Női kézi-vb: „Végre mi is számítunk” – a miniszterelnök is gratulált a hollandoknak

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.12.15. 19:25
null
A hollandok régóta vártak erre az aranyra (Fotó: Kovács Anikó)
Mint beszámoltunk róla, Kumamotóban története első világbajnoki győzelmét ünnepelhette a holland női kézilabda-válogatott. A játékosoknak az eredményhirdetés után telefonon gratulált a holland miniszterelnök is. A gólkirály és a mindent eldöntő hetest értékesítő Lois Abbingh kiemelte, jó érzés, hogy végre ők is számítanak.

A holland női kézilabda-válogatott az elmúlt években a szemünk láttára vált egyre meghatározóbb erővé a nemzetközi mezőnyben, és érdekes módon akkor ért fel a csúcsra, amikor már olyan kiválóságaira nem számíthatott, mint Nycke Groot vagy Yvette Broch.

Ennek ellenére az országukban még mindig nem túl népszerű a sportág, ezért is lepődtek meg az ünneplő játékosok, amikor a Spanyolország ellen 30–29-re megnyert döntő után Mark Rutte miniszterelnök telefonon gratulált a vb-győztes csapat több tagjának is.

Sokan talán el sem tudják képzelni, milyen nagy dolog a holland kézilabdának, hogy a figyelem középpontjába kerültünk – mondta Lois Abbingh a Nemzeti Sportnak, miután visszaadta a sajtófőnöknek a telefont. – Jó érzés, hogy végre mi is számítunk, ki kell élveznünk ezt a pillanatot.”

A Rosztov-Don balátlövője a fináléban is kitett magáért, 11 lövésből 7-szer talált be a spanyoloknak, ráadásul elvállalta a javukra ítélt, sorsdöntő hetest is.

Örültem neki, hogy nem kellett sokáig várni, és viszonylag hamar ellőhettem. Nem gondoltam túl, fogtam a labdát, és azt mondtam magamban, be kell lőnöm. Úgy kell csinálnom, mint mindig szoktam. Nem tudtam előre, hova fogom lőni. Beszéltem pár szót a spanyol kapussal, Darlyval, és ő mondta, tudja, hogy melyik a kedvenc oldalam. Aztán arra gondoltam, váltani fog emiatt. Szóval ment a pszichológiai játszma közöttünk, de ez így természetes” – elevenítette fel a meccs legvégét Abbingh, aki 71 találattal lett a torna gólkirálya.

Sokáig nem gondoltunk az aranyra, de néhány napja már téma volt közöttünk a lehetőség. Más eredmények is kedvezően alakultak a számunkra, aztán hosszú idő után végre legyőztük Norvégiát. Olyan sokáig vártunk rá, egyelőre nehéz elhinnem, hogy végre összejött az arany – tette hozzá Abbingh egy holland zászlóval a derekán.

A ferencvárosi Danick Snelder éppen akkor érkezett meg, amikor korábbi csapattársa, Nerea Pena nyilatkozott az M4 Sport helyszíni stábjának, a két játékos megölelte egymást, aztán a döntőben öt gólig jutó beállóhoz is érkezett a miniszterelnök hívása.

Meglepődtem, mert még soha nem beszéltem a miniszterelnökkel – kezdte utána Snelder. – Még mindig nem tudom, mi történt a végén, miért adtak a játékvezetők hetest. Akkor sem pánikoltunk, amikor feljöttek a spanyolok, de el kell ismerni, kis szerencsénk is volt.”

A hollandok kapitánya szerint az oroszok elleni elődöntőben volt a legjobb meccsük, míg a szövetségi kapitányról, Emmanuel Mayonnade-ról megjegyezte, új ötletekkel érkezett a válogatotthoz, de kikéri a játékosok véleményét is.

A spanyolok ezúttal nem csaptak akkora ünneplést, mint a döntőbe jutáskor, látszott rajtuk, vegyesek az érzéseik. Ugyan már a második hellyel is történetük legjobb vb-eredményét érték el, a finálé legvégén kezükben volt a döntés lehetősége.

