Rasmussen: Már hozzászoktam, hogy sorra dőlnek ki a játékosaim

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.03.20. 09:28
null
Kim Rasmussen félig kényszerűségből ugyan, de nekilátott a lendületes fiatalításnak (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak most kell elkezdenie építeni a jövő csapatát, de azt mondja, megvannak a vezéregyéniségek és a tehetséges fiatalok egyaránt.

 

– Még egy sérülés: Klivinyi Kinga után a vállát fájlaló Szöllősi-Zácsik Szandrára sem számíthat a hollandok elleni két Eb-selejtezőn.
– Ez van, de már úgyis hozzászoktam, hogy sorra dőlnek ki a játékosaim… – jegyezte meg Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek csapata Győrben készül a csütörtöki és vasárnapi, hazai és idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőkre, ám az előzetesen tervezett huszonegyes helyett már csak tizenkilences kerettel. – De nem akartunk kockáztatni, hiszen továbbra is a lányok egészsége a legfontosabb, Szaninak pedig többször is műtötték a vállát, kímélni kell. Meg aztán ez a két meccs nem is élet-halál kérdése, hiszen azzal, hogy tavaly győztünk Fehéroroszországban, gyakorlatilag kivívtuk az Eb-szereplés jogát. És ez legalább újabb lehetőség a fiataloknak, hogy megmutassák, mire képesek.

– Márpedig belőlük van néhány: az egész keretben csak három 27 évesnél idősebb játékos maradt, miközben a fél csapat 23 éves vagy fiatalabb.
– Igen, úgy alakult, hogy a sérülések, családalapítási tervek miatt most jött el a generációváltás ideje, most kell elkezdenem a jövő csapatát felépíteni. Szép kihívás, az biztos, de én szeretem az ilyeneket. Mindig a pozitívumokat nézem, ez most sincs másként, izgalmas, hogy mekkora lehetőség rejlik ebben a csapatban.

– Azért Görbicz Anita, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára hiányozni fog, nem?
– Természetesen, velük jó néhány válogatottság kiesett a csapatból.

– Több mint négyszázötven…
– Az elég sok. De most már ezt a feladatot kell megoldanunk, és a fiatalok, akiknek pótolniuk kell őket, mindent beleadnak. Az idősebbek, Tomori Zsuzsanna vagy éppen Kovacsics Anikó számára pedig most eljött az idő, hogy átvegyék a vezérszerepet, és megmutassák, ők is képesek a vállukra venni a csapatot.

– Ők maguk is tudják, hogy ez a dolguk?
– Abszolút, sőt még mondanom sem kellett nekik. Már az első győri közös edzésen teljesen maguktól kezükbe vették az irányítást, segítik, instruálják a többieket, igazi vezéregyéniségként viselkednek, és ezt nagyon jó volt látni. És a többiek is remekül fogadták mindezt, mindenki tudja, hol a helye, mi a szerepe a csapatban, és mit kell tennie.

– A sérültek mennyire hiányoznak?
– Klivinyi Kinga szintén megérett arra, hogy kulcsember legyen, ahogyan Zácsikra is fontos szerep hárulna, ha egészséges lenne – szóval a csapat rutinos magjából esett ki két játékos. De most legalább kiderül, kik azok, akik ott tartanak, hogy át tudják venni a sérültek helyét, s kik azok, akiknek szükségük van egy kis időre.

– Ha másfél éve, a munkába állásakor megkezdi a generációváltást, most nem lenne közelebb a megoldáshoz?
– Nem lehetett azonnal levezényelni a fiatalítást. Egyrészt azért nem, mert közben hozni kellett az eredményeket: ha a 2016-os Európa-bajnokságon nem jutottunk volna a középdöntőbe, akkor nem Szlovákiával találkoztunk volna a 2017-es vb selejtezőiben, hanem egy sokkal nehezebb ellenféllel, és talán ki sem jutunk a tornára. Másrészt egyébként sem az a legjobb módja a generációváltásnak, ha egyben lecserélünk mindenkit, meg kell találni a fiatalok és a tapasztalt játékosok megfelelő elegyét, mert vannak olyan helyzetek, meccsek, amikor szükség van rutinos, hideg fejekre. Szóval ez egy hosszabb folyamat, amely most azonban élesbe fordult, talán a legjobbkor. Elég az időnk arra, hogy a játékosok megszerezzék a szükséges rutint, és ezért is kapnak egyre több lehetőséget a fiatalok – másfél év alatt még rengeteget fejlődhetnek.

– A lengyel válogatott, amellyel kétszer világbajnoki negyedik lett, hasonlóan épült fel, nem? Néhány rutinos klasszis és sok lassan csiszolódó gyémánt…
– Annak a csapatnak három rutinos kulcsember, Iwona Niedzwiedz, Kinga Byzdra és Karolina Kudlacz adta a gerincét, és melléjük társultak a többiek. Ott azonban annyival mindenképpen könnyebb dolgom volt, hogy ők hárman gyakorlatilag végig rendelkezésemre álltak. Viszont amióta Magyarországon edzősködöm, még egyszer sem volt olyan, hogy mindenkire számíthattam volna, egyszer sem volt egyben a csapat magja. De ettől csak még szebb ez a mostani feladat.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO KC)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Faluvégi Dorottya (FTC), Lukács Viktória (FTC)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Karnik Szabina (MTK Budapest), Kovács Anna (Dunaújvárosi Kohász KA), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Kisfaludy Anett (Érd), Sirián Szederke (DVSC-TVP), Szabó Laura (Érd)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Puhalák Szidónia (Győr), Schatzl Nadine (FTC)

EB-SELEJTEZŐ, NŐK
7. csoport
A 3. forduló programja.

Március 21., szerda: Koszovó–Fehéroroszország, 18.
Március 22., csütörtök: MAGYARORSZÁG–Hollandia, 18 (Tv: M4 Sport).
A 4. forduló programja.
Március 25., vasárnap: Fehéroroszország–Koszovó, 13. Hollandia–Magyarország, 16 (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik