Női kézi Eb: Aki magabiztos volt, mostanában az is bizonytalan lett – Golovin

Vágólapra másolva!
2022.11.06. 20:38
null
„Nem lesz egyszerű felkészülni a norvégok ellen” (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint arról beszámoltunk, 21–18-as vereséget szenvedett Horvátországtól a magyar női kézilabda-válogatott az északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság második fordulójában, a ljubljanai A-csoportban. A mérkőzés után Golovin Vlagyimir elismerte, a mutatott játék alapján nincs realitása, hogy elérjük a szövetség által célként kitűzött nyolc közé jutást.

 

Miért ragadtunk be ennyire az elején?
– A lányok nagyon készültek erre a meccsre, az öltözőben mindent átbeszéltünk, hogy mit kell tenni a győzelemhez, aztán amikor egy-két ziccer kimaradt, megint jött a bizonytalanság – válaszolta Golovin Vlagyimir a Nemzeti Sportnak. – A horvátok szépen lassították a játékot, így nem tudtunk könnyű gólokat sem lőni. Az első félidőben a padlón voltunk, de a rossz helyzetkihasználás pecsételte meg a sorsunkat, tizennyolc lőtt góllal nem lehet meccset nyerni.
A védekezés jobb lett?
– Nem igazán, az első félidőben olyan gólokat kaptunk beállóból, amelyek elkerülhetőek lettek volna, csak fel kellett volna tenni a kezünket védekezésnél, így viszont mindig utólag próbáltunk reagálni. De egyébként nem is hátul voltak gondjaink, hanem a támadójátékkal.
– Volt olyan pillanat, amikor érezte, hogy ez még meglehet?
– Igazából nem. Volt olyan periódus, mikor elkezdtünk felzárkózni, próbáltuk elcsenni a labdát, hogy inkább nálunk legyen, ám akkor is találtak egy-egy gólt, és folyamatosan négy-öt gólos hátrányban tartottak minket. Emlékszem, Szemerey Zsófinak volt két védése egymás után, amiből lerohanásgólokat lehetett volna szerezni, de azok is kimaradtak, ami mentálisan sem tett jót nekünk. Ha a támadásunk nem működik, továbbra is bizonytalanok leszünk.
– Így kell ráfordulni a címvédő norvégok elleni utolsó csoportmérkőzésre. Mire számíthatunk?

– Nagyon nehéz a következő meccsre felkészülni egy ilyen vereség után, mert aki magabiztos volt, mostanában az is bizonytalan lett. A norvégok jobbak, ez nem vitás, de mindent megteszünk. Túl sok hibánk volt, türelmetlenek voltunk, azonban a lányok is tudják, ennél képesek jobban játszani.

„Matematikai esélyünk még van elérni azt a célt, amit a szövetség kitűzött elénk, de a játék alapján semmi realitása nincs” – folytatta a magyar újságírók gyűrűjében a szövetségi kapitány. Hozzátette, ha tudtak volna fokozatosan előrelépni, akkor még összejöhetne a nyolc közé jutás, így viszont nagyon nehéz lesz, csodának kell történnie hozzá.

HORNYÁK DÓRA: ÖSSZE KELL FOGNUNK, HOGY VALAMI MEGOLDÁST TALÁLJUNK

ANNYI ELŐNYÜK VOLT, AMENNYIT MI ADTUNK NEKIK

A bemelegítésnél jókedvűnek tűntek, mégis rosszul kezdtek.
– Felszabadultabban tudtunk kezdeni, mint Svájc ellen, de tízperces gólcsend a meccs elején egy csapat ellen sem fér bele, nemhogy egy Európa-bajnokságon – válaszolta a beálló Füzi-Tóvizi Petra. – Pedig jó érzésekkel jöttem a mérkőzésre, nem éreztem előjelét annak, ami az elején történt, ám leblokkolt, hogy nem úgy alakult, ahogy elterveztük, elkezdtünk izgulni, és onnantól kezdve rohantunk az eredmény után. Ez nagyon fárasztó volt, miközben a horvátok egyre jobban belelkesedtek. Szörnyen megnehezítettük magunknak a meccset, de a küzdéssel nem volt gond.

Hogyan érezte, jobbak voltak a horvátok?
– Nem, az előnyük annyi volt csak, amennyit mi adtunk nekik, a mi hibáinkat használták ki, ha úgy tetszik, annyival voltak jobbak. Egyenlő erősnek érzem a két válogatottat, de most ők jöttek ki jobban az egymás elleni találkozóból, mi pedig lehettünk volna bátrabbak és okosabbak.

Több volt azokban a periódusokban, amikor felzárkóztak?
– Végig úgy éreztem, hogy vissza tudunk jönni, mert éreztem magunkban hozzá az erőt, a lelkesedést és a küzdést. Tudtam, hogy sohasem fogjuk feladni, de mindig akkor jött a hiba, amikor közel kerülhettünk volna hozzájuk, így nem tudtunk kiegyenlíteni, pláne fordítani, ami kezdett minket felőrölni. Mindenki bizonyítani akar, azonban túl kell lendülni azon, hogy ez görcsössé tegyen minket. Mert ha belelkesedünk, és jól megy a játék, akkor viszi előre a lendület a csapatot.

Nyugodtak voltunk, felkészültünk a horvátok ellen, tudtuk, hogy keményen védekeznek, de az elején támadásban nem jött be semmi, ha pedig nem sikerül az első néhány lövés, elbizonytalanodik az ember. Többször is feljöttünk, például a végén is, ilyenkor úgy gondoltam, akár meg is fordíthatjuk az eredményt – ha lett volna több jó egyéni megoldás, meg is lehetett volna. Lehet, hogy az első tíz percben ment el, ám mindig pluszt adott, ha felzárkóztunk, még ha sok energiát is igényel, amikor állandóan futni kell az eredmény után. Kicsit idegesebbek is lettünk, mert nagyon gólt akartunk lőni és emiatt átlendültünk a ló másik oldalára” – fogalmazott az irányító Kuczora Csenge.

Megpróbáltuk levetkőzni a görcsösséget, de nem jöttek be a helyzetek és nagyon jól védett a horvátok kapusa is, olyan stílusban kézilabdázik, ami ritka – folytatta Győri-Lukács Viktória, aki négy góljával a mieink legeredményesebb játékosa volt. – A gyenge kezdés után talán visszajött az a nagy akarás, ami Svájc ellen is megbénított minket, szenvedtünk, arra viszont büszke vagyok, hogy hatvan percen át hajtottunk. Végig benne volt a fejünkben, hogy vissza tudunk jönni, ám csak az utolsó tíz-tizenöt percben kezdtek el sikerülni a dolgok, jöttek a gólok. A védekezésünk feljavult, keményebb lett, többet segítettünk egymásnak, de támadásban, úgy érzem, jobban össze kell még szoknunk.”

„Nagyon nehéz ilyenkor mit mondani – értékelt a csapatkapitány Hornyák Dóra az M4 Sportnak. – Tényleg nagyon sokat hibáztunk, támadásban nem találtuk meg a megfelelő megoldásokat, olyan helyzetekből kaptunk gólokat, amelyekre készültünk. Nagyon sokféle érzés kavarog bennem, nem tudom, hogy mi a probléma, valami miatt nem tudunk felszabadultan kézilabdázni. Ennél többet tudunk, nagyobb önbizalommal kell játszanunk. Dolgozunk, küzdünk. Érezzük, hogy valami nem jó, össze kell fognunk, hogy valami megoldást találjunk, hogy átszakadjon a gát.”

Kedd este a címvédő Norvégia ellen zárjuk a csoportkört, és mivel az esti meccsen Oftedalék érvényesítették a papírformát Svájc ellen, Thorir Hergeirsson együttese mellett a mieink is továbbmentek. Ha viszont nulla ponttal indítjuk a középdöntőt, a célként kitűzött nyolc közé kerülés már csak bravúrok árán érhető el.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (LJUBLJANA)
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 21–18 (10–7)

Ljubljana, Stozice Arena. 1424 néző. V.: Merz, Kuttler (németek)
HORVÁTORSZÁG: PIJEVIC – Japundza 1, Krsnik 1, BLAZEVIC 9 (3), DEBELIC 3, Prkacin, P. Posavec 3. Csere: Kapitanovic (kapus), Jezic, D. Kalaus, Petika 3, S. Posavec 1, Pavlovic. Szövetségi kapitány: Nenad Sostaric
MAGYARORSZÁG: Janurik – Győri-Lukács 4, Klujber, Bordás, Hornyák D., Vámos P. 1, Márton G. 1. Csere: Szemerey (kapus), Kácsor 2 (1), Füzi-Tóvizi 3, Tóth E., Korsós 2, Töpfner 2, Albek, Kuczora 3 (2). Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 12. p.: 5–0. 18. p.: 7–3. 21. p.: 10–5. 38. p.: 13–9. 49. p.: 17–11. 52. p.: 19–13. 58. p.: 19–16.
Kiállítások: 10, ill. 2 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 5/3
MESTERMÉRLEG
Nenad Sostaric:
– Nagyon fontos győzelem volt a magyarok elleni. Mindkét csapatnak a középdöntőbe jutás a célja, jól felkészültünk belőlük, az volt a szándékunk, hogy néhány góllal megtörjük a ritmusukat, ami sikerült is. Mellette meg akartuk állítani a gyors ellentámadásaikat, ebben is sikerrel jártunk. Remek volt a védekezésünk, a kapusunk, Tea Pijevic pedig nagyon magas szinten védett.

A csoport másik meccsén: Svájc–Norvégia 21–38 (9–19)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 2 2 70–44 +26 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 51–49 +2 2
3. Horvátország 2 1 1 44–50 –6 2
4. Svájc 2 2 49–71 –22 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik