Siti Bea: Felejtsük el a norvégokkal kapcsolatos sztereotípiákat!

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2012.12.14. 18:25
null
Görbicz Anita és Karoline Breivang már a rossz emlékű 2004-es Eb-elődöntőben is összecsapott egymással (Fotó: Szabó Miklós)
Ötödször játszhat Európa-bajnoki elődöntőt a hétvégén a magyar női kézilabda-válogatott, az aktuális ellenfél Norvégiával pedig a korábbi alkalmakkor is gyakran összefutottunk az éremcsaták során. Visszatekintő és esélylatolgató Balogh Beatrixszal, a válogatott korábbi kiváló jobbszélsőjével, és Siti Beával, a nemzeti csapat másodedzőjével, akik aktív részesei voltak a korábbi Eb-meneteléseknek. Változik-e a norvégokkal kapcsolatos sztereotípiánk?

Bár az oroszok elleni tegnapi, a mieink számára tét nélküli mérkőzésen elszenvedett vereség már a harmadik volt a szerbiai tornán, amikor igazán kellett, hozta magát a válogatott, és a kulcsmeccsek megnyerésével bejutott az elődöntőbe. A magyar csapat délelőtt elhagyta a több mint másfél hétig otthonául szolgáló Újvidéket, és elfoglalta szállását a hétvégi éremcsatáknak otthont adó Belgrádban, ahol kora este már edzést is tartott Karl Erik Böhn szövetségi kapitány.

Mint ismert, a mieink két év után tértek vissza a nemzetközi vérkeringésbe, és rögtön négy közé kerültek az Eb-n – Böhn első nagy tornáján szövetségi kapitányként. A kontinenstornák 1994 óta íródó történetében a magyarok ötödik alkalommal jutottak az elődöntőbe. Szombati ellenfelünk, Norvégia a korábbi alkalmakkor is rendre az utunkba akadt a végső szakaszban. Az utolsó pihenőnapon Balogh Beatrixszal tekintettünk vissza a korábbi emlékezetes Eb-szerepléseinkre, míg Siti Bea, a válogatott másodedzője már a norvég-meccsre is kitért.

1994-ben az első Eb-n, Németországban három győzelem mellett egy-egy döntetlennel illetve vereséggel jutott be a csoportból a magyar csapat az elődöntőbe, ahol a dánok állták az útját, majd a bronzmeccsen következett a másik északi ellenfél, Norvégia, amelytől 24–19-re kikaptak a mieink.

„Azon az Eb-n még nagyon fiatal voltam, így annak is örültem, hogy ott lehettem a többiekkel. Az már akkor is nagy dolog volt, hogy bejutottunk Európa négy legjobb csapata közé – kezdte Balogh Beatrix a Nemzeti Sport Online-nak. – Arra tisztán emlékszem, hogy kiváló volt a hangulat a csapaton belül, de ez mindig is jellemezte a válogatottunkat, teljesen mindegy, milyen összetételben játszottunk."

Négy év múlva Hollandiában jött össze az első érem az Eb-n, ahol ezúttal az elődöntőben futottunk össze a norvégokkal, és 28–14-re kapott ki a már Mocsai Lajos irányította együttes. Siti Bea, a válogatott jelenlegi másodedzője akkor még játékosként vett részt a tornán, és az emlékek felidézése mellett elmondta, reméli, a norvégokkal kapcsolatos sztereotípiánk lassan elmúlik:

„Ez volt az első olyan sikerünk, amely éremben is megmutatkozott. Itt kezdte el bontogatni a szárnyait az az együttes, amely a következő évben a vébén, majd a 2000-es olimpián sikerrel szerepelt. Arra emlékszem, hogy a norvégok elleni elődöntőben nem túl taktikusan játszottunk, a kapusaik védéseiből rendre könnyű gólokat dobtak. Néha talán túlzottan is tiszteltük őket, tartottunk tőlük, de remélem, hogy ezeket a sztereotípiákat lassan elfelejtjük."

LÖKE: NEM SZABAD HALLGATNUNK BÖHNRE! 
A cikkért kattintson ide!
LÖKE: NEM SZABAD HALLGATNUNK BÖHNRE! A cikkért kattintson ide!

A bronzmeccsen aztán visszavágtunk a csoportkörben elszenvedett vereségért az osztrákoknak, így meglett a harmadik hely.

„A norvégok már meghatározó tagjai voltak a mezőnynek, de rettentően örültünk a bronzéremnek is, és hogy a csoportkör után le tudtuk győzni az osztrákokat" – tette hozzá Balogh.

2000-ben érték el mindmáig a legnagyobb eredményt női kéziseink az Eb-ken – az elbukott olimpiai döntő után valamit kárpótolt a sors azzal, hogy a romániai tornán végül a mieink nyakába akasztották az aranyérmet. Pedig a négy között a házigazdát kellett felülmúlni, amiből nagy részt vállalt a kilenc gólig jutó Siti Bea is.

„Az emberben utólag megszépülnek a dolgok, de a 2000-es szerintem egy sikeres olimpiai szereplés volt. Abban az időben a miénk volt a világ egyik legjobb csapata, amelyik megérdemelte, hogy utána az Eb-n felérjen a csúcsra" – emlékezett vissza Siti. Balogh Bea térdsérülés miatt lemaradt a tornáról, de szintén nagy sikerként tekint arra az aranyra.

A 2004-es, magyarországi rendezésű Eb-n Kiss Szilárd alakulata újfent az elődöntőben találkozott a norvégokkal, akik 44–29-re nyertek, ám utána a magyar csapat megszerezte a bronzérmet az oroszokkal szemben.

„Válogatott karrierem alatt egyre előrébb léptek a norvégok, emlékszem, eleinte annyira más stílust képviseltek, mint amihez hozzá voltunk szokva, hogy alig tudtunk gólt lőni a kapusaiknak. Több verseny kellett hozzá, míg valamennyire alkalmazkodtunk. Ez a kérdés most megint aktuális lesz, hiszen Lunde-Haraldsen személyében kiváló kapusuk van, aki ráadásul a Győrben játszik" – vélekedett Balogh.

Itt érkezünk el a szerbiai Eb-hez, ahol a norvégokkal kerültünk szembe a szombati elődöntőben. A magyar csapat már hat meccsen van túl a tornán – kérdés, mennyit vett ki a lányokból az eddigi menetelés.

„Mindenki nagyon motivált, fizikailag jó állapotban vagyunk, és remélem, fejben is ott leszünk a norvégok ellen" – mondja Siti, aki szerint ugyan több válogatottból is sokat kivett az olimpiai esztendő, de az Eb-re újra sikerre éhesen érkeztek a résztvevők.

„Nagyon hosszú és megterhelő volt ez az év, és csak rövid pihenő állt a játékosok rendelkezésére. A korai olimpia miatt a szezon befejeztével szinte azonnal kezdődött a felkészülés, majd a játékokat követően a klubokban az alapozás. Több csapat a nemzetközi kupákban is érdekelt volt, így természetes, hogy az Eb előtt másmilyen edzéseket kellett tartani – így Siti, aki a mieinkkel kapcsolatban kiemelte, a kétéves kihagyás után már nagyon várta a csapat a nemzetközi megmérettetést.

Balogh amondó, az eddigi meccsek azt bizonyítják, hogy mindig akadt olyan, aki előre tudta lendíteni a csapat szekerét:

„Az elején mindenki megijedt, de aztán fokozatosan belelendült a válogatott, és csapatként érte el a sikert. Mindig volt valaki, aki hozzátette a magáét, hol az irányító, hol a kapus, hol a szélsők. Látszik, hogy a fiatalabbak is jól érzik magukat a közösségben, és mindenki együtt dolgozik az eredményekért. A norvégok ellen talán jól jöhet, hogy a stáb pontosabban fel tudja készíteni az ellenfélből a játékosokat."

Valóban, a norvég-meccs kapcsán megkerülhetetlen kérdés a magyar stáb norvég része, amely tagjainak azonban nem okoz gondot, hogy hazájuk válogatottja ellen küldje harcba Görbiczéket. A két csapat legutóbbi találkozója a két évvel ezelőtti Eb-n történt, Lillehammerben 34–13-as vereséget szenvedtünk. Márpedig azon a meccsen sokan ott voltak a két válogatott mostani keretéből is:

Sokat számít, ki hogyan tudja magában feldolgozni azokat az élményeket, tovább tud-e belőle lépni, tud-e belőle építkezni. Remélem, nekünk sikerült már magunk mögött hagyni. Mindig kétélű fegyver, ha két csapat tagjai jól ismerik egymást, utólag tudhatjuk meg, kinek származott előnye belőle. De az biztos, hogy a stáb norvég tagjainak nem okozna lelkiismereti kérdést a norvégok legyőzése" – zárta a beszélgetést Siti.

LUNDE HARALDSEN SZERINT NAGY TAKTIKAI CSATA LESZ SZOMBATON
A TOVÁBBI PROGRAM (BELGRAD ARENA)
SZOMBAT
AZ 5. HELYÉRT
Dánia–Oroszország 12.00
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Norvégia 14.30
Montenegró–Szerbia 17.00
VASÁRNAP
A 3. helyért 14.30
Döntő17.00
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGOK HELYEZÉSI TÁBLÁZATA
1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010
Ausztria 9. 3. 4. 12. 9. 10. 10. 15.
Csehország 8. 8. 15.
Dánia 1. 1. 2. 10. 1. 2. 11. 11. 4.
Fehéroroszország 11. 16. 16. 12.
Franciaország 5. 3. 11. 3. 14. 5.
Hollandia 10. 14. 15. 8.
Horvátország 5. 6. 13. 7. 6. 9.
Izland 15.
Jugoszlávia/ Szerbia-Montenegró 7. 6.
12. 14.
Lengyelország 11. 5. 8.
Litvánia 12.
Macedónia 8. 8. 12. 7.
MAGYARORSZÁG 4. 10. 3. 1. 5. 3. 5. 8. 10.
Montenegró 6.
Németország 2. 4. 6. 9. 11. 5. 4. 4. 13.
Norvégia 3. 2. 1. 6. 2. 1. 1. 1. 1.
Oroszország 6. 7. 9. 3. 4. 4. 2. 3. 7.
Portugália 16.
Románia 10. 5. 11. 4. 7. 7. 5. 3.
Spanyolország 12. 13. 8. 9. 2. 11.
Svédország 7. 8. 15. 14. 6. 9. 2.
Szerbia 13. 14.
Szlovákia 12.
Szlovénia 10. 9. 16. 16.
Ukrajna 11. 9. 7. 2. 12. 6. 13. 10. 12.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik