Az osztrákok örülnek a kijutásnak (Fotó: Imago)

Az osztrákok a 10 gólos Sonja Frey vezetésével a döntetlenre végződő első meccs után hárommal nyertek a lengyelek otthonában. A mosonmagyaróvári Kovács Patrícia hat találattal járult hozzá a sikerhez, nyugati szomszédunk 12 év után szerepelhet újra vb-n, míg a lengyelek sorozatban másodszor maradnak távol. Pedig a soraikban ott voltak olyan rutinos játékosok, mint Karolina Kudlacz-Gloc vagy Kinga Achruk.

A csehek az odavágón csak ikszeltek a svájciakkal, akik a hazai visszavágón aztán nem tudták kiharcolni első vb-részvételüket, ugyanis nem bírtak a 15 gólig jutó Markéta Jerábkovával, és  összesítésben hattal alulmaradtak.

A már Bojana Popovics által irányított Montenegró kettővel nyert Minszkben, és sorozatban hatodszor lesz ott a vb-n. Németország kettős győzelemmel lépett túl Portugálián, mint ahogy a négyszeres világbajnok orosz válogatott is a törökökön. A németeknél a két ferencvárosi, Emily Bölk és Alicia Stolle egyaránt négy gólig jutott.

Az idei lesz a 23. női vb, amelyre a magyar válogatott kijutott (a mieink kétszer nyertek a pályaválasztói jogról lemondó olaszok ellen), de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 gárda vesz részt. A tornán összesen 16 európai válogatott szerepelhet. A házigazda spanyolok, a címvédő hollandok, továbbá a tavaly decemberi Európa-bajnokságon elődöntős horvátok, dánok, franciák és norvégok selejtező nélkül tagjai a mezőnynek.

Ázsiából hat, Afrikából négy, Dél- és Közép-Amerikából három, Észak-Amerikából és a Karibi-térségből egy, Óceániából pedig szintén egy csapat jut majd ki a tornára. A nemzetközi szövetség fenntart egy vagy két szabadkártyát, attól függően, hogy valamelyik óceániai válogatott az Ázsia-bajnokságról kvalifikál-e a világbajnokságra.

NŐI KÉZILABDA, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
VISSZAVÁGÓ
Svájc–Csehország 22–28
(11–14)
Továbbjutott: Csehország, 55–49-es összesítéssel

Lengyelország–Ausztria 26–29 (11–15)
Tj: Ausztria, 58–55-ös összesítéssel

Fehéroroszország–Montenegró 24–26 (11–15)
Tj: Montenegró, 55–47-es összesítéssel

Németország–Portugália 34–23 (15–11)
Tj: Németország, 66–50-es összesítéssel

Orosz csapat–Törökország 45–24 (24–13)
Tj: Orosz csapat, 80–47-es összesítéssel

SZERDÁN JÁTSSZÁK
Észak-Macedónia–Románia (Az első meccsen: 22–33)
Szerbia–Szlovákia (26–19)
Svédország–Ukrajna (28–14)
Izland–Szlovénia (14–24)