Döntetlennél a hollandoknál volt a labda, nem tudtuk, mi lesz, de sikerült kivédekeznünk, majd próbáltunk csinálni egy akciót, ami nem jött össze – magyarázta a három gólig jutó Pena. – Az utolsó játékvezetői döntésről nem szeretnék véleményt mondani, amíg nem láttam a videót. Ezzel együtt úgy gondolom, ha nem egy rendkívül tiszta, egyértelmű esetről van szó, akkor nem sportszerű ilyesmit ítélni néhány másodperccel a vége előtt. Az a baj, hogy ilyen végjáték után nehéz pozitívan gondolkodni, de ez az ezüst olyan nekünk, mintha arany lenne. Egy sikeres világbajnokság végén a döntő csak hab volt a torán. Nagyon jó meccset játszottunk, de így kikapni...”

A Siófok irányító-átlövője a magyar szurkolóknak is köszönetet mondott, mert nagyon sok támogató üzenetet kapott. Pena végül reményét fejezte ki, hogy két év múlva ott lehet a hazai rendezésű világbajnokságon. Ez volt egyébként az utolsó 24 csapatos vb, Spanyolországban már 32 csapatos lesz a mezőny.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
DÖNTŐ
HOLLANDIA–SPANYOLORSZÁG 30–29 (16–13)
Kumamoto, 9624
néző. Vezette: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
HOLLANDIA:
WESTER – Malestein 3, Van der Heijden 3, SNELDER 5, Kramer, ABBINGH 7 (1), Smeets. Csere: Duijndam (kapus), POLMAN 9, Dulfer, Van Wetering 1, Bont 2. Szövetségi kapitány: Emmanuel Mayonnade
SPANYOLORSZÁG:
Navarro – M. López 6, M. González 2, Pena 3 (2), Hernández 3, BARBOSA 7 (1), Gutiérrez. Csere: De Paula (kapus), L. González 1, Rodriguez, FERNÁNDEZ 5 (1), Cesareo, S. López 2. Szövetségi kapitány: Carlos Viver Arza
Az eredmény alakulása.
3. p.: 1–3. 7. p.: 2–6. 11. p.: 5–9. 17. p.: 9–9. 27. p.: 13–12. 39. p.: 21–16. 42. p.: 23–19. 50. p.: 25–24. 57. p.: 29–27.
Kiállítások:
4, ill. 6 perc
Hétméteresek:
6/4, ill. 1/1

BRONZMÉRKŐZÉS
Norvégia–Oroszország 28–33
(15–18)
Ld: Arntzen, Oftedal 7-7, ill. Vjahireva 9

AZ ÁLOMCSAPAT
Kapus: Tess Wester (Hollandia)
Jobbszélső: Jovanka Radicsevics (Montenegró)
Jobbátlövő: Anna Vjahireva (Oroszország)
Irányító: Estavana Polman (Hollandia)
Beálló: Linn Blohm (Svédország)
Balátlövő: Alexandrina Cabral Barbosa (Spanyolország)
Balszélső: Camilla Herrem (Norvégia)

A legértékesebb játékos (MVP): Estavana Polman (Hollandia)
Gólkirály: Lois Abbingh (Hollandia, 71 gól)

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia Hollandia (Lois Abbingh, Delaila Amega, Debbie Bont, Rinka Duijndam, Kelly Dulfer, Merel Freriks, Laura van der Heijden, Dione Housheer, Jessy Kramer, Angela Malestein, Larissa Nüsser, Estavana Polman, Martine Smeets, Inger Smits, Danick Snelder, Tess Wester, Bo van Wetering. Szövetségi kapitány: Emmanuel Mayonnade)
2. Spanyolország
3. Oroszország
4. Norvégia
5. Montenegró
6. Szerbia
7. Svédország
8. Németország
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG (Bíró Blanka, Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Kiss Éva, Kiss Nikoletta, Klujber Katrin, Kovács Anna, Kovacsics Anikó, Lukács Viktória, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Schatzl Nadine, Szabó Laura, Tomori Zsuzsanna, Tóth Gabriella, Tóvizi Petra, Triffa Ágnes, Vámos Petra. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen)
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA
1. CSOPORT

A vb 2. helyezettje: Spanyolország
A vb 7. helyezettje:Svédország
A világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője:Szenegál
A világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője:Argentína

2. CSOPORT
A vb 3. helyezettjeOroszország
A vb 6. helyezettje:Szerbia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője:Kína
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője:MAGYARORSZÁG

3. CSOPORT
A vb 4. helyezettjeNorvégia
A vb 5. helyezettje:Montenegró
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője:Románia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője:Észak-Korea

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik