Kézilabda: újabb lemondás az IHF-nél, a szövetség közleményt adott ki a vitákról

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.05.28. 09:43
null
Ramón Gallego nem értett egyet Hasszan Musztafával, ezért távozott az IHF-től (Fotó: AFP)
Nem sokkal azután, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) játékvezetői bizottságának elnöke, Ramón Gallego bejelentette a távozását, egy másik, a szervezetet régóta szolgáló tisztségviselő is hasonlóan döntött. Az IHF közben közleményben igyekezett feltárni a bíróküldés körül a háttérben zajló vitákat.

Mint beszámoltunk róla, Gallego nem értett egyet Hasszan Musztafa IHF-elnök azon iránymutatásával, hogy senki se vezessen meccset a régiójában levő országok válogatottjának. A nemzetközi szövetség szabályzatában ugyanis nincs erre vonatkozó tiltás. Az utolsó cseppet a pohárban az jelentette a játékvezetői bizottság spanyol elnökének, amikor elvették tőle az olimpiai kézilabdatorna koordinálását. Megfogalmazása szerint Musztafa úgy bánt vele, mint egy gyerekkel, és nem becsülte meg a 40 éves munkáját.

Gallego után honfitársa, a játékszabályokkal foglalkozó ötfős bizottság egy másik tagja, Tono Houlin is bejelentette a távozását.

„Teljes mértékben megértem Ramón Gallego döntését, és látom, mekkora szakadék alakult ki a bíróküldést érintő kérdésekben közte és az IHF vezetése között. Miután én sem érzem azt, hogy a saját értékrendemmel összhangban dolgozhatnék ebben a megváltozott környezetben, szintén úgy döntöttem, hogy minden tisztségemről lemondok az IHF-ben”írta Houlin, aki 2009 óta foglalkozott a játékvezetők képzésével az IHF-ben.

Az IHF ezalatt közleményt adott ki Gallego lemondása kapcsán, amelyben megvilágította a háttérben zajló vitás kérdéseket, többet közülük konkrétan is leírt. A nemzetközi szövetség elismerte, hogy Musztafa többször is javasolta Gallegónak, egyik bírópáros se vezessen a régiójában levő országoknak, ezzel is garantálva a semlegességet és elkerülve a későbbi kritikákat, arról nem is beszélve, hogy előnybe kerülhet az a csapat, amelynek játékosai a saját nyelvükön tudnak beszélni a bírókkal.

Miután a korábbi hírünkben is említett januári svéd–egyiptomi vb-csoportmeccs után a közlemény szerint sok kritika érte a norvég játékvezetőket, az IHF vezetése újfent emlékeztette Gallegót a fenti javaslatra. A spanyol azonban ezt figyelmen kívül hagyva egy dán párost jelölt ki a márciusi norvég–román női olimpiai selejtező mérkőzésre. A román szövetség a torna után hivatalos levélben adott hangot csalódottságának a „nem szerencsés” bíróküldés miatt.

A spanyolországi selejtezőtornán pedig uruguayi páros vezette Argentína és Spanyolország összecsapását, a spanyol sportminiszter által is megtekintett meccs után szintén számos kritikát kaptak a játékvezetők.

A közlemény szerint bevett gyakorlat, hogy a nagy tornákra országonként egy páros kap meghívót. Ehhez képest Gallego két spanyol duót is delegált az egyiptomi vb-re. Musztafa ezt hiába jelezte neki, a játékvezetői bizottság elnöke ugyanúgy két spanyol kettőst jelölt ki a tokiói olimpiára.

Ez az ügy ráadásul az EHF-fel is feszültséget generált, ugyanis Gallego kihagyta az ötkarikás csapatból Gjorgji Nacsevszkit, miután nézeteltérése volt az apjával, a szintén bizottsági tag Dragan Nacsevszkivel. Gallego később ebben a kérdésben változtatott, és Nacsevszkit is jelölte az olimpiára.

Mindezek után az IHF végrehajtó bizottsága áprilisban egy videokonferencia keretében, névtelen voksolást követően úgy döntött, hogy kihagyja Gallegót a tokiói játékok kézilabdatornájáért felelős csapatból. További intézkedésben ugyanakkor nem gondolkodtak Gallegóval szemben, a spanyol azonban ezt követően beadta a lemondását, amelyet a tanácsnak kell jóváhagynia a következő ülésén. Az IHF egyúttal jelezte, nem elfogadható, hogy Gallego a levelének tartalmát a sajtó elé tárta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik