Férfi kézi BL: Mindenkitől száz százalékot várok – Bánhidi Bence

Vágólapra másolva!
2021.03.31. 10:17
null
Bánhidi Bence mindenkitől százszázalékos teljesítményt vár a Kiel ellen (Fotó: Kuklis István/Délmagyarország)
A Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának beállója, Bánhidi Bence mindenkitől százszázalékos teljesítményt vár a Kiel elleni Bajnokok Ligája-párharcban, a továbbjutás érdekében együttesének meg kell találnia az ellenszert a németek sokoldalú védekezésére.

 

Mindkét klubunknak helye van a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, a legjobb 16 közé jutásért azonban ellentétes utat járt be a Mol-Pick Szeged és a Telekom Veszprém. Az A-csoportot a 6. helyen záró csongárdiakat hol sérülés, hol koronavírus-fertőzés, hol mindkettő sújtotta, így már az is csodaszámba menne, ha eljutnának a negyeddöntőig – mégpedig alanyi jogon. Az eredeti kiírás szerint ugyanis csak az első hat „élte” volna meg a tavaszt, abból is az első kettő (köztük a B-jelű nyolcasban második, így csütörtökön Szkopjéban fellépő Veszprém) rögtön a negyeddöntőbe került volna – ehelyett mind a 16 gárda a „legjobb” tizenhat közé jutott...

Vélemények

„A koronavírus-járvány miatt feladtuk a pályaválasztói jogot, így mindkétszer idegenben játszunk a Barcelonával, három napon belül. Egyelőre csak edzéseken mérhetjük le, hol tartunk, mert a pandémia miatt jó ideje nem volt tétmeccsünk. Nem mi vagyunk az esélyesek, de szeretnénk megnehezíteni a Barca dolgát. Valószínűleg hatvan percig pályán leszek, így Pérez de Vargasra, Pálmarssonra és Cindicre külön készülök. Mentálisan, erőnlétileg rendben vagyok, nem viselt meg a leállás” – mondta Máthé Dominik, az Elverum jobbátlövője.

„Jól sikerült a bemutatkozásom, az első hazai meccsem után megkaptam a mérkőzés legjobbjának járó címet. Nikola Mitrevszki kapustársammal remek párost alkotunk. Az edzőnk szerint az Aalborg játssza a leggyorsabb kézilabdát a világon, a kontrái rendkívül veszélyesek, ezért nincs mese, egyből vissza kell futnunk védekezni. A Veszprém játékosaként megtapasztaltam, milyen nehéz ledolgozni a különbséget, ha a dánok előnybe kerülnek. Arra is figyelnünk kell, hogy hozzánk hasonlóan a hét a hat elleni játékot is remekül alkalmazzák, kíváncsi vagyok, melyik fél lépi meg ezt először” – fogalmazott Székely Márton, a Porto kapusa.

Mivel a koronavírusos edzője miatt az utolsó két, törölt csoportmeccsét 10–0-ra elveszítette a Tisza-parti alakulat, a tabellán hátrébb csúszott, s a Porto előzésével végül a lehető legnehezebb ellenfelet, a címvédő német Kielt kapta.

„Hozzászoktunk, hogy az európai szövetségben érdekes döntések születnek – mondta a Nemzeti Sportnak a Szeged beállója, Bánhidi Bence, aki másfél hónapos kihagyás után hét gólt lőtt a Tatabányának a Magyar Kupában. – A Kiellel kell játszanunk, ebből kell kihoznunk a maximumot, ami azt jelenti, hogy a nyitott és a zárt védekezésére is meg kell találnunk az ellenszert. Ha előbbit alkalmazzák a németek, az hatással lehet az átlövőjátékunkra, ha utóbbit, akkor nekem lehet nehezebb dolgom. Mindenesetre a mai kézilabdában muszáj kintről is veszélyeztetni.”

A posztján a világ egyik legjobbjának tartott Bánhidi nem találkozik a Kiel szintén klasszis beállójával, Hendrik Pekelerrel, aki megsérült a Flensburg elleni Bundesliga-rangadón, így a keménységéről híres Patrick Wiencekre hárulhat a magyar semlegesítése.Talány, hogy a vendégek cseh védekezőspecialistája, Pavel Horák felépül-e, de a karanténját letöltő dán kapus, Niklas Landin biztosan pályára lép.

„Mindenkitől száz százalékot várok, mert a továbbjutáshoz nem lesz elég néhány jó teljesítmény – folytatta a BL-ben hat meccsen 38 gólnál járó Bánhidi. – Mentálisan felkészültnek érzem a társaságot, erőnlétben van még lemaradásunk. A Kielnek is megvan a maga gondja: volt több koronavírusos, sorban játssza a meccseket, a játékosai fáradtabbak lehetnek. Sok múlik az edzőkön is, ki hogyan forgatja a csapatát. Niklas Landinra nem készülök külön, sok csatát megvívtunk, mindegyikőnk tisztában van vele, mit tud a másik.”

A Szeged és a Kiel eddig nyolcszor találkozott, a mérleg nyelve öt, illetve három győzelemmel a németek felé billen. A csongrádiaknak még egyszer sem sikerült búcsúztatniuk a kieséses szakaszban a négyszeres BL-győztest, egyben címvédőt – igaz, hazai pályán eddig mindig nyerni tudtak ellene.

„Az egyik szemem sírt, a másik nevetett”

– Mit szólt, amikor kiderült, hogy a Szeged lesz a Kiel ellenfele?
– Az egyik szemem sírt, a másik nevetett – mondta Szilágyi Viktor, a Kiel sportigazgatója. – Örömmel megyek Magyarországra, bár az érdekes, hogy csoportharmadikként olyan erősségű ellenfelet kapunk, mint a Szeged. Tudjuk, a magyar csapat megküzdött a koronavírussal, több meccse a zöldasztalnál dőlt el, ezért végzett a hatodik helyen, ami egyáltalán nem tükrözi a realitást. Nekünk is van problémánk, szinte alig tudunk edzeni, mert futószalagon játsszuk a mérkőzéseket.

– A Flensburgtól elszenvedett vereség milyen hatással volt a felkészülésre?
– Kielben minden vereség után rossz a hangulat, ez nálunk már csak ilyen. Az elmúlt hetekben kifejezetten jól ment a csapatnak, ám valamiért a Flensburg ellen nem tudtuk a megszokott teljesítményt nyújtani. Az sem segített, hogy a dán válogatottból visszatérő kapusunknak, Niklas Landinnak két hétre karanténba kellett vonulnia – szerencsére Szegeden már játszhat. Hendrik Peke­lerről viszont le kell mondanunk, egyelőre csak mankózik, még nem tudni, mennyire súlyos a sérülése. Pavel Horák sem tudott velünk edzeni, ahogy a második számú kapusunk, Dario Quenstedt sem.

– Bánhidi Bence semlegesítése lesz a legfontosabb feladat?
– Igen, de ott van még Dean Bombac is, aki kiválóan szervez, nagyon jól egy egyezik. Bencére mindenképpen figyelni fogunk, ám nem olyan áron, hogy az átlövőiket szabadon hagyjuk – meg kell találnunk az egyensúlyt. Nagyon jól jönne Pekeler rutinja, aki okosan védekezik középen, de a hiánya miatt más módon kell megakadályozni, hogy a szegedi kulcsjátékosok kibontakozzanak.
Nem véletlen az a hét év

Az északmacedón Vardar 1961 elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzése előtt a klubhonlapnak adott hosszabb interjút a Telekom Veszprém 32 éves irányítója és csapatkapitánya, Lékai Máté, aki a közösségi médiában rengeteg kritikát kap a szurkolóktól.

„Van egy mag, amely elég hangos ezeken az online felületeken, szerintük minden probléma forrása én vagyok – mondta a 140-szeres válogatott Lékai, akivel decemberben 2023 nyaráig hosszabbított a klub. – Én viszont azt gondolom, nem véletlenül vagyok Veszprémben már lassan hét éve... Ez idő alatt volt legalább öt edzőm, és érdekes, mindegyikőjük örült, hogy itt vagyok. Sajnos a mai világban láthatjuk, hogy sok ember az interneten éli ki magát, a frusztrációit és a dühét. Szerencsére én azoknak a véleményére adok, akik értenek a kézilabdához, és látják, hogy a mindennapokban milyen munka folyik a Veszprém Arénában.”

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
MOL-PICK SZEGED–THW KIEL (német) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Szeged,
zárt kapuk mögött, 18.45 óra. Tv: Sport1. Vezeti: Nikolov, Nacsevszki (északmacedónok)

NYOLCADDÖNTŐ
Vardar Szkopje (északmacedón)–TELEKOM VESZPRÉMáprilis 1., 18.45április 8., 18.45
MOL-PICK SZEGED–THW Kiel (német)március 31., 18.45április 7., 18.45
Elverum (norvég)–Barca (spanyol)április 2., 18.45április 5., 18.45
PPD Zagreb (horvát)–Flensburg (német)elhalasztvaáprilis 8., 18.45
Celje (szlovén)–PSG Handball (francia)április 1., 20.45április 8., 20.45
Nantes (francia)–Kielce (lengyel)március 31., 20.45április 7., 20.45
FC Porto (portugál)–Aalborg Handbold (dán)április 1., 20.45április 7., 18.45
Motor Zaporizzsja (ukrán)–Meskov Breszt (fehérorosz)április 1., 18.45április 8., 18.45
Az első mérkőzésen az elöl álló csapat játszik otthon, a visszavágót fordított pályaválasztással rendezik meg.
NEGYEDDÖNTŐ
Nantes (francia)/Kielce (lengyel)–Vardar Szkopje (északmacedón)/TELEKOM VESZPRÉM
MOL-PICK SZEGED/THW Kiel (német)–Celje (szlovén)/PSG Handball (francia)
FC Porto (portugál)/Aalborg Handbold (dán)–Flensburg (német)/PPD Zagreb (horvát)
Motor Zaporizzsja (ukrán)/Meskov Breszt (fehérorosz)–Elverum (norvég)/Barca (spanyol)
Az első mérkőzéseket május 12-én és 13-án, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik