetve a legkevesebb technikai hibát (40) követték el támadásaik során, valamint a legkevesebb kétperces büntetést kapták (14). (Mint ismert, ha túljutunk a lengyeleken, a dánok következhetnek a nyolc között.) A mieink utóbbi kategóriában 66-tal a gyengébben teljesítők közé tartoznak.

Vasárnap reggel a magyar válogatott gyorsvasútra szállt, és háromórányi utazást követően megérkezett Barcelonába, a lengyelek elleni nyolcaddöntő helyszínére. Az ebéd utáni csendes pihenőt követően este a Palau Sant Jordi sportcsarnok gyakorlótermében edz a csapat.

BARTOSZ JURECKI AKÁR KAR NÉLKÜL IS JÁTSZANA ELLENÜNK

A lengyeleknél Slawomir Szmal Nagy Lászlótól tart a leginkább, míg Bartosz Jurecki elmondta, akár kar nélkül is pályára lépne ezen az összecsapáson.

„Néztük a szerbek és a szlovénok meccsét, és bizony néhány esetben durva szavak is elhagyták a szánkat, de talán ez ebben az esetben érthető" – nyilatkozta Slawomir Szmal, a lengyel válogatott kapusa. Nem kétséges, nekik sem volt mindegy, hogy kivel találkoznak a nyolcaddöntőben. Végül a szlovénok fordítottak a hajrában, így a lengyelek elkerülték a házigazda spanyolokat, és Mocsai Lajos együttesével meccselnek hétfőn este 21.30-tól.

„A legnagyobb veszélyt Nagy László jelenti. A védekezésük nagyon kemény, többen is jól blokkolnak. A csehországi tornán a döntetlen ellenére kézben tartottuk a mérkőzést. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal még jobb teljesítményre leszünk képesek" – mondta a kapus.

Bartosz Jurecki akár fél kézzel is pályára lépne ellenünk:

„Nem lesz egyszerű dolgunk a magyarok ellen sem. Szoros meccsre számítok, amely egészen az utolsó percekig kiélezett lesz" – mondta a Shrek becenévre hallgató játékos, akinek kisebb gondja akadt a vállával a dél-koreaiak legyőzése során.

„Kisebb fájdalmat éreztem, jegeltem, és várom az orvos véleményét. De nem kell aggódni, hétfőn mindenképpen játszani fogok, még akár kar nélkül is" – tette hozzá nevetve Jurecki.

A magyar válogatott összesített statisztikái támadásban és védekezésben
A magyar válogatott összesített statisztikái támadásban és védekezésben
Így folytatják – az időpontok tájékoztató jellegűek
Így folytatják – az időpontok tájékoztató jellegűek

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik