Mocsai Tamás a NEKA 2018–2019-es eredményeit elemezte (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Az eseményen elhangzott, hogy a NEKA csapatai eddig 18 korosztályos címet nyertek, a 2018–2019-es szezonban pedig tíz együttes hét bajnokságban szerepelt eredményesen.

Mocsai Tamás ügyvezető a mesteredzők közreműködésével nyújtott betekintést az akadémia életébe. Az elhangzottak szerint a bázison általában 130, 13–20 éves korú sportoló tanul és kézilabdázik, fele-fele arányban fiúk és lányok. A komoly sporttudományos háttérrel kidolgozott edzéstervek egyénre szabottak, a növendékek iskolai eredményeire 11 kollégiumi tanár figyel.

A mesteredzőkről elmondható, hogy a NEKA nyolc szakembere dolgozik jelenleg valamelyik kézilabda-válogatott mellett, a növendékek közül pedig több mint ötvenen kaptak játéklehetőséget eddig a korosztályos válogatottakban.

A sajtóbejáráson bemutatták a 2016-ban elkészült, három kézilabdapálya nagyságú multifunkcionális sportcsarnokot, ahol Hajdu János sportszakmai vezető elmondta, az első évben még harminc jelentkezőből hatot tudtak kiválasztani, és három pótfelvételit kellett tartaniuk, hogy beteljen a létszám, míg ma már több mint tízszeres a túljelentkezés az intézménybe.

Ami a munkát illeti, arról így vallott a szakember: „óriási lehetőség ilyen körülmények között, ilyen infrastruktúra mellett, ilyen tehetséges gyerekekkel dolgozni nagy szakmai önállóság mellett".

Hozzátette: céljuk, hogy minél több válogatott játékos neve mellett szerepeljen, NEKA-növendék volt.

Sótonyi László edző is hasonlóan nyilatkozott: „boldogság, hogy itt dolgozhatok, ahol nem megélhetési profikkal kell küzdeni, hanem tehetséges fiatalokat kell nevelni úgy, hogy élvonalbeli játékosokká válhassanak".

Az akadémia Balaton-parti, két és fél hektáron, gyönyörű környezetben elterülő lakóparkján állnak a kollégium épületei, valamint a komoly eszközökkel felszerelt rehabilitációs és rekreációs részleg, a konditerem, a magyar utánpótlás-válogatott edzőtáborának is helyet adó vendégapartmanok, és az étterem is. A modern diagnosztikai eszközökkel, szaunákkal, ülőfürdőkkel is felszerelt rekreációs részlegen a többi között antigravitációs futópad és járásdiagnosztikai készülék is működik.

Mocsai Lajos ötlete nyomán 2012-ben született döntés a NEKA megalapításáról. Az első növendékek 2013-ban érkeztek a boglári intézménybe. A sportcsarnoktól nem messze, a hajdani tóparti vasutas-üdülő helyén 2017-re épült meg a lakófalu. Ekkor indult el a kisiskolás gyerekek számára a NEKA Lurkóprogram, az akadémia alapítvánnyá vált, majd tavaly elkészült a rehabilitációs és közösségi épület. A manapság több mint száz embernek egész évben munkát adó balatonboglári sportbázis fejlesztése tovább folytatódik, a sajtóbejáráson elhangzottak szerint.

A NEKA utánpótlás-nevelési feladatokat ellátó, amatőr sportszervezet, ahol a fiatal sportolók felkészülését, versenyeztetését biztosítják – olvasható a központi költségvetésből évi 200 millió forintot kapó, taopénzekkel, és cégek, magánszemélyek felajánlásaival is támogatott akadémia egyik kiadványában.