A Ferencváros 21 éves kézilabdázója, Márton Gréta egy-egy világbajnoki és Európa-bajnoki szereplést követően az első olimpiájára készül Tokióban (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

Erre a kalandra készültek. A csaknem négyhetes alapozást és az edzőtáborokat követően pénteken útra kelt a XXXII. nyári olimpia helyszínére, Tokióba a magyar női kézilabda-válogatott, amely megannyi várakozás és előzetes latolgatás után a hétvégétől immár testközelből is megtapasztalhatja az ötkarikás légkört.

MÁRTON GRÉTA A VÁLOGATOTTBAN

Első válogatottság: 2019. június 2., Graz, vb-selejtező, Ausztria 41–23
Válogatottság/gól: 29/66
Vb-szereplés: 2019 (Japán), 7 mérkőzés/23 gól
Eb-szereplés: 2020 (Dánia), 6 mérkőzés/4 gól

„Szavakkal el nem tudom mondani, mit jelent az, hogy részt vehetünk az olimpián, hogy én is tagja lehetek ennek a válogatottnak. Ilyen fiatalon ez hatalmas élmény. Mindent ennek alárendelve és csak erre készülve dolgoztam – szögezte le Márton Gréta, a női válogatott balszélsője, aki egy-egy világbajnoki és Európa-bajnoki szereplés után az első olimpiáján vehet részt.  – Az indulás előtt éreztem a többieken is, hogy mennyire várják már az utazást és az élményt, amelyben részünk lesz. Tényleg kemény hetek állnak mögöttünk, de látszik, hogy bennünk van a lendület és hogy már nagyon szeretnénk tétmeccseket játszani – közeledik ez a nap is, szerencsére.”

A bajnoki címvédő FTC 21 éves, saját nevelésű, junior-világbajnok balszélsője elmondta, van információjuk arról, milyen körülmények várnak rájuk Japánban, azt ugyanakkor óriási érvágásnak tartja, hogy nem lehetnek nézők a versenyeken, hiszen a három hazai edzőmeccsükön is a telt házas siófoki közönség lendítette át őket a nehézségeken.

„Újra fel kell készülnünk az üres lelátókra. A körülményekkel egyébként igyekszünk nem foglalkozni, inkább sok időt együtt tölteni – talán így a hosszú kinti napokat is könnyebb lesz átvészelni –  folytatta Márton. – Nagyon sok munka van mögöttünk, ezt szerettük volna a játékban is megmutatni a montenegróiak és a brazilok ellen is, nagyon jó volt mindhárom felkészülési mérkőzésünk. A Brazíliával vívott két siófoki meccs különösen fontos volt, hiszen az olimpián is találkozunk egymással. Igyekeztünk mindent kiadni magunkból, de természetesen vannak még olyan kártyáink is, amelyeket nem játszottunk ki, úgyhogy kíváncsi vagyok, ezeket az elemeket hogyan tudjuk megvalósítani a brazilok ellen Tokióban. Szerintem nagyon hasonló lesz az olimpiai találkozó is ellenük, úgy éreztem, a brazilokkal körülbelül egy szinten vagyunk, az övék is nagyon hajtós csapat, ezért szoros és a végletekig kiélezett találkozóra számítok velük szemben.”

Márton Gréta úgy véli, egyik ötkarikás meccsük sem lesz sziporkázó és könnyed, mert nagyon nehéz csoportba kerültek, roppant kemény ellenfelekkel kell megküzdeniük: „Bármi megtörténhet Tokióban, kíváncsian várom a csoportmeccseket. Úgy kell felmennünk a pályára minden ellenféllel szemben, hogy a legjobbunkat nyújtsuk. Nem szabad súlyozni, hogy valamelyik riválisra jobban, a másikra esetleg kevésbé készülünk.”

A fiatal szélső – akiről klubedzője, egyben a szövetségi kapitány Elek Gábor azt mondta, hogy az egyik legtehetségesebb játékosnak számít a posztján a nemzetközi mezőnyben is – ötkarikás szereplésük kapcsán előre semmit sem mert kijelenteni, de nagyon bízik benne, hogy továbbjutnak a csoportból. Egyvalamiben viszont biztos: mindannyian száz százalékot nyújtanak a tokiói tornán.

A NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok: Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett, Tomori Zsuzsanna (mindkettő Siófok KC), Klujber Katrin (FTC)
Irányítók: Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita (mindkettő FTC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC), Kisfaludy Anett (FTC)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta, Schatzl Nadine (mindkettő FTC)
 Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): Szikora Melinda (kapus, Siófok), Helembai Fanny (beálló, Váci NKSE)

OLIMPIA, TOKIÓ
A NŐI KÉZILABDATORNA CSOPORTJAI

A-csoport: Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Dél-Korea, Angola
B-csoport: Spanyolország, Orosz csapat, MAGYARORSZÁG, Svédország, Franciaország, Brazília

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN
Július 25.:
–Franciaország, 14.30
Július 27.: –Brazília, 4
Július 29.: –Orosz csapat, 12.30
Július 31.:  –Spanyolország, 12.30
Augusztus 2.: –Svédország, 9.15
A csoportokból az első négy helyezett jut tovább.

A TOVÁBBI PROGRAM
Negyeddöntő. Augusztus 4.: 2.30, 6.15, 10, 13.45
Elődöntő. Augusztus 6.: 10, 14
A 3. helyért. Augusztus 8.:  4
Döntő. Augusztus 8.: 8

Az időpontok magyar idő szerint értendők.