Női kézi BL: Jelenleg Reistad a világ legjobb játékosa – Löke

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 11:27
null
Henny Reistad (balra) és Katrine Lunde ünnepel (Fotó: Török Attila)
A norvég Vipers Kristiansand vasárnap magabiztos, 34–28-as győzelmet aratott a francia Brest Bretagne felett a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében. Az MVP-címet elnyerő Henny Reistad érzelmes búcsút vett az együttestől.

Története során először hódította el a BL-trófeát a Vipers Kristiansand. A döntő egyik hőse a korábbi győri kapus, Katrine Lunde volt, aki 16 védést is bemutatott. A 41 esztendős kiválóság még nem gondolkozik a visszavonuláson, már a tokiói olimpia motiválja.

„Nem is igazán emlékszem, hogy meddig szól a szerződésem a klubbal, azt hiszem, 2023-ig" – olvasható az ötszörös BL-győztes Lunde nyilatkozata a vg.no portálon.

Lunde hozzátette, hogy addig fog játszani, amíg jól érzi magát a pályán. A klasszis kapus tehát a következő évadban is a Viperst erősíti, azonban a budapesti BL-döntő MVP-je, a fináléban 12 gólt szerző – az elődöntőben 10-szer eredményes – Henny Reistad távozik az együttestől. A 22 esztendős klasszis szomorúan nyilatkozott a döntőt követően.

„Ennél szebb utolsó mérkőzésem nem is lehetett volna, ez a tökéletes búcsú” – mondta el a következő évadtól a dán Esbjerget erősítő világsztár.

„Jelenleg messze ő a világ legjobb kézilabdázója"dicsérte Reistadot csapattársa, Heidi Löke, aki Lundéhez hasonlóan ötödször emelhette magasba a BL-trófeát.

Reistad a díjátadót követő percekben dalra is fakadt a Papp László Budapest Sportarénában, annak ellenére, hogy a négyes döntő előtt csapattársa őt nevezte meg a legrosszabb énekesnek.

Az Esbjergbe igazoló Reistad mellett több játékos is elhagyja a norvég alakulatot: a korábban Győrben is megforduló átlövő, Linn Jörum Sulland visszavonul, Emilie Hegh Arntzen, Malin Aune és June Andenaes szintén távozik (előbbi kettő a CSM Bucuresti játékosa lesz).

A Vipers egyébként úgy nyert BL-t, hogy 17 mérkőzéséből 15-öt idegenben játszott le, amelyeket követően a játékosok csaknem 60 napot töltöttek karanténban. A budapesti finálé után újabb 7 napos karantén vár rájuk, ebből hármat egy hotelben kell eltölteniük – arra azonban van esély, hogy az olimpiai kerettagok otthonukban tölthessék el ezt az időszakot.

A döntőben alulmaradó Brest vezetőedzője, Laurent Bezeau a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Győr ellen túl sok energiát adtak ki magukból a győzelemhez, így a döntőre már nem maradt elég erejük.

„Tudtuk, hogy nehéz lesz a Vipers ellen, mert az elődöntő nagyon sokat kivett belőlünk. Fáradtan mozogtunk, a játékunkból hiányzott az átütőerő, az energia, a norvégok frissebbek, gyorsabbak, jobbak voltak nálunk. A vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra. Fantasztikus, amit ebben az évadban elértünk, a francia bajnoki címmel és kupagyőzelemmel meg ezzel az ezüstéremmel. Elképesztően sokat dolgoztunk érte” – mondta a tréner.

A négyes döntőben a Győri ETO KC a harmadik helyen végzett, a CSZKA Moszkva pedig a negyedik lett.

A döntő összefoglalója

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
VIPERS KRISTIANSAND (NORVÉG)–BREST BRETAGNE (FRANCIA) 34–28 (18–14)
Budapest, Papp László Aréna, 2300 néző. Vezette: Nastase, Stancu (románok)
VIPERS: KATRINE LUNDE – KNEDLÍKOVÁ 6, N. Mörk 2, REISTAD 12, H. LÖKE 4, Arntzen 4, Jonassen 2. Csere: Eriksson (kapus), Yettereng, Dahl 3, Tomac 1, Aune, S. Andersen, Sulland. Edző: Ole Gustav Gjekstad
BREST: Darleux – Coatanéa 2, Gros 8 (6), P. Foppa 3, Jaukovics 3, Niakaté 1, C. Lassource 1.Csere: S. Toft (kapus), GULLDÉN 5 (2), Pop-Lazics 2, Kobylinska 1, Mauny, Toublanc 2.Edző: Laurent Bezeau
Az eredmény alakulása:5. p.: 5–1. 10. p.: 9–4. 15. p.: 9–9. 17. p.: 11–11. 23. p.: 15–11. 35. p.: 22–15. 40. p.: 23–18. 51. p.: 27–23. 57. p.: 31–25.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 1/–, ill. 11/8
MESTERMÉRLEG
Ole Gjekstad:
– Még nem fogtam fel, mit vittünk véghez. Hihetetlen idényen vagyunk túl, több meccsünk elmaradt a koronavírus-járvány miatt, sokat utaztunk, állandóan idegenben léptünk pályára, mégis sikerült megbirkóznunk a kihívásokkal. Tetszett a teljesítményünk a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, különösen a Brest ellen nyújtottunk kiemelkedőt.

A BRONZMÉRKŐZÉSEN
Győri Audi ETO KC–CSZKA Moszkva (orosz) 32–21(18–8)

A VÉGEREDMÉNY
1. Vipers Kristiansand (norvég, June Andenaes, Sunniva Andersen, Emilie Arntzen, Malin Aune, Ragnhild Dahl, Karine Dahlum, Evelina Erikkson, Vilde Jonassen, Jana Knedlíková, Jeanett Kristiansen, Heidi Löke, Katrine Lunde, Nora Mörk, Andrea Pedersen, Tonje Refsnes, Henny Reistad, Linn Jörum Sulland, Marta Tomac, Silje Waade, Hanna Yttereng, edző: Ole Gustav Gjekstad)
2. Brest Bretagne HB (francia)
3. GYŐRI AUDI ETO KC (Eduarda Amorim, Kari Brattset, Csekő Brigitta, Béatrice Edwige, Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge, Laura Glauser, Görbicz Anita, Anne Hansen, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Lukács Viktória, Estelle Nze Minko, Stine Oftedal, Ogonovszky Eszter, Puhalák Szidónia, Silje Solberg Silje, edző: Danyi Gábor, Ambros Martín)
4. CSZKA Moszkva (orosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik